הסכם לשיתוף פעולה צבאי בין מי שהפכו לשותפים ותיקים של צה"ל, ומי שעשויים להיות שותפים חדשים שלו. איחוד האמירויות וקפריסין חתמו על הסכם לשיתוף פעולה ביטחוני הראשון שלהן, שיכלול בין היתר תמרוני צבא משותפים. ההסכם עם האיחוד מצטרף להסכמים קודמים שקפריסין חתמה עם מצרים, ירדן וישראל, מדינות שמנהלות איתה אימונים משותפים.
משרד ההגנה בקפריסין דיווח שההסכם החדש יכלול לצד תמרונים משותפים גם החלפת יועצים בין המדינות, פיתוח תוכניות אימונים ושיתוף פעולה מבצעי. ההסכם הזה מגיע אחרי שבנובמבר האחרון איחוד האמירויות השתתפה בתרגיל ענק באזור שכלל את מצרים, יוון, צרפת וקפריסין. ההסכמים הביטחוניים האלה הם גם חלק מבניית כוח אזורי אל מול ההשפעה הגוברת של הטורקים שמתפשטים באזור כחלק מניסיון של ארדואן להפוך את טורקיה למעצמה אזורית.
קפריסין מוכרת היטב גם לרבים בצה"ל שניהל באזור אימונים אוויריים ואף שולח מדי תקופה את חטיבות הצנחנים, הקומנדו ויחדות אחרות לאימונים במתווה לבנון, לצד אימונים של חיל הים וגם תמרונים משותפים עם צבאות נוספים. על כן לא מן הנמנע שבעתיד לוחמי צה"ל שיגיעו לקפריסין יפגשו שם לוחמים מאיחוד האמירויות.
לפעילות משותפת של נציגים מהצבאות יש כבר תקדים. לפני כשנה התקיים אימון אווירי גדול ביוון בו השתפו איטליה, ארה"ב, איחוד האמירויות הערביות וישראל. טייסי F-16 ישראלים טסו באימון הזה יחד עם טייסי קרב מאיחוד האמירויות, כשטייסים מהמדינות נפגשו בעבר גם באימונים גדולים של חיל האוויר האמריקאי.
צבא איחוד האמירויות הוא אמנם קטן אך מאומן ומתקדם טכנולוגית. לחיל האוויר שם יש כ-150 מטוסי קרב מהם כמעט 80 מטוסי F-16 מהדגם החדיש והמתקדם ביותר של המטוס. עוד 63 מטוסי מיראז' 2000 שגם הם עברו תהליך שדרוג משמעותי. כזכור בכוונתם לרכוש גם מטוסי F-35 כשעל פי הדיווחים האחרונים, דונלד טראמפ מעוניין לאשר את המהלך עוד לפני החלפת הממשל. ביבשה יש להם למעלה מ-400 טנקי לקלרק צרפתים ובים ספינות טילים מתקדמות.
לקפריסין יש צבא קטן, המשמר הלאומי, המונה רק 20,000 חיילים בשירות חובה. מדובר בצבא עם כמה עשרות טנקים וחיל אוויר שאין לו מטוסי קרב, גם ספינות הצי קטנות. הכוח חמוש בלא מעט אמל"ח ישראלי, כולל רובי תבור ומקלעי נגב כאשר עיקר הכוח שלהם נשען על הצבא היווני.