השבוע הודיע צה"ל על המלצת צוות מקצועי שהוקם בעקבות עתירה שהגישו צעירות לפני גיוס בדרישה לפתוח יחידות קרביות נוספות לנשים לוחמות בצה"ל. הבשורה היא אמנם פתיחת התנסות בשירות לוחמות ביחידת החילוץ 669 של חיל האוויר, ביחידת ההנדסה למשימות מיוחדות (יהל"ם) שם הלוחמות ישרתו רק בפלגת סילוק פצצות ובמחלקות הניוד של חטיבות החי"ר.
אולם זו כבר זכתה לביקורת על רקע תנאי הסף שבהן ידרשו לעמוד הלוחמות: משקל של 67 ק"ג ביחידות החי"ר ו-78 ק"ג ביחידות המיוחדות והמובחרות, 7 ו-10 חזרות מתח בהתאמה ותוצאת ריצת 3,000 מטרים בזמן של 15:44 דקות בחי"ר ו-14:50 ביחידות המיוחדות.
בזמנו כשהוגשה העתירה, ביקשנו ב-mako לבדוק מעט את היסטוריית שילוב הנשים במערך הלוחם בצה"ל וגם מה המצב בצבאות העולם, בדגש על הצבא האמריקאי.
הפעם הראשונה שבה צה"ל עשה עבודת מטה מסודרת ושינה את אופי שירות הנשים הייתה בשנות השמונים, אז נפתחו בפניהן תפקידי הדרכה ביחידות הלוחמות ופיקוד בטירונות. זה קרה אחרי שמפקד בא"ח הנדסה קרבית שילב נשים כבר בשנות השבעים, במהלך שנחשב חריג מאוד.
אבל השינוי האמיתי קרה כמובן בשנת 1995, בג"ץ אליס מילר, כאשר הפעם הדבר נכפה על הצבא ולא נולד אחרי סדרה של דיונים ועבודת מטה. מאז אותה שנה ישנה עלייה זוחלת בפתיחת תפקידי לחימה בפני נשים.
נכון להיום נשים משרתות כטייסות בחיל האוויר, בחיל הים כחובלות ולוחמות בספינות, כאשר המקצוע היחיד שעדיין סגור בפניהן בים הוא בשייטת הצוללות, בגלל נושא השילוב של גברים ונשים בסביבה צפופה ומנותקת לזמן ממושך. בהתחשב במצב בעולם, סביר שגם זה ישתנה בקרוב, בין שבצה"ל ובין שבבית המשפט.
לצה"ל יש גם לוחמות שמבצעות פעילות מבצעית, בעיקר באיו"ש ובגבול מצרים בגדודי החי"ר המעורבים קרקל, ברדלס, לביא ואריות הירדן ובמסגרת הגדודים המעורבים של פיקוד העורף וחיל האיסוף הקרבי. נשים משרתות גם בחיל התותחנים, בו הן נמצאות בכל היחידות הלוחמות מלבד מספר קטן מאוד של יחידות מיוחדות ומסווגות.
באופן כללי נושא השילוב מעורר בכל פעם סערה חדשה, גם בגלל שהצבא נמצא פחות בצד היוזם ויותר נגרר בין עתירות. דוגמה מובהקת לברדק הצה"לי קיבלנו עם ניסוי לוחמות השריון, שם נטען מצד המפקדים והמדריכים כי הבנות עמדו במשימה ואף כי הנתונים לכאורה זויפו, בעוד שהצבא טען שזה לא נכון וצריך ניסוי נוסף לפיילוט אותו הצבא כבר סיכם כמוצלח.
נכון להיום הסיירות והיחידות המיוחדות כמו סיירת מטכ"ל, שייטת 13 או דובדבן סגורות בפני נשים. זאת למרות שלא פעם הגברים שם ימצאו את עצמם באותה פעילות עם נשים לוחמות של שב"כ והמוסד.
מה קורה בצבא ארה"ב?
בארה"ב המצב שונה לגמרי. נכון להיום נשים יכולות לשרת בכל תפקידי הלחימה בזרועות השונות של הצבא האמריקאי, אחרי שבשנת 2012 הפנטגון ביטל את האיסור על השתתפותן בתפקידי לחימה בחזית. ההחלטה נכנסה לתוקף רק בשנת 2015, אז שר ההגנה אשטון קרטר חתם על הצו שהכניס את החלטת הפנטגון לתוקף.
