משרד ההגנה הרוסי מדווח על שדרוג מוצלח למערכת הנ"מ "פנציר-S1", שכעת לטענתם יכולה להתמודד גם עם מטוסים ללא טייס ולהפיל כלי טיס בטווחים ארוכים יותר. מדובר באחת המערכות של הרוסים המוצבת גם בסוריה ומוזכרת בהקשר של התקיפות המיוחסות לישראל.
בחודש יולי האחרון טען גנרל ואדים קוליט מצבא רוסיה כי: "מערכות הגנה אווירית מסוג SA-17 ופנציר S1 מתוצרת רוסית הצליחו ליירט שבעה טילים מתוך שמונה ששוגרו ממטוסי F-16 ישראלים".
ישראל לא התייחסה לדיווחים הרוסיים וכלל לא אישרה את דבר התקיפה שיוחסה לה. ההערכות הן שהם מנסים לקדם את מכירת המערכות שלהם לצבאות זרים בין השאר במדינות ערב, מבלי שסיפקה הוכחות כלשהן לטענות בדבר יירוט התקיפות. בשנת 2020 פורסם סרטון בו נראתה השמדה של מערכת מסוג זה שיוחסה לחיל האוויר הטורקי בסוריה.
במהלך "מבצע בית הקלפים" של ישראל בשנת 2018 בסוריה פרסם דובר צה"ל סרטון בו נראית השמדה של מערכת פנציר 1S מפגיעת טילי צה"ל. יותר משנה אחר כך פורסמו ברוסיה טענות לפיהן כביכול אחד ממפעילי המערכת מצבא סוריה שכח את הטלפון הנייד בעמדה וכך הוביל את הצבא הישראלי אליה.
על פי הדיווח הרשמי הנוכחי מרוסיה, אחרי השדרוג יכולה המערכת ליירט כלי טיס עד לטווח של 30 ק"מ במקום 20 ק"מ בגרסה הקודמת, ולגבהים של עד 18 ק"מ במקום 15 ק"מ. בנוסף המערכת, כפי שטוענים ברוסיה, יעילה כנגד כל סוגי הכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) שפועלים כיום ברחבי העולם, כמו גם נגד חימושים שונים וטילים.
ברוסיה גם טענו שהצליחו להפחית משמעותית את העלות של הטילים, אם כי לא פרטו את המחיר. לדבריהם זו: "המערכת היעילה ביותר נגד מטוסים ללא טייס גם מבחינה כלכלית".
בדרך למגרש הניסויים במזה"ת?
סרגיי מיכאילוב, סגן מנכ"ל התאגיד הביטחוני הלאומי "רוסטק", אמר כי: "מערכת הפנציר-S1 יכולה לשמש כבסיס שילוב מגוון מערכות הגנה אווירית שיחד ידעו להתמודד טוב יותר מול מטוסים, מסוקים, טילים ועוד".
הוא הוסיף כי: "השדרוג של המערכת חיזק את היכולות שלה נגד כל סוגי הכטב"מים, היא יותר יעילה נגד כל הסוגים הקיימים כיום", וסיכם: "מערכת זו משולבת באחרות ידעו יחד למנוע מהאויב להיכנס לאזורים המוגנים".
על פי הדיווח, השדרוג כולל טילים חדשים ושיפור של יכולות התותח ומערכת המכ"ם שלה. בנוסף נוספו לה מערכות המגנות עליה מפני שיבוש ולוחמת אלקטרונית. "המערכת תהיה מרכזית בהגנה הרב שכבתית של רוסיה", נמסר.
בדיווחים הרוסים לא צוין האם השדרוג כולל את המערכות המוצבות בסוריה, אך המדינה נחשבת ל"מגרש המשחקים" של תעשיות הנשק הרוסיות שבוחנות אותן שם בתנאים מבצעיים ולכן בהחלט ייתכן שגם החידוש הזה ייבחן שם.
רוסיה ייצרה עד היום למעלה מ-250 יחידות של המערכת הזו המשלבת בין טילים לתותח שיורה בקצב אש של 2,500 פגזים לדקה. כל סוללה מונה בין 5 ל-6 משגרים ניידים שכל אחד מהם יכול לפעול באופן עצמאי. מלבד סוריה, בין השאר היא הוצבה במדינות כמו איראן ואיחוד האמירויות.