צה"ל נלחם לקצץ שבעה מיליארד דולר, הכוחות המזויינים של בריטניה אמורים לקצץ 15 אחוז מהסד"כ שלהם ובארצות הברית מאיימים לסגור בסיסים. נראה שלצבאות העולם אין יותר מדי כסף קטן בצד והמצב קשה. לכן, מפתיע לגלות שהתעשיות הביטחוניות ממשיכות לייצר במרץ מערכות נשק חדשות ושלל אמצעים חדישים לחיילים בעולם. זה מתחיל בקסדות העתיד, ממשיך ברכבים מיוחדים עליהם ירכבו לשדה הקרב ומגיע עד למסוק משוכלל כמותו עוד לא ראיתם. רק בשבוע האחרון התפרסמו עשרות אמצעים חדשים שמפותחים עבור צבאות העולם, וכמו שזה נראה כסף זה ממש לא שם המשחק.
קסדה מודולארית
נראה שזו תהיה קסדת העתיד של הלוחמים. כזו שתגן עליכם מכדור בראש. חברת Revision מוכרת בעולם בזכות בתחום הביטחוני בעיקר בזכות אמצעי המיגון שלה. בחברה החליטו לקחת צעד אחד קדימה את תחום מיגון הראש של הלוחם, זאת בעקבות שלל אלתורים של חיילים אמריקאים באפגניסטן שהצמידו כל מני לוחות קרמיים לקסדות שלהם כדי להגן על הפנים. בחברה מפתחים כיום את קסדת העתיד שכוללת משקף חסין כדורים ולוח קרמי שמגן על הלסת. גם הקסדה עצמה עשויה מחומר מודולרי שמגן על ראשו של הלוחם. את הקסדה הכניסו לייצור ניסיוני אחרי מחקר שנמשך ארבע שנים. בחברה מציינים שהכניסו את החומרים הטובים ביותר ועכשיו נותר להמתין ולחכות שתיכנס לשרות.
מקלע העתיד של דנמרק
אולי אין להם אויבים אבל גם צבא דנמרק לא קופא על שמריו. הצבא, שלאחרונה נלחם במסגרת כוחות נאט"ו באפגניסטן, מחפש את מקלע העתיד שלו אותו הם מתכוונים להכניס לשרות בשנת 2014. המקלע שהם מפעילים כיום נמצא בשרות מאז 1964 אז בהחלט הגיע הזמן. המכרז הדני דורש מהמתחרים אספקה של 700 יחידות. המקלע צריך לירות תחמושת 7.62 מ"מ x 51 נאט"ו סטנדרטית. הכוחות המזוינים של דנמרק מוכנים להוציא על הרכישה שלהם, יחד עם חלקי חילוף, אביזרים והכשרה, כ-90 מיליון כתרים דנים שזה בערך 16.5 מיליון דולר. כמו כן הם דורשים שהמשקל של כלי הנשק לא יעלה על 10 ק"ג ואורכו הכולל 1,050 מ"מ. המשלוח הראשון של המקלעים החדשים מתוכננים לסוף 2014. כרגע יש שני מתחרים מועדפים, M60E6 ו- HK121.
55,000 רכבים חדשים
משרד ההגנה בארה"ב פרסם כי למרות הקיצוצים בתקציב הביטחון חיל הנחתים וצבא ארצות הברית ירכשו כ-55,000 כלי רכב קלים, Joint Light Tactical, שיחליפו את מרבית ההאמרים שבשרות. הרכבים החדשים נדרשו לספק הגנה מפני קליעים ומטעני צד וזאת מבלי שהשריון יפגע ביכולת העבירות של הרכב. לוקהיד מרטין שזכתה במכרז התחייבה לרכב בעל עבירות של האברהמס, יכולת תקיפה גבוה ומיגון שלא ייפול מזה של משאית ה-MRAP. הרכב החדש מתחלק לשלוש קטגוריות מהקל ועד לכבדה שמיועדת ל-9 לוחמים.
מסוק העתיד
מבלי ששמנו לב מסוק הסער העיקרי, בלק הוק נמצא פה כבר למעלה מ-25 שנה והגיע הזמן לחפש לו תחליף. חברות בואינג וסיקורסקי חשפו במהלך כנס של צבא ארה"ב את התכניות שלהן, או יותר נכון תרשים, למסוק העתיד שיחליף לא רק את הבלק הוקים כי אם גם את מסוקי האפאצ'י. בתחילת החודש הודיע צבא ארה"ב שבכוונתו להשקיע סכום התחלתי של 217 מיליון דולר בפיתוח הראשוני. הדרישות של צבא ארה"ב כוללות ארבע קטגוריות עיקריות: ה-JMR-גרסה קלה שנועדה להחליף מסוקי סיור דוגמת הקיוואה. JMR-בינוני, שנועד להחליף להחליף את מסוק UH-60 בלק הוק ואת AH-64 אפאצ'י בשנים 2027-2028. ו-JMR גרסה כבדה שנועדה להחליף את CH-47 צ'ינוק. בנוסף מתוכננת גרסת ענק, JMR-Ultra, שאמורה להשתוות לביצועים של מטוסי כנף קבועה, כגון C-130J.
