צבא ארה"ב ממשיך לנסות בכל כוחו לגבור על מטעני הנפץ המאולתרים באפגניסטן ובעירק: חברה בקליפורניה מפתחת רכב בלתי מאויש "חכם", שינטרל את המטענים מרחוק. ההשראה? "אביר על גלגלים" ("Knight Rider"), סדרת הפעולה הפופולארית מהאייטיז, בה כיכב דייויד הסלהוף.
לא סתם רכב משוכלל, אלא רובוט עם בינה מלאכותית
אחרי מערכת ה-Jackal ונגמ"ש הסטרייקר, שכיוונו בדיוק לאותה מטרה, ולאחר שנחשף כי הפחד הגדול של החיילים באפגניסטן הוא פגיעה במפשעה הנגרמת ממטעני הנפץ המאולתרים – ממשיכים בצבא ארה"ב לנסות לפתור את הבעיה הגדולה ביותר שנתקלו בה בבוץ העירקי והאפגני כאחד.
נראה שהיה זה רק עניין של זמן עד שחשבו על KITT להצלת המצב. אם אתם לא יודעים מה זה "KITT", כנראה שעוד לא הייתם כאן באייטיז – או שאולי היה לכם משהו חשוב יותר לעשות בזמנו. כך או כך, מדובר בראשי תיבות של "Knight Industries Two Thousand", ובמי שהייתה בעיני רבים הכוכב האמיתי של הסדרה המיתולוגית ההיא: המכונית. לא מדובר בסתם רכב משוכלל, כי אם ברובוט בצורת מכונית, בעל בינה מלאכותית ברמה שאפשרה לו לחשוב בהיגיון, לדבר ואפילו לאלתר פיתרונות למצבים קשים במיוחד. למי שזוכר, למכונית הזו – פונטיאק שחורה מדגם טראנס-אם – היה אפילו חוש הומור סרקסטי משובח.
אנחנו בספק שגם לפיתוח האמריקאי הנוכחי יהיה חוש הומור שכזה, אבל לא מעט תכונות אחרות המיועדות לו בהחלט מזכירות את KITT: החברה הקליפורנית "5D Robotics" זכתה באחרונה במכרז לפיתוח רכב בלתי מאויש "חכם" ש"יבצע ביעילות משימות לנטרול מטעני נפץ מאולתרים". ולמרות שבכיר בחברה אמר בעצמו ש"אנחנו לא מייצרים את KITT" וכי הוא לא חושב שהצבא מצפה ליכולות קוגנטיביות-אינטליגנטיות יוצאות דופן, לנו זה פשוט נשמע דומה למדי.
מכונית שלא מסתמכת על המפעיל האנושי שלה
במידה והמיזם השאפתני אכן יעבוד כמצופה, אזי, בדומה לרכב המפורסם ב"אביר על גלגלים", הרובוט לא יסתמך על המפעיל האנושי שלו יותר מדי. החברה נדרשת לייצר מכונית בעלת סנסורים המתריעים בפני סכנה, שיכולים לזהות סוגים שונים של מטעני נפץ מאולתרים. הרעיון הוא "לחקות את אמצעי הגילוי והנטרול האנושיים הטובים ביותר", כך לפי המכרז שפורסם. כך שאפשר לצפות שהמכונית תדע מתי לסור מפני פצצה, מתי לפוצץ אותה ומתי לקרוא לתגבורת, בעודה "מצמצמת את הדרישות מהמפעיל" כל העת. במילים אחרות: KITT תדע מה לעשות עם הפצצות האלה בלי שהסלהוף יצטרך להניד עפעף.
יש לציין כי צבא ארה"ב כבר צבר קילומטראז' משמעותי בכל הקשור לשימוש ברובוטים למול איום מטעני הנפץ המאולתרים, ואין מחסור בסנסורים לזיהוי סוגי המטענים, החל בכאלה שמזהים ריח של אמוניום, דרך משבשים שמאתרים תדירות של סאונד אופייני לפצצות וכלה בגלאי מתכות מסורתיים. אבל להעניק לצייד פצצות בדמות מכונית אינטליגנציה מלאכותית זה בהחלט צעד קדימה – ואין דרך אחרת לתאר את הגדרת המטרות של החברה, "לספק תגובות אינטליגנטיות מיידיות לסביבה הקרובה". על פי החברה, המהלך "מושפע ממערכות ביולוגיות, בהן נרכשת מיומנות באמצעות אינטראקציה מיידית עם העולם האמיתי", תוך מטרה להפכו ל"עמיד בהרבה בפני אי-וודאות".
כמה זה עולה ומתי יראה צבא ארה"ב אב-טיפוס? הפרטים האלה דווקא חסויים. מה שכן ידוע הוא שאם הפרויקט יצליח, זאת ממש לא ההתחלה. "אנחנו לא רוצים להתמקד רק ברובוט אחד", אמר הבכיר בחברה. "זה תלוי במשימה, אבל ייתכן שיעלה צורך במשפחה של רובוטים". בשורות טובות ל-KITT, לא?