ממשלת צ'כיה אישרה לאחרונה את הצעתה של שרת ההגנה, יאנה צ'רנוצ'ובה, למנות את גנרל קארל ראקה (Karel Řehka) לתפקיד ראש המטה הכללי החדש של צבא צ'כיה. מה שמעניין במינוי הוא שגנרל ראקה רק בן 47 ועקף שכבה גדולה של גנרלים ותיקים. הוא הוחזר מתפקיד מחוץ לצבא, כמנהל המשרד הלאומי לסייבר ואבטחת מידע, בדרכו לראשות המטכ"ל הצ'כי.
המהלך יצר לא מעט אי נחת בצבא, במשרד ההגנה וגם בקרב פוליטיקאים, שם מציינים כי לאור המצב מול רוסיה, לצבא הצ'כי יהיה תפקיד משמעותי בשנים הבאות, "מעבר לעוד משלחות במסגרת האו"ם".
"אני מעריך את אמון השר, הממשלה והנשיא", מסר גנרל ראקה אחרי שהמינוי שלו אושר. הוא הוסיף כי "הפיקוד על הצבא במצב בינלאומי וביטחוני כה מורכב הוא אתגר גדול. אני מאמין שלא אאכזב ואצדיק את האמון שקיבלתי".
גנרל ראקה יכנס לתפקידו ב-1 ביולי ועליו מוטלת האחריות להוביל תהליך מודרניזציה של הצבא כמו גם הכנת הצבא הצ'כי למשימות העתידיות.
באתר הצבא הצ'כי ציינו כי לגנרל ראקה יש ניסיון עשיר בתחום היחידות המיוחדות ולוחמת סייבר. בנוסף שהוא בוגר אקדמיות צבאיות יוקרתיות בחו"ל. לצבא צ'כיה התגייס ב-1993. את קורס הקצינים הוא עשה באקדמיה הצבאית המלכותית בסנדהרסט, היוקרתית שבריטניה. לאחר מכן הוא נשלח לארה"ב, שם עבר קורס ריינג'רס. עם סיומו חזר כקצין בכוחות המיוחדים של צבא צ'כיה.
הוא שובץ כמפקד קבוצה בחטיבה המיוחדת ה-6. מסגרת הכוח הזה גם נשלח לקוסובו, בשנת 1999. בהמשך עבר לקבוצת הכוחות המיוחדים 601, המקבילה הצ'כית לסיירת מטכ"ל, שם התקדם בסולם הדרגות, תוך שילוב לימודים ותפקידי מטה שונים.
במסגרת המלחמה העולמית בטרור, הוא נשלח לאפגניסטן שם כקצין בכוחות המיוחדים השתתף במבצעים משותפים עם יחידות מיוחדות מארה"ב, בריטניה וגרמניה. על פי האתר הרשמי של משרד ההגנה הוא הגיע לשם בפעם הראשונה בשנת 2004.
שנה לאחר מכן שירת כמומחה לכוחות מיוחדים במטה כוח התגובה המהירה של נאט"ו בגרמניה. במסגרת תפקיד זה הגיע מספר פעמים לאפגניסטן ועיראק, למשימות מסווגות שלא פורסם לגביהן כל מידע.
בהמשך מונה לתפקיד עוזר שר ההגנה ולאחר מכן למפקד קבוצת הכוחות המיוחדים 601, כשבמסגרת תפקיד זה שוב נשלח לאפגניסטן. עם סיום הפיקוד על היחידה עבר לתפקיד מטה בפיקוד הכוחות המיוחדים של הצבא הצ'כי, גם במסגרת תפקיד זה הגיע לתקופות שונות באפגניסטן. לאחר מכן, עבר לצבא הגדול, כסגן מפקד הדיביזיה הרב-לאומית של נאט"ו שבפולין.
בשנת 2016 נשיא צ'כיה מילוש זמאן, החליט להעלות אותו לדרגת גנרל. במרץ הוא עזב את הצבא, כשמונה לנהל את המשרד הלאומי לסייבר ואבטחת מידע. רק שש שנים אחרי שהפך לגנרל - מונה לפקד על צבא צ'כיה.
