מחבל מבוקש שחומק מצבא שדולק אחריו מסגל לעצמו עם הזמן את הידיעה שכל הזמן יש מי שעוקב אחריו, שתמיד יש לו ממי להתחבא ושכמה רגעים של חוסר ערנות יכולים להסתיים בכדור או פצצה ממקור לא צפוי שישימו סוף למרדף. אמצעי המרדף אחרי פעילי טרור הפכו למגוונים מאוד בשנים האחרונות ולתחום נכנסו בדריסת רגל די בוטה כלי הטיס הבלתי מאוישים שנמצאים היום בכל זירת לחימה אפשרית. הם מסיירים לאורך הגבולות, אוספים מודיעין וגם מחסלים מהאוויר.
חיל האוויר האמריקאי מפעיל לבדו 7,000 כטב"מים מסוגים שונים וגם נתון זה מתייחס לשנת 2011 כך שסביר להניח שהיקף כלי הטיס הבלתי מאוישים שברשותם גדל. גם בשאר צבאות העולם, כולל ישראל, רוכשים ומייצרים את הכטב"מים שכובשים בצעדי ענק את מקומם של המטוסים המאוישים.
במסגרת מלחמת מוחות בין הצבאות הסדירים לארגוני הטרור, ארגוני הטרור פיתחו עם הזמן יכולות חמקנות מאמצעי האיסוף השונים, כולל כטב"מים. אותם הטרוריסטים קיבלו השבוע חיזוק מהמעצב ההולנדי פטר ראובן, שכתב את המדריך להישרדות מפני כטב"מים.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
מדובר בתרשים שמציג כטב"מים על צורותיהם וגדליהם השונים כאשר הוא מבחין בין פלטפורמות לתקיפה וכאלה שנועדו למעקב. בנוסף מציין המדריך להישרדות אילו מדינות משתמשות באילו כטב"ם, באיזה יעדים וגולת הכותרת במדריך – איך להתגונן מפניהם. פטר מספר שהוא עשה מחקר ארוך לצורך כתיבת המדריך כאשר את ההשראה הוא קיבל דווקא בעזה, שם צפה איך הטרוריסטים מתמודדים עם הכטב"מים של חיל האוויר הישראלי. עם זאת, הדגש במדריך הוא על כלי טיס בלתי מאוישים שבשימוש צרפת, גרמניה, בריטניה, ארה"ב וקנדה. הסיבה להתמקדות במדינות הללו על פי המעצב, היא הפעילות הענפה של אותן מדינות באפגניסטן כמו גם חיסולים של ארה"ב במדינות נוספות כמו למשל תימן. המדריך מתייחס גם לכטב"מים של מדינות נוספות כמו הודו, סין, מרוקו וכמובן שגם ישראל.
ליד כל תרשים של כטב"ם, קיים המפרט הטכני שלו. בנוסף, יופיע סמל של עין או גולגולת, אשר מציין אם מדובר בכלי שנועד לאיסוף מודיעין או לתקיפה. באופן מכוון, פטר יצר מדריך שיהיה פשוט להבנה. הוא מספר כי בקווים העיצוביים, הוא שאב השראה מכרטיסיות שחולקו לחיילים במהלך מלחמת העולם השנייה בכדי שאלה ידעו להבדיל בין ידיד לאויב.
זכוכיות, שמיכות, עצים ותוכנות מחשב – כך נלחמים בכטב"מים
החלק העיקרי במדריך, כאמור, מפרט דרכים לחמוק ולהתמודד עם הכטב"ם, כאשר חלק מהמידע מתבסס על חוברת שפורסמה על ידי ארגון אל קאעידה בתחילת השנה. היריעה קצרה מלהכיל, אז הבאנו לכם מבחר מהשיטות שמוצגות במדריך לחמיקה והתגוננות מפני הכטב"מים:
שיטה אחת מסבירה שניתן לפזר על גגות של מכוניות שברי זכוכית. האור שמשקפות הזכוכיות גורם לסנוור המצלמות שמותקנות על הכטב"ם. דרך נוספת היא התכסות בשמיכה מיוחדת שממסכת את החתימה התרמית של הגוף או באמצעים פשוטים יותר – להסתתר תחת עצים עבותים. המדריך מתייחס גם לשעות ביממה ותנאי מזג אוויר שונים שבהם יותר קל לחמוק מעיני הכטב"ם ומתייחס גם לשיטות הטעיה והונאה כמו הצבת בובות שיבלבלו את מי שיושב בקרון השליטה.
>> איך זה נראה מהצד של הצבא. הצצה למפעל המל"ט של התעשייה האווירית
עוד תחום שמפורט במדריך הוא התחום של לוחמת סייבר. בין השאר הוא מסביר כיצד להשתמש בתוכנות שונות כדי להשתלט על הכטב"ם או לנטרל אותו. תקשורת של כטב"מים היא מאובטחת בצורה קפדנית, אבל גם פה כבר היו האקרים שעשו את הבלתי יאמן. פטר מדגיש במדריך כי הסיכוי ללכוד תקשורת של כטב"ם קלושה אך אפשרית.
המידע פתוח לכולם, אבל רלוונטי בעיקר לפעילי טרור
בריאיון למגזין מדע פופולארי אמר פטר, "כיום רוב חילות האוויר משתמשים בכטב"מים למעקב מרחוק, תקיפות ומספרם גדל. מנהל התעופה הפדרלי (FAA) חזה בשנת 2012 כי בתוך 20 שנה יהיו 30,000 מטוסים ללא טייס על אדמת ארה"ב לבדה". עוד אמר, "הציפורים הרובוטיות יהפכו לחלק משגרת חיינו ואנחנו צריכים להיות מוכנים לכך ולזהות אותם. מדריך ההישרדות זה ניסיון להציג את עצמנו ואת הדורות הבאים, עם סביבה טכנולוגית משתנה".
מה שהוא לא התייחס אליו זה העובדה שהמדריך שלו ישמש בעיקר פעילי טרור בעולם. סביר להניח שהוא ישמש גם מפתחי כטב"מים שילמדו את שיטות החמקנות של הטרוריסטים וייקחו אותם בחשבון בפיתוח כטב"מים מדגמים מתקדמים יותר.