בואו נגיד את האמת, אנחנו כמשלמי המסים משקיעים בכמה מהטכנולוגיות החדשניות ביותר בעולם, בעיקר כאלו שמפותחות בתחום הצבאי. בדרך כלל מדובר בפרויקטים סודיים ביותר ואנחנו לא זוכים לראות איך השקלים שלנו, או למען האמת הדולרים של האמריקאים, בונים את הצעצועים הכי מדליקים. עם זאת, חלק מהגאדג'טים בכל זאת נחשפים, מה שמאפשר לנו לספר לכם על האמצעים הכי מדליקים שמאמנים את הלוחמים, שומרים על חיי החיילים ואפילו נלחמים במקומם. אלו הם הפיתוחים הכי עכשוויים שלכדו את עינינו בתערוכות שונות בארץ ובעולם.
10. הפאץ' שמציל חיים
זיהוי לא נכון של כוחותינו, במיוחד בלחץ הקרב, הוביל לא פעם למה שמוגדר כ"אש ידידותית", דבר שגרם ללא מעט נפגעים. חברת רשת גרף תציג בתערוכת הטכנולוגיה 2013 (התערוכה הבינלאומית ה-22 לחידושים והישגי טכנולוגיה בתעשייה, שתתקיים השבוע (18-22 ביוני) במרכז הירידים והקונגרסים בתל אביב), פאץ' מיוחד שנצמד למדים ונועד לסימון כוחות באמצעי ראיית לילה תרמים ואינפרא-אדום. החידוש על פי החברה הוא שהפאץ' מסייע בזיהוי הכוחות מרחוק (טווח אמצעי התצפית) ומתחלק לשני סוגים, האחד עבור אמצעי ראייה תרמים שפועלים יל פי הבדלי טמפרטורה, והשני עבור אמצעי ראייה אינפרא-אדום כלומר מגברי אור כוכבים, למשל שפנפן או חד עיני. הבד ה"פשוט" הזה יסייע לכוחותינו לדעת מי אויב ומי ידיד וימנע מצבים שקרו בכל מלחמות ישראל, בהן יחידות צה"ליות תקפו את כוחותינו.
9. לתקשר ולאתר את האויב באמצעות המדים
נשמע לכם הזוי? מדענים של MIT הצליחו לייצר חולצת מדים משולבת בסיבים אופטיים זעירים. מדובר באב טיפוס אולם לדברי החוקרים החיילים יוכלו לתקשר באמצעות המדים ואפילו לחבר להם חיישנים שיסייעו באיתור חיילי האויב. כמובן שהחולצה עצמה אינה מבצעת את הפעולה אולם ניתן לחבר אליה ישירות את האמצעים מה שיחסוך ללוחמים ציוד רב וגם משקל - יתרון חשוב למי שהולך הרבה ברגל.
8. מל"ט העתיד של חיל האוויר
את תחום הכטב"מים שמרנו הפעם למל"ט העתיד של חיל האוויר, ההרמס 900. המל"ט הזה יצא לטיסת ניסוי מתוקשרת ביום חמישי שעבר ועל פי נציגי החברה הוא יכפיל את היכולות אל מול המל"טים הקיימים. בטיסת המבחן של המטוס אמר סמנכ"ל המל"טים של אלביט, שמעון שריד, "מטוס אחד יכול לעשות משימה ארוכה יותר, לעשות עבודה מבצעית ממושכת ובאיכות ובטיחות יוצאות דופן". צעצוע העתיד של חיל האוויר יכול לטוס כ-40 שעות ובגובה של יותר מ-30 אלף רגל, כל זה עם מטען של יותר מ-400 קילוגרמים. משמעות הדבר שסוריה זה ממש בקטנה ואיראן זה לגמרי הכיוון.