הצבא הצ'כי עומד לעבור מהפך
הצבא הצ'כי כיום קטן ולא נחשב מרכזי בברית נאט"ו. עד 1990, מדובר היה בצבא גדול יחסית עם למעלה מ-200 אלף חיילים שהיה חלק מברית ורשה שהרוסים הקימו מול נאט"ו.
עם התפרקות ברית המועצות, קריסת הגוש הסובייטי ופיצול צ'כוסלובקיה לשתי מדינות, הצבא הצטמצם משמעותית, עד שבשנת 2005 עמד הסד"כ (סדר הכוחות) על כ-30,000 חיילים, כאשר אלו המספרים גם היום.
עוד שינוי משמעותי נרשם בשנת 2004, אז הוחלט לבטל את גיוס החובה ולהתבסס על צבא קבע. בנוסף, תורת הלחימה של הצבא שונתה מהתקפית להגנתית בלבד, משימתו העיקרית של הצבא עד היום.
אולם, במסגרת השינויים שעליהם הוחלט לאחרונה, הצבא הצ'כי יהפוך לציר מרכזי יותר במסגרת של ברית נאט"ו. גנרל ראקה יהיה מי שיוביל את השינוי, שיכלול גם התאמת האימונים ורכש של אמצעי לחימה חדשים. בעקר מערביים שיחליפו את האמל"ח שברובו מבוסס כיום על נשק רוסי.
Velitelství HQ MND NE bylo úspěšně certifikováno během cvičení Anakonda 2018. Na slavnostním nástupu k dosažení bojové připravenosti a plných operačních schopností byli oceněni pamětní plaketou dva čeští vojáci - brigádní generál Karel Řehka a podplukovník Ladislav Bujárek. pic.twitter.com/O2eVMYn7TU
הכוח הלוחם של צבא היבשה הצ'כי מבוסס על שלוש חטיבות מוגדלות: חטיבת הפריסה המהירה ה-4, ששמה מעיד על תפקידה, פריסה מהירה לכל מקום במסגרת של ברית נאט"ו. החטיבה פועלת במשותף עם הדיביזיה המשוריינת ה-10 של צבא גרמניה.
לצד זאת בצבא היבשה פועלת החטיבה הממוכנת ה-7, המשלבת בין שריון וחי"ר והחטיבה המוטסת ה-43. כוחות התמיכה כוללים עוד חטיבה ארטילרית, חטיבת הנדסה וכוחות לוגיסטיקה, סיור, לוחמה אלקטרונית ועוד.
האמל"ח שם כולל 116 טנקים מסוג T-72, ארבע מאות ושלושים נגמ"שים ועוד 113 רכבי לחימה משוריינים, כולם מתוצרת רוסית ולצדם גם כ-180 תותחים. צ'כיה נמצאת בימים אלה במשא ומתן עם ארה"ב, על כך שתעביר את אמצעי הלחימה שלה לאוקראינה ובתמורה, תקבל אמל"ח מערבי מתקדם.
לצ'כיה חיל אוויר קטן המונה כ-60 כלי טיס מהם רק 12 מטוסי קרב מסוג JAS-39 ועוד 16 מטוסי L-159. זרוע מטוסי התובלה מונה כ-12 כלי טיס ומעניין לציין שאלה פעלו כדי לסייע לאוקראינים כבר משנת 2014, כשהטיסו למדינה אמל"ח, ציוד רפואי, מזון וסייעו בחילוץ פצועים.
כעת, גנרל ראקה יוביל את הצבא הצ'כי כשעל כתפיו מספר משימות אותן סימנה הממשלה. הראשונה הגדלת הצבא, עדיין לא ברור עד כמה, ופרויקט מודרניזציה שעיקרו מעבר מנשק מתוצרת רוסית לנשק אירופאי ואמריקאי. משימה נוספת וכנראה עיקרית, שילוב הדוק יותר של הצבא הצ'כי עם ברית נאט"ו, בדגש על מענה לאיום הרוסי. בנוסף ישנה כוונה ברורה להצעיר גם את שאר שכבת הפיקוד של הצבא.
מה שבטוח, הוא שהמלחמה הראשונה מחכה לו בבית. גנרל ראקה עקף כאמור שכבה של גנרלים בכירים ועוד חזר לצבא מבחוץ. על פי כלי תקשורת שם, ברור כבר עכשיו כי ישנם כ-12 גנרלים המתכננים לסיים את השירות שלהם.