בכך נפתחו בפני הנשים כ-220 אלף משרות שהיו בעבר סגורות בפניהן, כולל שירות בחי"ר, שריון, צוללות ויחידות מיוחדות. לפחות על פי הפרסום של הפנטגון, התפקידים כולם נפתחו בפני נשים ובתנאי שיעברו את אותו הליך מיון כמו הגברים.
התהליך בארה"ב החל שנים לפני שחשבו על זה בצה"ל. כבר בשנות השישים ביטלו את האיסור על שירות נשים באזורי לחימה, ורבות יצאו לווייטנאם, עדיין בתפקידי מנהלה, רפואה, לוגיסטיקה, מודיעין ועוד. באותן שנים גם פירקו את חיל הנשים, שני עשורים לפני שזה קרה בישראל וגם ביטלו את האיסור לקדם נשים לדרגת קולונל (אל"מ) ומעלה.
בכל הקשור לפיקוד בכיר, נשים התקבלו לראשונה ל"ווסט פוינט" (בית הספר לקצינים יוקרתי של הצבא) מ-1980. באמצע שנות ה-2000 נשים כבר מונו לפקד על חטיבות בצבא.
נשים שירתו כטייסות בחיל האוויר האמריקאי כבר לפני ארבעה עשורים, כאשר החל מ-1983 הותר להן להטיס מסוקים ומ-1993 גם להשתתף בגיחות מבצעיות ולמעשה, להיות טייסות לכל דבר ועניין כמו העמיתים הגברים שלהן.
עיטורי גבורה וקבלה לקומנדו הימי
נשים משרתות כלוחמות בספינות הצי מאז 1993, וכבר היו רבות שפיקדו על ספינות. בשנת 1994 גם בוטל האיסור על נשים להשתתף במבצעים באזורי לחימה.
בשנת 2002, ארבע שנים אחרי שבחיל האוויר הישראלי אישה ראשונה סיימה כטייסת קרב, חיל האוויר האמריקאי מינה את ג'ני פלין לפקד על טייסת F-15.
בשנת 2005 אישה ראשונה אף קיבלה את עיטור "כוכב הכסף" על גבורתה בקרב סמוך לבגדאד. עוד דבר שקרה באותה השנה הוא שנשים הצליחו להתקבל למסלול ההכשרה של יחידת העילית "אריות הים".
#WomensHistoryMonth: Army Capt. Kristen Griest was the 1st female infantry officer in the U.S. Army & one of the 1st two women ever to graduate from Army Ranger School. Griest is a native of Orange, CT. In 2014, the U.S. lifted all gender-based restrictions on military service. pic.twitter.com/bXmey0yjim
למרות שהיו טענות כי יש התאמות שלא ניתן לבצע בעשרות הצוללות של הצי האמריקאי, נשים משרתות גם שם מאז 2009 אז סיימו את ההכשרה שלהן 340 חיילות וקצינות.
בעוד שאצלנו לא יודעים האם נשים יכולות לשרת כלוחמות בשריון, איירין סמית' עברה בהצלחה את הכשרתה כבר בשנת 2016 והפכה לטנקיסטית הראשונה בצבא ארה"ב. היא הוצבה בצוות של טנק M-1A1 אברמס.
ב-2016 יש כבר אישה ראשונה שמוכשרת כקצינה בריינג'רס - יחידה שתפקידה לעבוד צמוד ולסייע ליחידות כמו דלתא או צוות 6 של אריות הים וגם לנהל פשיטות עצמאיות.
בשנת 2017 הנשים הראשונות הצליחו לסיים בהצלחה את ההכשרה כלוחמות בסיירות, כולל המובחרות בדיביזיות המוטסות ה-82 והפרשים. באותה השנה קבוצת נשים גם סיימה בהצלחה את ההכשרה שלהן כלוחמות חי"ר בצבא. בשורה התחתונה - כולם וכולן עוברים את אותם המיונים ומי שמתקבלים יכולים לשרת - לא משנה מה המגדר שלהם.
הכתבה פורסמה במקור ב-03.07.2020