מירוץ החימוש שמנהלות רוסיה וארה"ב אחר טילי השיוט העל קוליים (היפרסוני) ממשיך להתחמם. בימים האחרונים הודיעו שני הצבאות על שיגור שמהווה ציון דרך חשוב, אך תוצאות הניסוי בשני הצדדים שונות.
חיל האוויר האמריקאי מאשר שניסוי בטיל היפרסוני מסוג AGM-183A נכשל. יחד עם זאת נטען בהודעה הרשמית כי: "הניסוי סיפק נתונים חשובים". הטיל אמור היה להיות משוגר ממפציץ B-52 במטווח ימי. כעת נבדק מה גרם לכישלון בניסוי.
המפציץ המריא מבסיס "פוינט מוגו" לכיוון הים שם היה אמור לשגר לראשונה את הטיל שבפיתוח. מסיבה שאינה ברורה, רצף השיגור כשל והטיל נותר תלוי על כנף המפציץ, שחזר לנחיתה בבסיס אדוארד.
"התכנית מתקדמת בקצב גבוה תוך ניהול סיכונים מחושב", אמר גנרל הית' קולינס, מנהל תכנית החימוש. "אומנם השיגור כשל והסתיים באופן מאכזב, אולם הוא סיפק לנו נתונים חשובים רבים מהם ניתן ללמוד ולהמשיך קדימה".
העובדה שהמפציץ הצליח לנחות עם הטיל שכשל בשיגור, תאפשר לצוות האמריקאי לחקור את הסיבות לכישלון ולתקן את הרכיבים שכשלו.
מדובר בטיל ההיפרסוני הראשון שארה"ב מתכננת להכניס לשירות מבצעי. ההתייחסות הרשמית הראשונה לטיל הזה הייתה באוקטובר 2020 אז נטען כי הוא אמור להגיע למהירות של 20 מאך וטווח של 1,600 ק"מ.
מנגד ברוסיה הנחשבת למדינה המובילה בתחום הטילים ההיפרסונים, מדווחים על ניסוי מוצלח בטיל ששוגר מספינה לעבר מטרה קרקעית.
במקרה הרוסי הניסוי שגם כן בוצע השבוע היה לטענתם מוצלח יותר. הם שיגרו טיל "קליבר" מספינה בים יפן. ברוסיה ציינו כי מדובר בפעם הראשונה ששיגור כזה מבוצע במסגרת הצי הפסיפי, מה שמציג את היכולות שלהם גם בגזרה הזו.
"הפריגטה 'מרשל שפושניקוב' של הצי הפסיפי שיגרה ביום שלישי, בפעם הראשונה, את טיל השיוט קליבר על יעד קרקעי באזור ים יפן", נמסר בהודעה הרשמית של הצבא הרוסי. "טיל השיוט פגע ביעד העל, אזור החוף בטווח של יותר מ-1,000 ק"מ".
לאחרונה העיד מפקד הצי האמריקאי באזור בפני הקונגרס ודיווח שהרוסים מתכננים להציב באזור הזה את טילי הקליבר עוד השנה. "הטילים יעניקו לצבא הרוסי יכולות תקיפה גבוהות נגד כלי שיט ובנוסף יכולת ביצוע של תקיפות ארוכות טווח נגד יעדים ביבשה", מסר אדמירל פיל דוידסון בעדותו.
טילים היפרסונים מאפשרים דיוק גבוה בפגיעה במטרה תוך יכולת שרידות גבוה והתחמקות ממערך ההגנה האווירית של היריב, בזכות המהירות האדירה שלהם ואופן הטיסה לעבר המטרה.
בארה"ב מודאגים מאוד מההובלה של הרוסים בתחום, אחרי שכבר הכניסו מספר טילים מהסוג הזה לשירות מבצעי, בעוד שהם לא מצליחים לעבור את שלב הניסויים.