וואסח – כולם רוצים אותו, אף אחד לא באמת יודע להגדיר מהו, אבל יש כל מיני מושגים שבהחלט מזכירים לנו אותו: קת מינימליסטית, כוונות אופטיות, צייני לייזר, פנסים, דורגלים ודומיהם. שוק כלי הנשק העולמי לא מפסיק לחדש, ואיתו מה שמוגדר עזרים לכלי הנשק שהופכים כל רובה לטוב יותר, מדויק יותר ובקיצור, קטלני הרבה יותר. יצא לי לבקר בלא מעט תערוכת ביטחוניות ולחזות במאות פריטים מתקדמים ומשוכללים שמציתים את הדמיון - זה יכול להיות משהו כמו ידית אחיזה שמשפרת פלאים את האחיזה בנשק, וזו יכולה להיות כוונת מיוחדת שמאפשרת ללוחמים לפעול במנהרות חשוכות כאילו מדובר באור יום.
השוק הביטחוני יודע לפנק את הלקוחות שלו, בין אם מדובר בחיילים מצבאות העולם או אזרחים משוגעים לדבר שרובם אגב, מגיע מארה"ב. כמות השפצורים היא עצומה, ולכן החלטנו להביא לכם רשימה תמציתית של כמה מהדברים המדוברים ביותר בעולמם של בעלי הנשק - אזרחים בעלי רישיון או חיילים מן המניין.
קת מינימליסטית וידיות אחיזה עם דורגלים
נתחיל ממה שניתן להגדיר כ"כסף קטן" - עוד לפני הכוונות המיוחדות והציינים המדויקים שעולים לא מעט, הכוונה היא לידיות אחיזה ואפילו סכינים. עבור זקן כמוני שהתגייס לצנחנים באמצע שנות ה-90 ונתקע עם קת ברזל מגושמת, קת הפלסטיק שהביא לי חבר מסיירת מטכ"ל הצילה אותי כשהורידה מעט ממשקל הנשק והייתה נוחה יותר, ככה שהמושג "כסף קטן" יכול להיות מתעתע.
לקת של הנשק יש משמעות לא קטנה, בעיקר בכל הקשור לאחיזה נוחה, משמע דיוק ומשקל. לא מעט השתנה בתחום הזה לאורך השנים, ודוגמה לכך אנחנו יכולים להביא מהימ"מ, שהתחדשה לאחרונה בקת מינימליסטית שמספקת שטח מגע נוח יותר עם הגוף ואף ספיגה טובה של הרתע. כל קת שכזו עולה כ-60 דולר.
אביזר עזר נוסף שמשפר את האחיזה של הלוחמים הוא ידית האחיזה, כשבתקופתי, נהגו "להרים" ידיות של כלי נשק אחרים ולחבר אותן מתחת למתפסים. כיום מדובר במגוון רחב של ידיות אחיזה שקיימות בשוק, שמחירן נע בין 50 ועד ל-200 דולר ליחידה. הידית האהובה על חיילי צה"ל היא זו שבלחיצת כפתור יוצאים ממנה דורגלים (מעין חצובה) – מה שמשפר את הדיוק של היורה. ביחידות המיוחדות אוהבים את ידיות האחיזה המשלבות גם התקן לפנס. מי מכם ששם לב לתמונות שהתפרסמו מאירועים ביטחוניים בתקופה האחרונה, בוודא הבחין בכך שכיום כמעט כל הלוחמים מצוידים בידיות אחיזה שונות.
מוצר קצת פחות פופולרי בישראל אבל נפוץ מאוד בקרב המארינס בארצות הברית הוא סכין, הנקראת Bayonet או בעברית כידון. לפעמים לוחם מגלה שהאויב קרוב מדי בכדי להפעיל עליו את הנשק או לשלוף את האקדח, והסכין, המורכבת על הנשק, בהחלט נותנת לזה מענה הולם.
כוונות אופטיות
עוד תחום שבשנים האחרונות הפך לנפוץ, ובהתאם גם כלכלי הרבה יותר, הוא תחום הכוונות האופטיות. אם בעבר היינו רואים חיילים מעטים בלבד מצוידים בכוונות אופטיות, בעיקר לוחמים ביחידות עלית, כיום הן נמצאות כמעט אצל כל חייל ואפילו גם בשוק הפרטי.
