יצרנית הנשק האמריקאית לוקהיד מרטין חושפת את הפיתוח החדש שלה בתחום ההגנה האקטיבית, ADAM (ראשי תיבות של Area Defense Anti-Munitions), בסרטון חדש שמדגים אחד לאחד איך הוא משמיד רקטת קרקע-קרקע. מהרגע שהרקטה המאולתרת משוגרת, מכ"ם מתחקה אחר המסלול הבליסטי שלה, מתביית עליה ואז נשלחת קרן לייזר שמשמידה את הרקטה בעודה באוויר. על פי היצרנית, המערכת יודעת לזהות איום אווירי בטווח של חמישה קילומטרים ולהשמיד את האיום בטווח של עד שני קילומטרים מיעד הפגיעה. עוד מוסרת היצרנית באתר הרשמי כי המערכת עברה במהלך השנה האחרונה סדרת ניסויים שבחנה את יעולותה.
הפיתוח הזה הוא חלק ממירוץ עולמי בין ענקיות הנשק ליצור מערכות הגנה מפני טילים ורקטות תלולי מסלול שהפכו לאיום בנקודות עימות בכל העולם. במירוץ הזה משתתפות יצרניות נשק גדולות כמו ריית'הון, לוקהיד מרטין, חיל האוויר האמריקאי וכידוע לכולנו גם רפאל והתעשיה האווירית בישראל. גורם בישראל מדגיש כי מדובר במערכת שאינה מתחרה או מחליפה את מערכת כיפת ברזל, אלא משלימה אותה בטווחים הטקטיים ולאיומים קטנים יותר שמערכת כיפת ברזל לא נותנת לה מענה כמו של פצצות מרגמה ושל מטוסים זעירים ללא טייס.
לייזר או כיפת ברזל? מה יעיל יותר?
יכולת הלייזר בתחום ההגנה האקטיבית מצויה בידי המדע כבר שנים והוטמעה במספר טכנולוגיות, ביניהן מערכת הנאוטילוס (שהוצעה כאלטרנטיבה למערכת כיפת ברזל) שצוברת הצלחה אחר הצלחה, ובכלים בלתי מאוישים שתוקפים יעדים מהאוויר באמצעות טכנולוגיות לייזר משוכללות, כך על פי האתר "Business Insider".
אין ספק שהניסוי המתועד בסרטון של לוקהיד מרטין מוצלח, אבל לגבי הצלחת הנשק עצמו – כולנו יודעים שיש לו כבר מערכת מוצלחת להתמודד איתה על התהילה ועל הצלחות מבצעיות. עם זאת, אתרים רבים המסקרים את התקדמות הפיתוח החדש, טוענים שמערכת ADAM היא לא רק מתחרה ראויה לכיפת ברזל, היא גם עולה עליה. לפי פוקס ניוז, בעוד שכל שיגור טיל של כיפת ברזל עולה 120 אלף דולר, מיירט הלייזר החדש הוא זול ויעיל הרבה יותר. בניגוד לכיפת ברזל, למערכת הזאת לא תיגמר התחמושת. ומכיוון שהלייזר נע במהירות האור, יהיה קשה מאוד לטילים להתחמק מפגיעה.
בישראל, לעומת זאת, המפתחים של כיפת ברזל ב"רפאל" כבר אמדו את יכולות הלייזר והביעו בהן לא מעט ספקות. "מה שיש היום זה לייזר שלא מסוגל להתמודד עם האיום שכיפת ברזל מתמודדת איתו היום". אמר בראיון לפז"ם גורם בכיר ברפאל. "הלייזר גם מאוד מזהם. כיפת ברזל היא המערכת הטובה ביותר והזולה ביותר כדי להתמודד עם האיומים קצרי הטווח באזור שלנו. כל הפיתוחים המבוססים לייזר לא מספיק טובים. אולי בעתיד נהיה במקום הזה". יחד איתם, היה מי שסבר שפתרון הלייזר הזה הוא בדיוק מה שתושבי עוטף עזה זקוקים לו כבר שנים.