בשנים האחרונות נמצא חיל הנחתים ה"מארינס" האמריקאי בתהליך שינוי דרמטי, שנועד להכין את הזרוע למלחמה העתידית, כפי שהאמריקאים רואים אותה. מאז פיגועי ה-11 בספטמבר צבא ארה"ב שם דגש עיקרי על תחום המלחמה בטרור, אולם לפני כארבע שנים הפנטגון שינה כיוון. מבלי לזנוח את איום הטרור חזרו שם להיערך במקביל גם לאפשרות של מלחמה נגד צבאות סדירים, בעיקר של רוסיה ושל סין.
בגל הראשון של השינויים הוקמו מספר יחידות חדשות כשבנוסף, הזרוע הוציאה את כלל הטנקים מהשירות, מתוך הבנה שאלה יהיו חלק ממשימותיו של הצבא ולא של חיל הנחתים. יחידות המארינס קיבלו מגוון כלי טיס לא מאוישים (כטב"מ) בגדלים שונים.
כמו כן, בכל יחידה נוסף תפקיד של קצין מומחה להפעלת כטב"מים ותא מודיעין הוקם בכל פלוגה, בדגש על שיתוף פעולה עם הכטב"מים. בנוסף הם הגדילו את נפח האש בתחום טילי הנ"ט, טילים מדויקים ועוד. תהליכים שבחלקם ניתן לראות דמיון מסוים לשינויים ביחידות הלוחמות של צה"ל בעת האחרונה.
גל השינויים הבא במארינס עתיד להיות נרחב ומשמעותי יותר. כזה שישפיע על מבנה הפיקוד, על הזרוע האווירית, לוגיסטיקה ומבנה היחידות. "נבצע תהליך מודרניזציה ונאיץ את המהפכה באופן שלא ניתן לעצירה", ציין מפקד המארינס האמריקאי גנרל דייוויד ברגר במסמך שהפיץ בנושא.
טיל מדויק בכל פלוגה
במסגרת השינויים בכל דיביזיה של המארינס יוקם גדוד חי"ר חדש וניסיוני. המטרה לייצר גדוד משולב שידע לפעול בעוצמה, באופן עצמאי או משולב. לצורך כך מרגמות כבדות יועברו מרמת החטיבה לאותו גדוד ניסיוני, שם הן יופעלו ברמת הפלוגה, שגם תקבל טילים מדויקים משלה. הרעיון שלכל פלוגה בגדוד תהיה יכולת אש מרמת הרובה והמקלע ועד למודיעין וטילים, כך שיוכלו לסגור מעגלי אש מהירים בלי להסתמך על סיוע חיצוני.
בנוסף, הכוונה היא שלמארינס תהיה היכולת להציף את אזור הלחימה בפלוגות חצי אוטונומיות שיכולו לבצע מגוון רחב של משימות. כדי לעשות את זה פלוגות המארינס השונות והסיירות גם יצוידו במערכות רובוטיות שונות. הניסוי ימשך 24 חודשים ואם יוכתר בהצלחה, כל גדודי המארינס יעברו למבנה החדש.
מעבר לזה הכוונה היא לרכוש אמצעי לחימה מדויקים לרמת הגדוד ולשנות את ההכשרה והאימונים, כך שיתאימו לעידן החדש. מה שכולל גם קיצוצים לצורכי התייעלות. מדובר על סגירה של חמישה גדודי חי"ר מהם שני גדודי מילואים.
גנרל אריק סמית' שאחראי על ההתעצמות ופיתוח הכוח במארינס, צוטט כאומר שעל לוחמי המארינס להתפתח אישיותית ומקצועית כדי שיוכלו לעמוד בשלל המשימות העתידיות שלהם. "לוחם חייב לדעת לירות ברובה, לשגר טילים, לחוש את האויב ולהיות חלק משרשרת הרג".
הוא אף התייחס לכך שבמארינס ממוצע הגיל הצעיר ביותר ביחס לשאר זרועות צבא ארה"ב. "רובם לא נשארים אחרי סיום החוזה הראשון (חמש שנים) ולכן רבים מהם פחות מנוסים. אומנם הם להוטים להישלח למזרח התיכון למשל, אבל הלוחמים והקצינים לא נשארים ועולים לדרגות הגבוהות. המשמעות היא שחיל הנחתים מגייס כל הזמן אך לא שומר על אחוז גדול מהנחתים".
לדברי הגנרל סמית' יש לכך משמעות גדולה מבחינת התוכניות העתידיות. "אתה צריך שתהיה לך היכולת לקבל החלטות מנוסה ובוגרת, יש בזה מרכיב גיל והמרכיב הזה עולה כסף. לכן מתקיימים דיונים על האיזון וגם פשרות בין הבגרות הנדרשת וניסיון לעומת העלות".
סמית הוסיף כי המודל הנוכחי, במסגרתו נחתים רבים עוזבים את השירות אחרי חמש שנים לא ישתלב טוב עם הפעולות העתידיות, שיהיו מורכבות יותר, ידרשו יותר כישורים ורמה גבוהה יותר של עצמאות ויוזמה. לכן לצד שינוי נרחב בתחום ההכשרה, הם מתכוונים לערוך רפורמה נרחבת בתחום השארת האנשים בשירות, בעיקר דרך התנאים להם יהיו זכאים.