צלפים בוודאי ישמחו לשים את ידם על הכוונת של חברת TrackingPoint, כוונת דיגיטלית חדשה המאפשרת ליורה לסמן את המטרה (ממש כמו במטוסי קרב) ולירות רק כשהפגיעה וודאית. הצלף "ננעל" על המטרה באמצעות מנגנון מיוחד שגם מחשב את התנאים הסביבתיים הנחוצים לירי מדויק. צבא ארה"ב כבר בוחן את הכוונת הזו בשטח ומי יודע, אולי נראה אותה עושה עלייה.
גם את כוונת MESLAS החללית משהו, מבטיחה לשפר את חייהם של הצלפים. היא קומפקטית ורב שימושית ומשלבת מערכת בקרת ירי ומד טווח לייזר. כאשר הצלף לוחץ על הכפתור, מנגנון בקרת הירי שבכוונת מודד את זווית ההגבהה של המטרה, את תנאי מזג האוויר ושלל נתונים המאפשרים לצלף הממוצע לעמוד בתנאי של "ירייה אחת - מוות אחד".
>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר
אי אפשר כמובן בלי כוונת ה-Trijicon ACOG, שנפוצה מאוד בצה"ל וכמו כן גם בצבאות רבים בעולם. מדובר בכוונת יום שמגדילה פי 4 ושוקלת רק חצי ק"ג. היא מתחברת לנשק באמצעות מתאם A.R.M.S, ויש לה שלוש גרסאות עיקריות: צלב על המטרה, נקודה אדומה וחץ שזוהר לכיוון המטרה.
עוד כוונת מעולה שהפכה לנפוצה בארץ ובעולם היא ה-,MEPRO M5 גם היא של מפרולייט. כוונת נקודה אדומה נוחה לשימוש, גם בירי מהיר, ששוקלת פחות מ-300 גרם. היא עובדת על סוללת AA בודדה, וכוללת תצוגה בגודל 33×20 עם אפשרות לנקודה אדומה ברמות בהירות שונות, זאת בהתאם לתרחיש בו פועל הלוחם.
עולם הכוונות הוא עולם עצום של אמצעים שניתן להגדיר כחלום עבור אוהבי כלי הנשק למיניהם או עבור לוחמים שזקוקים להם באמת. אם אתם רוצים לשפר את יכולת הדיוק שלכם ועל הדרך להציג נשק שנראה כאילו הגיע מהוליווד, אתם יכולים להשתמש בכוונת מארס מאחוריה ולהצמיד את ה-TRIJICON ACOG עם דגם TA50. בדרך כלל אנחנו רואים את הסטייל הזה על רובי תבור, אבל לא רק. זה עושה את העבודה, אבל קחו בחשבון שהמשקל כבר מתחיל להיות מורגש.
נושא ה"מכפל", תוספת אופטית לכוונות, הוא תחום בפני עצמו, כזה שהופך את הנשק למדליק וקטלני הרבה יותר וגם נותן לו את מראה הווסאח הנדרש. למעשה, מדובר בתוספת של כוונת טלסקופית המאפשרת ליורה לראות את המטרה מקרוב, בדרך כלל בהגדלה של פי שלוש, ובעצם לפגוע בדיוק גדול יותר במטרה.
צייני לייזר ופנסים
פנסים טקטיים לכלי נשק מאפשרים ליורה להאיר חדר ולפעמים גם בניין שלם. הם אהובים מאוד על לוחמים בכל העולם, במיוחד אלה שיוצאים לבצע מעצרים באישון הלילה. קחו למשל את מה שמכונה בצה"ל יראור, פנס מקצועי שמתאים לפעילות מבצעית, בעל כיסוי פלסטי קשיח ועמיד להגנה מנפילות, מכות, מים וחום. את הפנס ניתן להפעיל באופן ישיר או באמצעות כבל קצר עם כפתור בקצה שלו.
יש מגוון מאוד גדול של פנסים - בעלי אור ממוקד או כאלה שמיועדים לסריקה, ובמקרה של חברת אקסטאר, מצאנו את הפנס הטקטי TZ20 לנשק. הוא בעל טווח של 250 מטר, מסוגל לפעול שלוש שעות ברציפות ושוקל רק 125 גרם. יש גם פנסים קטנים יותר שמיועדים בעיקר לאקדחים שמאירים למרחקים קצרים יותר - כמה עשות מטרים, ומחירם נע סביב ה-500 שקלים ליחידה.
