עובדי תעשיות הנשק בעולם עושים ימים כלילות בכדי להוציא את מיטב כלי הנשק אל שדות הקרב שפרוסים בכפר הגלובלי שלנו. לא מעט מיליארדים נשפכים על מה שאמור להיות המטוס הטוב ביותר, הטיל הכי מתקדם והספינה הכי חמקנית. באופן טבעי מערכות הנשק המשוכללות מספקות לנו את מרבית הכותרות אולם ישנו תחום נוסף, מסקרן לא פחות, שתפקידו לספק ללוחם את מיטב התנאים בכדי להילחם. אחרי שהכרנו את המנשא האנושי שפותח על ידי חברה ישראלית כדי להקל על הלוחם לסחוב חייל פצוע, יצאנו לבדוק איזה עוד גאדג'טים צבאיים קיימים בשוק, כאלה שעושים את החיים של הלוחמים בשטח לקלים הרבה יותר.
אוהל קורות אוויר
אוהל הינו המוצר הבסיסי שכל חייל מכיר, בדיוק כמו הנשק האישי. החייל הממוצע מעביר את חייו באוהל שהולך איתו ממקום למקום. על פי בדיקה של מרכז הלוגיסטיקה של צבא ארה"ב לקבוצת חיילים לוקח ממוצע של 15 עד 20 דקות להקים אוהל אחד. החיילים צריכים לתקוע עמודים באדמה לפרוס יריעת בד כבדה וכמובן לקשור את כל החבלים. בדיוק בגלל זה הכניס צבא ארה"ב את אוהל קורות האוויר. כל מה שצריך לעשות זה לפרוס את החבילה, לחבר אותה למדחס ולחכות 2 דקות. התוצאה: אוהל מרשים שעמיד כמעט בפני כל מזג אוויר. האוהל בנוי בצורה כזו שבמקום יתדות הקצוות שלו הן תעלות חלולות, לשם נדחס האוויר שמרים אותו. אחרי 2 דקות ניפוח מעגנים אותו לקרקע ומכניסים את הציוד. כיום משתמש הצבא האמריקאי באוהלים מסוג זה למגורי חיילים, בתי חולים ניידים ואפילו בכדי להיות דיר למטוסי קרב.
מזגן לאוהל
כבר אמרנו שצבאות המערב הפכו למפונקים וההוכחה זה המזגן הנייד שמתחבר לאוהל קורות אוויר – וגם לאוהלים רגילים. מלבד האמריקאים ניתן למצוא את המזגנים המדוברים בצבא הקנדי, הגרמני ואחרים. ה-ACM18 mobile air conditioner נחשב לדגם הנפוץ ביותר בצבא האמריקאי. מדובר ביחידה עשויה מאלומיניום במשקל קל במיוחד לצורך הטסה, המסוגלת לצנן את האוהל עד לרמה של 20 מעלות. המזגנים נשלטים על ידי תרמוסטט מרכזי בכדי לחסוך את עלויות החשמל שמסופק כמובן על ידי גנרטורים שצורכים סולר.
הטרייקון, מכולה ניידת
עם כל הכבוד שיש לאוהלים המתנפחים הצבא האמריקאי, איך לא, החליט שזה לא מספיק ורכש את מכולת הטרייקון. מדובר במכולה כמו זו שאתם מכירים מאניות משא, אך כזו שמתרחבת לשני כיוונים בעזרת מערכת הידראולית. הטרייקון מגיעה עם מערכת מיזוג אוויר ומשמשת כחדר מגורים, מטבח, חדר ניתוח ובעצם כל מה שמפקיד היחידה רוצה שהיא תהיה. מלבד היתרון של מכולה מודולרית ניתן להוביל אותה בקלות בים או באוויר. כמו כן אין צורך בהכנת שטח שדרושה למבנה קבע, פשוט להניח אותה במקום הרצוי ולהתחיל לעבוד. בבסיסים האמריקאים שבאפגניסטן ניתן לראות את מכולות הטרייקון כחדרי ניתוח, מטבחים במוצבים מבודדים ואפילו חדרי מגורים בבסיסי הקבע הגדולים.
מערכת חומה ניידת
תשכחו את כל מה שלמדת על מילוי של שקי חול בצבא ותכירו את מערכת החומה הניידת, Multi-cellular wall system force protection. מדובר במערכת פשוטה ואפילו גאונית, במיוחד למי שבילה חלק ניכר מהשירות שלו במילוי שקי פק"ל בחול. המערכת מגיעה כקובית בד מקופלת בגודל של מטר על מטר. ברגע שרוצים לפרוס אותה מעמידים אותה ומחברים אותה בעזרת סלילי מתכת דקיקים לקוביות נוספות, כמה שרוצים. הקוביה בנויה מסלילי מתכת ובד קוולאר שיוצר בעצם מבנה לקופסה ריקה עם פתח עליון. אחרי שהעמדנו כמה שצריך – למשל כחומה סביב מתחם אוהלים – כל מה שצריך זה טרקטור אחד ששופך חול פנימה. ניתן לבנות את ההגנה בכל צורה שרוצים, אם זה חומה ואפילו מגדל שמירה. היחידה כבר הצילה את חייהם של חיילים רבים והיא מסוגלת לבלום משאית שנוסעת במהירות של 100 קמ"ש – וכמובן הדף של חומר נפץ. ברגע שהמערכת נפגעת כל מה שצריך לעשות זה למלא שק חדש ולהציב אותו במקום הפגוע. היחידות הללו פרוסות כיום באפגניסטן, עירק, תימן וכל מקום שבו צבאות ארה"ב וקנדה, שרכשה אף היא את המערכת, פרוסים.
זה המקום לציין גם את הבונקרים הניידים אשר אולי יגיעו בקרוב לחיילי צה"ל ויחליפו את שקי הפק"ל המסורתיים.
מנת קרב חמה
הצבא צועד על קיבתו ואי אפשר שלא לציין את מנת הקרב החמה. כבר בשנת 2008 הודיע צה"ל על מנת קרב חדשה שתיכנס לשירות ואפילו תחמם את עצמה. המנה החדשה מתחממת בעזרת מים פושרים שמוזגים לתוך המנה, אשר יוצרים תהליך כימי שמחמם את האוכל בתוך דקה. על פי הפרסום של צה"ל מנה אחת אמורה להספיק ללוחם ליום שלם. אגב כל מנה כזו נרכשת מצבא ארה"ב בעלות של 4 דולר ליחידה. בנוסף, גם הטעם של מנות הקרב עבר מהפכה, במיוחד לאחר שהלוף יצא לפנסיה. המנות החדשות מגיעות עם מאכלים כמו קבב עוף עם אורז ופלפל, חזה הודו אפוי עם קינואה וירקות וכדורי עוף ברוטב. בצה"ל רוכשים גם מה שנקרא מנות קיום, שזה מנות קרב שנועדו לחיילים שאינם יכולים מסיבה מבצעית לשאת כמות גדולה של אוכל ויוצבו במקומות מבודדים.