עתיד לא מאויש
שינוי משמעותי יהיה גם בתחום של אוויריית המארינס שמונה כיום עשרות רבות של מטוסי קרב, מאות מסוקים ומטוסי תובלה. בין היתר יסגרו שתי טייסות גם של מטוס-מסוק 22-V וגם של מסוקי CH-53K. בכוונת המארינס להעצים באופן משמעותי את הכוח האווירי הלא מאויש.
המטרה של בכירי המארינס היא להרכיב כוח אווירי גדול ש-60 אחוז ממנו יהיה של כטב"מים ורק 40 אחוזים כלי טיס מאוישים. בין היתר הם מתכננים רכש מטוסי 9-MQ ללא טייס, לאיסוף מודיעין ולתקיפה.
התחום הלא מאויש יורגש היטב גם בלוגיסטיקה והאספקה לכוחות בחזית. בכוונת הזרוע להוציא מהשירות ולשלוח לגריטה את כל אמצעי הגישור ובמקומם להכניס לשירות מערכות רובוטיות וכלי רכב לא מאוישים. כבר תקופה ארוכה שבארה"ב מבצעים ניסוי בשיירת משאיות לא מאוישות שפועלות באופן אוטונומי. הם כבר הוכיחו יכולת בתחום הזה כששלחו מספר משאיות עם ציוד לנקודה שהכניסו ל- GPS.
מעניינת לא פחות היא הקמת פיקוד חלל. פיקוד זה ישלב בין יכולות איסוף המודיעין מלוויינים לכוחות שבחזית ולאמצעי הלחימה ארוכי הטווח שהם מפעילים ויפעילו. שינויים יורגשו גם בתחום הנשק הקל. רובי סער מסוג M-27 יחליפו את ה-M-4 הוותיקים. צלפי המארינס יצוידו ברובה MRAD ו-39-M.
בנוסף יקבלו המארינס מערכות טילי נ"מ ניידות שיגנו עליהם מפני מטוסים, כטב"מים וטילים. תחום שננטש ב-15 השנים האחרונות גם בצבא וחוזר בגדול כחלק מההכנות למלחמה נגד צבאות סדירים. בנוסף הכוונה היא להכניס לשירות טילים ארטילריים שיאריכו את טווח האש של המארינס מ-40 ק"מ ליותר מ-160 ק"מ, בדגש על דיוק.
המארינס מורכב כיום משלוש דיביזיות המכונות כוח משלוח ימי (MEF), כוח זה מורכב מחטיבות משולבות יבשה, אוויר, מודיעין ועוד עם סד"כ של כ-2,000 לוחמים בכל אחת, טייסות מסוקים, לוגיסטיקה ועוד. המהלך החדש יגדיל את נפח האש של כל חטיבה כזאת באופן משמעותי וייעל את הפיקוד.
בארה"ב מתייחסים לזה כסוג של כוורת דבורים. כל אחת מהן יודעת לאסוף ולעקוץ באופן עצמאי. כלומר המפקד נותן למג"ד או למ"פ רק נקודת ציון ומשימה וכך, שולט בכוח הגדול שלו. כשצריך הן יכולות להפוך ללהקה.
אחרי 20 שנים בהן לוחמי המארינס ביצעו משימות נגד טרור כמו הצבא (ARMY) המטרה היא לחזור לייעוד המקורי של הכוח. כלומר נחיתה על החוף או בשטח האויב ויצירת ראש גשר מוגן, דרכו יעברו הגייסות של הצבא. בשלב הבא ראשי הגשר הופכים למתחמי לוגיסטיקה ולבסיס אש.
מפקד חיל הנחתים, גנרל דייויד ברגר, הסביר כי: "בבסיס לוחמי המארינס הם לוחמי חי"ר אולם כאלה שחייבים להתאים עצמם לעידן החדש. שדה הקרב שבו הלוחמים חייבים להתפרס בשטח ולהימנע מפגיעת נשק מונחה מדויק של האויב".
הוא ציין שלצורך זה אושרו תקציבים רבים ובוצעה עבודת מחקר שנכנסה לשלב הניסויים כדי לבדוק מה ניתן ליישם בשטח. "ליחידות יוצמדו מומחים טכניים לאיסוף מודיעין, לכטב"מים, לוגיסטיקה, אספקה והתמחויות נוספות". הוא הדגיש שאותם מומחים: "יוצמדו גם ליחידות קטנות כדי שאלה יוכלו להיות עצמאיות בשטח".
תהליך הייעול הזה יביא, כך על פי הנחתים להקטנת הסד"כ מ-182,000 חיילים כיום ל-174,000 חיילים בשנת 2030. זה יקרה בגלל הגדלת יכולות האש העצמאות של הכוחות הלוחמים יחד עם הכנסה של מערכות רובוטיות רבות וכלי לא מאוישים באוויר, בים וביבשה.
אמנם מספר החיילים יקטן, אבל בזכות אותן מערכות מספר הלוחמים בגדוד דווקא יגדל, מכ-700 ל-760. בנוסף יוקמו שלושה גדודים ימיים. מדובר בגדוד משולב המונה כ-2,000 לוחמים בעלי יכולת חי"ר, מערכי נ"מ ולוגיסטיקה.
על הנייר התכניות של חיל הנחתים האמריקאי מרשימות. אולם לצד על זה הם מדגישים שחלק ניכר מהמהלך תלוי בתוצאות הניסויים בשטח שימשכו עד שנת 2023. יש להוסיף שבסופו של דבר המבחן האמיתי יהיה כמובן בשדה הקרב.