7. הנוסחה שתקצר את זמן ההמראה
למדינת ישראל שטח קטן, ואויב שיחדור מהאוויר ימצא עצמו בתוך דקה או שתיים מעל מרכזי אוכלוסין או אתרים ביטחוניים רגישים. על כן מחזיק חיל האוויר בבסיסי התעופה השונים מטוסים שנמצאים בכוננות המראה מידית, עד 15 דקות ועד 30 דקות. בניגוד לרכב פרטי לא ניתן להניע מטוס ולהמריא מיד וישנו צורך בהליכים שונים לצורך ההמראה. כל זה הולך להשתנות בזכות שני סטודנטים יצירתיים להנדסת תעשייה וניהול במכון "לב" בירושלים. השניים הצליחו לפתח אלגוריתם מתמטי שיקצר באופן ניכר את משך הזמן שנדרש להזנקת המטוסים. הפיתוח של הסטודנטים, מוטי כהן ונדב אנסבכר, ישפר את הליך ההזנקה ממתן הפקודה ועד להמראה עצמה. על פי המודל שפיתחו מוזנים לתוך המערכת הנתונים החשובים כמו מספר הצוותים, מספר המטוסים, סדר הפעולות ומשך הזמן לביצוע כל פעולה. לאחר מכן מודל המתמטי מחשב את כל הנתונים ומוציא פלט לראשי הצוותים שמקבל לידיו לוח זמנים מדויק. המודל החדש יחסוך שעות עבודה ושחיקה של צוותי הקרקע, לא פחות חשוב יביא לחיסכון כספי. להערכת הסטודנטים המערכת תיכנס לפעולה כבר בשבועות הקרובים.
6. רואים מטענים דרך האדמה
ואם כבר אנחנו באמצעים שרואים דרך קירות אז קבלו את הרכב שרואה מטענים מתחת לאדמה. מטענים היו אחד ממערכות הנשק שקטלו הכי הרבה חיילים אמריקאים בעיראק ואפגניסטן. כל האמצעים שהיו עד לאותן מלחמות נועדו לפעול לאחר איתור המטען, או שלא היו יעילים במידה מספקת באיתורו. מהנדסים של צבא ארה"ב פיתחו מערכת משולבת וממוגנת שתאפשר גילוי של מטעני צד ומטענים מוטמנים. המערכת, Shadow Class Infrared Spectral Sensor-Ground או בשמה המקוצר SCISSOR-G מאפשרת ללוחמים לפתוח צירים ולאתר מטענים ממרחק ובאופן בטוח. מדובר ברכב ממוגן שאותו מפעיל חייל בודד ועליו חיישנים אלקטרואופטיים המשולבים עם מכ"ם לחדירת קרקע. הרכב הזה מאתר מטען חשוד בסבירות גבוהה ואז אפשר לנטרל אותו באופן הרבה יותר בטוח. אב טיפוס של הרכב נשלח לפני כחצי שנה לבחינה מבצעית באפגניסטן וכבר לפני חודשיים הוחלט לייצר את המערכת במספרים גדולים. יש לציין שישנה אפשרות להפעיל את הרכב גם מרכב עוקב, מה שמוריד עוד יותר את הסיכון.
5. מסך גמיש וסמארטפונים
סעיף 6 מוביל אותנו הישר למקום החמישי, מסכים אישיים ללוחמים, אייפדים וסמארטפונים. כל אלה הפכו בשנה האחרונה לנפוצים מאוד בקרב צבאות העולם. באמצעותם הלוחמים מתקשרים אחד עם השני, מפקדים שולחים פקודות, מנווטים, מקבלים מודיעין ואפילו שולחים הודעות טקסט. כיום עובדים במעבדות של צבא ארה"ב יחד עם חברת HP על מסכים גמישים אותם ניתן להלביש על כף היד. כל מסך 5 אינץ ישקול חצי ק"ג בלבד. זה יוצמד ליד החייל ומסך המגע הגמיש והקל ישמש אותו לשליחה וקבלה של מידע חיוני באמצעות שידורי רדיו.
4. איתור נשק ללא ידיעת הנבדק
והנה עוד אמצעי משלנו, בכנס "מדע בשירות ביטחון המולדת - HLS", שהתקיים באוניברסיטת אריאל בתחילת החודש, נחשף גלאי נשק חדש שפותח במעבדת ה-Homeland Security של האוניברסיטה. את ה"מיליסנסור" מכוונים לעבר הנבדק ויש לו טווח של חמישה מטרים לערך, וישנה אפשרות שהנבדק כלל לא ידע שזה מכוון אליו. לחיישן יכולת איתור נשק חם וקר שהחשוד יכול להחביא על גופו לא פחות חשוב, ללא שימוש בקרינה הנפוצה ברוב הגלאים המצויים בשוק והדורשים מגע עם גוף הנבדק. מעניין לציין שבכנס זה הוצגה גם מערכת גדולה יותר, אותה ניתן להציב למשל בתחנות רכב או אוטובוס, שיודעת לאתר באמצעות חיישנים, ושוב ללא ידיעת הנבדק, חומרים כימיים ורדיו אקטיביים.