תחום נוסף שנמצא בתאוצה הוא סמני הלייזר שניתן להצמיד לכלי הנשק השונים, רובים ואקדחים כאחד. למעשה, מדובר בסוג של כוונת המאפשרת ליורה לכוון את הנשק שלו במהירות לעבר המטרה. את סמני הלייזר ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות, גלוי וסמוי. הגלוי כשמו כן הוא, קרן אור אדומה שניתן לרוב לראות בעין בלתי מזוינת. ברגע שאתה לוחץ על הכפתור, הקרן נדלקת וכל שנותר ללוחם לעשות זה לשים אותה על המטרה וללחוץ על ההדק. את הלייזר הסמוי ניתן לראות באמצעות אמר"לים (אמצעים לראיית לילה) שונים, ועיקרון הפעולה דומה. היתרון של הסמוי זה שהאויב לא יכול לראות אותו, אלא אם גם הוא משתמש באמר"ל.
AN/PEQ-2 הוא דוגמה טובה לציין שכזה, שכולל שני פתחים לקרני לייזר אינפרא-אדום. עם קרן אחת מכוונים את כלי הנשק, ואילו הקרן השנייה מאפשרת ליורה להאיר את המטרה. ניתן להלביש אותו על כל מיני רובי סער, כמו ה M-16 לסוגיו או על התבור. יש כמובן אמצעים קטנים יותר אותם ניתן להלביש בקלות על אקדחים, ואלה אהובים מאוד על לוחמי הימ"מ, ימ"ס או דובדבן, וגם על יחידות עלית מעבר לים כמובן.
תחפושות לאקדחים
אם אתם בעלי רישיון לאקדח ואתם רוצים להפוך אותו למפלצתי ומרשים הרבה יותר, תכירו את ה"רוני", חליפה לאקדח שלמעשה הופכת אותו לרובה סער, מה שאומר תפעול קל מאוד ומדויק יותר. האמצעי הזה עלה לכותרות בגל הטרור הנוכחי, אחרי שניר ברקת, ראש עיריית ירושלים, תועד כשהוא צועד ברחוב עם "רובה סער". כידוע, בישראל לאזרחים אין רישיון לרובה. ברקת הסביר שזה הרוני, כלומר, אקדח שיש לו ברישיון שהותקן בתוך החליפה הזו.
מערכת ה-RONI בנויה ברובה מיציקת פולימר ומאלומיניום, מה שיוצר לו גוף מאוד חזק. ברגע שמחברים אליו את האקדח, הוא למעשה הופך לתת מקלע, כך שניתן לחבר למסילות כוונות שונות, פנסים וצייני לייזר. תהיו בטוחים שכשתלכו איתו ברחוב, אף אחד כבר לא ירצה להתעסק אתכם.
נציין גם את הקורנר שוט, ערכה נוספת שהופכת כל אקדח לרובה סער. אחד היתרונות הגדולים של הקורנר שוט הוא שניתן לירות ממנו באופן בטוח באמצעות מסך קטן שמחובר אליו. היורה מביט במקביל גם דרך כוונת וגם דרך המסך, כאשר גם מפקדים שנמצאים במיקום אחר יכולים גם הם לראות את המוצג על המסך. אם זה לא מספיק לכם, נציין שניתן לכוון את הקנה שלו גם בהסתתרות מאחורי קיר לכל פינה שרק תרצו.
אחד הפחדים הגדולים של בעלי אקדחים הוא הרעיון שאדם אחר ישתמש בנשק שלהם – שהרי ידענו לא מעט אירועים בהם בוצע שימוש בנשק על ידי אדם לא מוסמך ולא מורשה, כמו ילדים לדוגמה, ש"שחקו" עם הנשק וגרמו לאסון. Intelligun הוא תוסף לנשק שבא לתת מענה בדיוק לבעיה הזו, ובאמצעות קורא טביעות אצבע שמתחבר לאקדח ומפעיל אותו ברגע שישנו זיהוי ודאי עם טביעת האצבע של בעל הנשק. מחירו של התוסף עומד על 399 דולר.
היינו יכולים לכתוב ספר שלם על עזרים לכלי נשק, ואת הכתבה החלטנו לסיים עם מטורף אחד שהפך את כלי הנשק שלו למשהו מפלצתי באמת: סמ"ר וינסנט וינווסקי מארה"ב שהמציא משהו שמזכיר לנו את ה"טורף": הוא לקח תיק גב צבאי ישן לסחיבת ציוד, ובעזרת אלתורים הפך אותו למנשא ענק לכדורים שמחובר ישירות למקלע שבידיו. ה"איירון מן", כפי שמכנים את הפיתוח, מאפשר למקלען בודד לשאת ולירות עד 500 כדורים בקרב, מבלי לעצור ולהטעין מחדש. עם קצת השראה ובעיקר רוח קרב, כל נשק יכול להפוך למפלצת לחימה קטלנית ומדויקת.
BAYONET