צבא נורבגיה ושירות הביטחון הלאומי פתחו בחקירה במטרה לגלות מי חיבל במערכת תת ימית לגילוי צוללות. המערכת הלאומית של נורבגיה שהיא חלק ממערכת הגילוי של נאט"ו הפסיקה לפעול בימים האחרונים, אחרי שגורם אלמוני חתך את כבלי התקשורת של המערכת לתחנות בקרה בחוף.
בנורבגיה דווח על "נזקים נרחבים" למערכת כאשר החשד העיקרי מתמקד ברוסיה, לה מיוחסות יכולות לבצע כביכול פעולות חבלה מסוג זה. מדובר במערכת המורכבת מרשת של כבלים וחיישנים אותה מיקמו במדף החוף הנורבגי, אזור ימי הנחשב אסטרטגי גם לרוסיה. את המערכת החלו לפרוס בשנת 2019 וב-2020 היא הפכה מבצעית.
לכאורה מדובר במערכת מחקר תת ימית למעקב אחר שינויי האקלים, הדגה והליווייתנים באזור. אולם למעשה מדובר במערכת המסוגלת לגלות צוללות שנכנסות לאזור. ואכן, הנתונים שהמערכת אוספת על תנועת צוללות באזור מועברים ל"מוסד המחקר הביטחוני הנורבגי", המוכר בקיצור בשם FFI. הנקודה הזו מעניינת את הרוסים, שבאופן טבעי לא רוצים שלמישהו תהיה היכולת לגלות את תנועת הצוללות שלהם.
לאחר החבלה אמר מנהל המערכת ש"לנו לא אכפת מפעילות של צוללות באזור. אבל אנחנו יודעים שלצבא כן אכפת, אפשר לראות את כל תנועת כלי השיט מתחת לים ולכן חשבתי שזה לא תיק למשטרה כי אם לגופי הביטחון". בהצהרה לעיתונות אמר מנהל הפרויקט "יותר מ-2.5 מייל של כבלים וסיבים אופטיים נחתכו מתחת לים". לדבריו אחרי החיתוך הכבלים נמשכו למרחק רב מהמקום בו היו.
מתחת לפני הים ישנן מספר רשתות לגילוי צוללות שנפרסו בנקודות אסטרטגיות בין סקנדינביה לבריטניה וגם מערבה משם. בניגוד לרשת הנורבגית, זו של האמריקאים, הבריטים ועוד שותפות בנאט"ו צבאיות באופן מלא ומסווגות. כאשר צוללת עוברת סמוך לאחד מהסנסורים של אותן רשתות, מועברת התראה לתחנות הבקרה וכך ניתן לעקוב אחר תנועת הצוללות של הרוסים. מה שכמובן משבש את נקודת החוזק העיקרית של הצי, החשאיות.
החשד הטבעי מופנה כלפי הרוסים שחיבלו במערכת בכדי למנוע גילוי של הצוללות שלהם בנתיב חשוב. לא מן הנמנע שמדובר גם בהפגנת יכולות שלהם לצורך העברת מסר ואף יתכן כי מדובר באימון של הרוסים, כדי להיות מוכנים לפגוע במערכות הצבאיות האחרות מהסוג הזה.
מעטות המדינות שיכולות להגיע בחשאי למקום בו נמצאים הכבלים והסנסורים מתחת לים, לבצע את פעולת החבלה ולצאת בלי להתגלות. הרוסים הם בין הבודדים שמסוגלים לכך כשמיוחס להם גם אינטרס לפגיעה.