3. האמצעי שמאתר את האויב
אין זה סוד ששדה הקרב זה ממלכת האי ודאות. תחת ערפל הקרב והלחץ הגדול קשה לחייל לאתר את מקורות האש ושנייה אחת יכולה להיות ההבדל בין חיים ומוות. הדבר נכון במיוחד עבור אנשי הכוחות המיוחדים שפורצים לבניין וצריכים לזהות את האויב בשניות. האמצעי הבא שוקל גרמים בודדים, הוא בגודל של ארנק ועולה על פי היצרן רק 2,000 דולר. ומה הוא עושה? אחרי שמניחים אותו על דש האפוד הוא מזהה את הירי של האויב תוך פחות משנייה ומרמקול זעיר מדווח לחייל מאיזה כיוון יורים עליו ואפילו נותן לו את המרחק לאויב. מלבד מקומות סגורים המערכת משמשת את לוחם החי"ר לאתר צלפים שיורים עליהם והיא כבר פעילה באפגניסטן. צבא ארה"ב והמארינס הזמינו יחד כ-15 אלף יחידות וככל הנראה ירכשו בעתיד מספר גדול של מערכות נוספות.
2. מערכת המודיעין המתוחכמת בעולם
עשר שנים של מלחמה באפגניסטן (ועיראק) העניקו לארה"ב מיליוני תמונות של חשודים וטביעות אצבע. עד היום הלוחמים בשטח היו צריכים להעביר את החשודים לבסיס הקרוב לצורך זיהוי או לחילופין לשלוח תמונות שיבחנו מול המחשבים שבבסיסים. בסוף חודש אוגוסט תחל לפעול מערכת מודיעין חדשה שתאפשר ללוחמים לקבל נתונים ביומטריים בשטח, הכל בזכות האייפד והענן. לחיילים בשטח תהיה גישה למידע שקיים בידי גופי המודיעין ונצבר לא רק באותן מדינות כך שגם טרוריסט שהגיע למשל מתימן יגלה שמאוד קשה להתחמק. הפנטגון כבר חתם על חוזה עם החברה שתבנה את המערכות ותעלה את החומר המודיעיני לענן. יש לציין שמלבד הנתונים הביומטריים המערכת תספק מידע אנתרופולוגי שממפה קשרים משפחתיים ושבטיים באפגניסטן, עיראק ומדינות נוספות. כל זה אומר שבאמצעות אייפד או טלפון החכם הלוחמים יכולים לדעת מה זהות האויב שחיסלו ואף ללמוד על משפחתו וכמובן הארגון אליו שייך. מעבר לזה ניתן לזהות את האויב באמצעות מצלמות של הכוחות המיוחדים או כטב"מ גם כשזה נמצא או טס בשמי תימן, סומליה או אפגניסטן.
1. האמר מעופף
את המקום הראשון שמרנו, אחר כבוד, למערכת שדרפ"א עובדת עליה במרץ, ההאמר המעופף. המערכת נקראת TX והיא אמורה לשלב בין יכולת המעבר של ההאמר על הקרקע ליכולת המסוק להמריא ולנחות בכל מקום. המערכת אמורה לנסוע במהירת 100 קמ"ש על הקרקע כשהרוטור מקופל על הגג. כאשר הלוחמים רוצים להמריא הם יכולים לפתוח את הרוטור בלחיצת כפתור ולטוס במהירות של 300 קמ"ש. בנוסף הרכב יהיה ממוגן נגד קליעים ואפילו עמיד לפיצוצים. השאיפה שאב הטיפוס יתחיל לטוס כבר בשנת 2015. אגב לא מומלץ לזלזל בפיתוחים של דרפ"א כי הם חתומים על לא מעט מערכות שאיש לא האמין בהם ושינו את שדה הקרב לחלוטין, ולפעמים השפיעו על העולם כולו.