F-35  (צילום: Lockheed Martin, Thinkstock)
המטוס היקר בעולם. יגיע גם לצה"ל . F-35 | צילום: Lockheed Martin, Thinkstock

בתחילת החודש פרסם אתר defenceiq את רשימת 15 המדינות עם תקציב הביטחון היקר ביותר בעולם לשנת 2013. במהלך אותה שנה הוציאו אותן מדינות, ובראשן ארה"ב, טריליוני דולרים על מכונות ההרג שלהן ופיתוח חדשות שיהיו קטלניות יותר, שלא להגיד אכזריות הרבה יותר. אחרי שהצלחנו לעכל את הסכומים האדירים החלטנו הפעם לבדוק לאן הולך הכסף. מכונות המלחמה הן עסק יקר, במיוחד המתקדמות שבהן. באופן לא מפתיע, ובדיוק כמו ברשימת תקציבי הביטחון, ארה"ב נמצאת בראש עם המטוסים המתקדמים ביותר, ספינות מתוחכמות וטילים. אבל הם לא לבד; גם הרוסים נכנסים לתחרות, ולצדם הסינים ואפילו הצרפתים. חלק מהפלטפורמות האלה עולות פר יחידה כמו תקציבי הביטחון של רוב מדינות העולם.

נושאת המטוסים ג'רלד ר. פורד

11.5 מיליארד דולר

נושאת המטוסים ג'רלד ר. פורד (צילום: צבא ארצות הברית)
כלי המלחמה היקר ביותר בעולם. נושאת המטוסים ג'רלד ר. פורד | צילום: צבא ארצות הברית

ללא ספק כלי המלחמה היקר ביותר בעולם, ששבר את השיא של הכלי הקודם, נושאת המטוסים ג'ורג' בוש שעלתה לצי האמריקאי "רק" 6.5 מיליארד. נושאת המטוסים החדשה נמצאת בימים אלה בתהליך בנייה, כחלק משדרוג ובניה של צי נושאות המטוסים, והיא צפויה להיכנס לשירות במהלך השנה הבאה. רק כדי לסבר את האוזן נספר שעלות הספינה הזו כפול משווי כל הספינות של חיל הים הישראלי וזה כולל את צוללות הדולפין החדישות.

ג'רלד ר.פורד תהיה מצוידת בטכנולוגיה החדישה ביותר, כולל מערכות נגד מטוסים ונגד טילים. בנוסף מותקנות עליה מערכות אוטומטיות שיפחיתו את כמות אנשי הצוות בכמה מאות. לא פחות חשוב, על כלי המלחמה הזה יותקנו מערכות חדישות ללוחמה אלקטרונית, בקרה ושליטה ומערכות קשר. על הספינה גנרטור גרעיני לאספקת חשמל מוגברת ואפילו יהיו לה יכולות חמקנות. על הספינה יהיו עשרות כלטי טיס מסוגים שונים, קרב, מסוקים ותובלה וזה כולל את ה F-35 בגרסה של הצי.

F-35

פרויקט בעלות 1.5 טריליון דולר

על פי הערכות עלות הפרויקט של החמקן החדיש מגיעה ל-1.5 טריליון דולר וזה כולל פיתוח, בנייה ותחזוקה של המטוסים. גם מחירו של המטוס לא זול ועולה בכל שנה, ונאמד כיום ב-150 מיליון דולר ליחידה. פחות מה-B-2 שעולה 2 מיליארד ליחידה, אבל מאלה יש רק 20. בהקשר לזה יש לציין כי ככל שיותר מדינות יקנו את המטוס מחירו ירד ובארה"ב מעריכים שזה יתייצב סביב ה-80 מיליון ליחידה.

אם הכל ילך כמתוכנן, לוקהיד מרטין תספק במסגרת הפרויקט כ-2,500 מטוסים לחיל האוויר, לצי ולמארינס במקום 3,100 מטוסי F-35 שתכננו בהתחלה. המטוס יסופק לעוד 11 לקוחות בינלאומיים, בהם בריטניה, שירכשו למעלה ממאה יחידות, טורקיה עם 100 יחידות, אוסטרליה, וישראל שהזמינה 19 מטוסים עם אופציה לרכישת 75 מטוסים בסך הכול.

למטוס יש באופן טבעי לא מעט מחלות ילדות, אולם הוא נחשב למתקדם בעולם. זהו חמקן רב משימתי, אוויר-אוויר ואוויר-קרקע, שמגיע למהירות של 1.6 מאך, ולטווח שיוט של 2,200 ק"מ, ללא צורך בתדלוק אווירי. המטוס מצויד גם בטילים מסוגים שונים לקרבות אוויר, פצצות ובתותח שכדי לשמור על תכונת החמקנות, ה-F-35 נושא את החימוש בבטנו. למטוס מערכת ייחודית לזיהוי איומים ולדירוגם, מיפוי ברזולוציה גבוהה ומכ"ם מתקדם. המערכות מעניקות לטייס את היכולת לראות ראשון את היריב, לירות ראשון וכמובן להפיל.

סוחוי T-50

הפרויקט היקר ביותר של חיל האוויר הרוסי

אין תמונה
מתחרה רוסי ראוי. סוחוי T-50

המתחרה של החמקנים האמריקאים נועד להיות תחליף חקני זול יותר עבור חיל האוויר הרוסי ולקוחות בחו"ל. פיתוח הפרויקט עלה לרוסים כ-10 מיליארד דולר ומחירו של כל מטוס מוערך כיום, והדרך עוד ארוכה, ב-50 מיליון דולר. ישנו דגם מתקדם יותר שמפותח יחד עם הודו ומחיר צפוי להגיע ל-100 מיליון דולר ליחידה.