מפציץ העתיד
נראה שבמפעלים של בואינג המהנדסים עסוקים, עסוקים מאוד. השבוע חשפה החברה את מפציץ העתיד אותו היא מתכוונת לבנות עבור חיל האוויר של ארה"ב. עם תג מחיר שצפוי להגיע ל-550 מיליון דולר ליחידה ספק גדול אם נראה אותו בחילות אוויר אחרים. גם בפרויקט הזה יהיה שיתוף פעולה עם חברת לוקהיד מרטין. זו הפעם הראשונה ששתי החברות האלה מקימות צוות שיתחרה בתוכנית מפציץ הדור הבא, NGB. חיל האוויר האמריקאי אמור להזמין בין 80 ל-100 מפציצים כאלה שאמורים להיות בעלי טווח ארוך במיוחד ויכולת חמקנות גבוה. נזכיר שבגלל תג המחיר של ה B-2 הוזמנו רק 21 יחידות. כדי להוריד עלויות חיל האוויר האמריקאי דרש להשתמש ביכולות מוכחות שקיימות בשוק. צפי כניסה לשרות של המפציץ נמצא אי שם בעשור הבא, במידה ולא יהיו עיכובים או קיצוצים.
נושאת מטוסים לדרום קוריאה
לנו כישראלים כמעט שאין מושג לגבי מה שקורה במזרח הרחוק אבל נראה שהמצב מתחמם שם בכל שנה. אל מול האיומים של צפון קוריאה מחפשות מדינות האזור פתרונות צבאיים והרשויות בדרום קוריאה שוקלות לרכוש נושאות מטוסים חדשות עבור הצי. לא מדובר בספינות ענק כמו בארה"ב כי אם משהו קטן יותר שיתאים לצי המקומי. הדרום קוריאנים מכוונים לנושאות מטוסים דומות לאלה של ספרד שיהיו מסוגלות לשאת בין 30 ל-40 כלי טיס ובנוסף גם מערכות הגנה מתקדמות וטילים. אגב במרוץ החימוש האזורי גם מדינות כמו יפן, סין ואחרות מחפשות נושאות מטוסים.
מל"ט טורף חמקן
הכוחות המזויינים בבריטניה בוחנים בשנה האחרונה את האפשרות לצמצם את כמות הכוחות המזויינים לאור הקיצוץ בתקציב. ולמרות זאת גם שם פועלים במרץ ומפתחים את מערכות העתיד. במקרה הזה מדובר בחשיפה של מל"ט חמקני תוקף ומתברר שהפרויקט הזה החל לרוץ כבר בשנת 2010. התקשורת הבריטית שחשפה את הפרויקט מדווחת שמדובר בפרויקט משותף עם אוסטרליה שם גם נערכים הניסויים. כמעט שלא קיים מידע על הפרויקט מלבד העובדה שהוא חמקני ומונע במנועים של חברת רולס רויס. משרד ההגנה הבריטי פרסם שעד היום השקיע כ-180 מיליון ליש"ט אולם סכום זה צפוי לגדול באופן משמעותי ככול שהפרויקט יתקדם.
פריגטת העתיד החלה בניסויים ימיים
פריגטת העתיד של הצי הצרפתי והאיטלקי החלה השבוע את שלב הניסויים הימיים. הפריגטה הורדה למים ביום שישי האחרון ובמהלך השבוע ביצעה את הניסויים הראשונים שלה בים. נכון להיום אמורים לבנות 21 פריגטות מסוג FREMM שהיא מוגדרת כספינה רבת משימות. הכמות הזו אמורה להתחלק בין הצי הצרפתי והאיטלקי. צי נוסף שכבר רכש את הספינה זה המרוקאי שצפוי לקבל מספר יחידות. אורכה של הספינה 108 מטר והיא מופעלת על ידי צוות של 108 קצינים וחיילים. על הספינה מתכננים להציב מערכות לוחמה אלקטרונית, מערכות קשר ובקרה וסנסורים נוספים שמוגדרים כמסווגים ויסייעו לה לאתר צוללות. בנוסף יהיו על סיפונה טילי ים-ים וגם טילי ים-יבשה. כמו כן היא תהיה מסוגלת לשגר טורפדו ויהיה לה מנחת אחורי למסוק סיור ימי. הספינה צפויה להיכנס לשירות בשנת 2016 אולם צפי ריאלי יותר מדבר על 2018.