רוסיה ריכזה בימים האחרונים עשרות אלפי חיילים בגבול אוקראינה וחצי האי קרים, כאשר שתי השכנות מאשימות אחת את השנייה בהתדרדרות המצב הביטחוני במחוז דונבאס שבמזרח אוקראינה. אזור בו מתנהלת לחימה שגבתה את חייהם של כ-15,000 בני אדם מאז שנת 2014.
מבחינת כמות החיילים צבא אוקראינה בנחיתות, אבל הצבא הרוסי מודאג מכך שטורקיה מספקת לאוקראינה מל"טים תוקפים, אותם כלי טיס בלתי מאוישים שעשו שמות בארמניה במלחמה הזכורה עם אזרבייג'ן בחבל נגורנו-קרבאך.
בהצהרה רשמית של הקרמלין כבר נמסר כי רוסיה מודאגת מאספקה של מל"טים חמושים מסוג "Bayraktar TB2" מתוצרת טורקיה לאוקראינה. "ככל שהסיפור מתקדם, אנחנו רואים שהם צצים באזור דונבאס", אמר סגן שר החוץ הרוסי.
הוא הוסיף ש"הייצוא הטורקי למדינות שונות הוא נושא רציני. מצד אחד הם קונים מאיתנו ומהשני מוכרים למקומות אחרים". בדבריו הוא מתכוון לכך שטורקיה רכשה מרוסיה מערכות נ"מ 400-S ומנהלת משא ומתן לרכש מטוסי קרב, מנגד מוכרת מערכות שבין השאר יתקפו, אולי, את הנ"מ של רוסיה.
בשנת 2020 מל"טים חמושים השמידו מערכות נ"מ מתוצרת רוסיה במלחמת האזרחים שבסוריה. ביוני של אותה שנה רוסיה כבר החלה לתר את הסיבות שבגללן המערכות שלה הפסידו בקרב.
החשש הרוסי מפני המטוסים הטורקים לא החל השבוע, כבר לפני שנתיים רוסיה הביעה דאגה מעסקה שנחתמה בין טורקיה לאוקראינה, במסגרתה נמכרו מל"טים חמושים. דוברת משרד החוץ הרוסי אמרה אז כי עסקת מל"טים שכזו יכולה להחמיר את המשבר בין המדינות המעורבות. למרות זאת, מאז נחתמו עוד מספר עסקאות.
כמו לא מעט מדינות בעולם, גם רוסיה ראתה היטב מה עשו אותם כלי טיס במלחמה שהסתיימה לאחרונה בנגורנו-קרבאך. מל"טים חמושים השמידו מאות טנקים ותותחים, זאת אחרי שהשמידו מערכות נ"מ רבות והכל מתוצרת רוסית. הסכנה מבחינת הרוסים ברורה.
הטורקים מנהלים מסע שיווק אגרסיבי במטרה למכור את כלי הטיס הלא מאוישים שלהם. אנקרה הפכה למתחרה משמעותית גם של המל"טים הישראלים בתחום ובהם ה-"הרון 1". כלי הטיס הטורקים הגיעו לאחרונה גם לטוניסיה, קטאר ומדינות נוספות.