כמעט שלא קיים מידע על החמקן הרוסי שפותח בחשאיות, אולם על פי ההכרזות של הרוסים יהיה לו טווח של 5,500 קילומטרים ללא צורך בתדלוק, כמעט כפול מהמתחרה האמריקני, יכולות תמרון מתקדמות ומהירות מקסימאלית של 2 מאך. הסוחוי T-50 מיועד לשאת חימוש במשקל של 7.5 טון כולל זוג תותחי 30 מילימטר, פצצות כבדות וחכמות, טילים מונחים ומגוון אפשרויות נוספות.

הרוסים, שגאים מאוד בהישג שלהם, הצהירו שהמטוס יכנס לשרות בחיל האויר שלהם בשנת 2015, ויוצע למכירה למדינות שונות בעולם. אין ספק שחמקן כזה במדינה עוינת לישראל כמו איראן יגרום להפרת יחסי הכוחות בצורה קיצונית.

S-300

150 מיליון דולר לסוללת טילים

s-300 (צילום: רויטרס, חדשות)
טוב לטווח של 200 קילומטרים. S-300 | צילום: רויטרס, חדשות

הטיל שבגללו ישראל יוצאת לתקיפות תחת הכותרת "על פי פרסומים זרים" בסוריה, ויוצאת מגדרה כדי למנוע את כניסתו לאיראן, נחשב לאחד המתקדמים בעולם. המערכת הרוסית גם נחשבת לאחת מהיקרות בתחום הנ"מ, עם תג מחיר שנע סביב ה-150 מיליון דולר לסוללה.

הטיל הזה פותח כבר במהלך שנות ה-70 ונמכר למספר גדול של מדינות כולל טורקיה, לוב, יוון וכול הנראה שגם לסוריה. הוא מסוגל ליירט מטוסים ואף טילי שרות בטווחים שנעים בין 40 ל-400 ק"מ, תלוי בדגם. קיימת גרסה מתקדמת יותר, ה S-400, אותה ניתן למצא ברוסיה ובסין.

לאורך השנים הוכנסו למערכת שיפורים ניכרים שכללו שינוים בכל הרכיבים החל מהכ"מים, מערכות בקרה, והטילים המיירטים. למערכת יכולות טובות עד לטווחים של כ-200 ק"מ, במקרה של ה S-400 מדברים על טווח כפול, ובנוסף יכולות טובות נגד מטוסים מנמיכי טוס וגם נגד טילי קרקע-קרקע.

בסוללת S-300 מכ"ם העסקה, מכ"ם גילוי לטווחים ארוכים, מכ"ם גילוי לגבהים נמוכים, מרכז פיקוד, ועד 8 משגרים. כל אחד מרכיבים אלה מותקן על רכב גלגלים כך שמדובר בסוללה ניידת שיכולה לפעול כמעט מכל מקום.

DDG-1000

משחתת חמקנית עם תג מחיר של 3 מיליארד דולר

הספינה החדשה של חיל הים האמריקני (צילום: עיבוד תמונה)
ספינת קרב בלתי נראית. DDG-1000 | צילום: עיבוד תמונה

בסך הכל מתכננת ארה"ב לייצר שלוש ספינות טילים חמקניות מסדרת זומוואלט, על שמו של אדמירל אלמו זומוואלט. כל אחת מהן תעלה למשלם המיסים האמריקאי 3.5 מיליארד דולר, כאשר סך עלויות הפיתוח מוערכים בלמעלה מ-12 מיליארד דולר. שזה כמעט כל תקציב הביטחון של מדינת ישראל.

הספינה הראשונה תיכנס לשרות כבר במהלך השנה (2014) ו"היא נראית בתמונות המכ"ם כמו סירת דייגים", כפי שציינו בפנטגון. ספינת הטילים החמקנית עשויה מחומרים שגורמים לה להיראות בלתי נראית במכ"ם. מערכת הטילים שבה מצוידת הספינה יעילה למגוון רחב מאוד של מטרות בטווחים שונים, ובנוסף היא חמושה במערכת אלקטרומגנטית שיכולה לשגר טילים ללא חומר נפץ, מה שיסתיר את מיקומה גם במצב הרגיש של שיגור. תג המחיר שלה די מבהיל אולם בארה"ב מציינים שעלות התחזוקה שלה תהיה נמוכה.

AMX-56 לקלרק

הטנק היקר בעולם

אין תמונה
יקר פי 5 ממקבילו האמריקני. טנק לקלרק

טנק המערכה העיקרי של צבא צרפת עולה לא פחות מ-27.1 מיליון דולר ליחידה. אומנם הוא ניצב בשורה הראשונה של הטנקים המתקדמים בעולם כמו האברהמס האמריקאי, המרכבה 4 הישראלי והלאופרד 2 הגרמני, אולם אלה עולים "רק" 4.5 עד 6 מיליון דולר ליחידה. לצרפתים יש כ-450 טנקים מסוג זה ועוד כמה מאות נמכרו לנסיכויות המפרץ.

זהו טנק במשקל 56 טון, שחמוש בתותח 120 מ"מ ממנו ניתן שגר פגזים מסוגים שונים, כל טנק מסוגל לשאת כ-40 פגזים. נתוני המיגון של הטנק מסווגים אולם נראה שיש לו יכולת להתמודד עם מגוון רחב של טילי נ"ט בין השאר בזכות מערכות אלקטרוניות שלא נחשפו לציבור. הלקלרק מגיע למהירות של 72 קמ"ש לערך ויש לו טווח של 550 ק"מ.