כבר חשפנו כאן את האמצעים בהם צה"ל משתמש לפיזור הפגנות; נשקי אל-הרג כמו "הבואש", דרכם של כוחות הביטחון להילחם במפירי סדר באמצעות סירחון נוראי. סיפרנו לכם גם על הדור הבא של הנשק הזה, שנחשף בתכניות של הפנטגון – החל ממכשיר הפולט גלי מיקרו הנעים במהירות הקול במטרה לגרום לקורבן להקיא, ועד כלי טיס המכוונים קרני לייזר למטוסים. אין ספק ששנת 2012 מסתמנת כשנה שתנפיק הכי הרבה נשקי אל-הרג – התחום בו התאהבו רבים מגורמי הביטחון בעולם, מתוך הבנה שבמאה ה-21, חוקי המלחמה השתנו.
יותר ויותר מעצמות וכוחות צבאיים משקיעים בימינו דווקא בפיתוח ובייצור נשק אל-הרג, או בשמו השני נשק פחות קטלני (נפ"ק, כפי שקוראים לו בצה"ל). למה הם עושים את זה? אולי בגלל שבימינו מרבית המלחמות כבר אינן מוכרעות על-ידי קרבות קלאסיים בין שני צבאות שוויי כוחות, אלא בדף האינטרנט בו אתם מעיינים, בכותרות של עיתוני הבוקר או בתשדירי הטלוויזיה. מה שאסד עדיין לא הבין הוא שלפעמים דם על הידיים כבר לא יתקבל בהבנה ברחבי העולם. זה לא שאין כבר אויבים בעולם – למעשה, דומה כי היריבויות השונות רק מעמיקות יותר ויותר; העניין הוא שלפעמים הריגת האויב שלך כבר לא משחקת לטובתך. עדיף, אם כך, רק לנטרל אותו.
המטרות: החושים שלכם
הכירו את כדורי האל-הרג הראשונים בעולם שכוללים מערכת מיני מכנית המתפקדת כמד תאוצה. מה זה אומר? אם לוותר על ההסבר שמאחורי הטכנולוגיה, הכדורים האלה חשים, בעזרת סנסורים שונים, כשהם פוגעים באדם – ואז מפזרים מטען ייעודי לתקיפת שלושה מתוך חמשת החושים האנושיים, בטווח של מאה מטרים. מה זה אומר? שאם במקרה תהיו בצד הלא נכון של הקליעים האלה, הרי שחושי השמיעה, הראייה והמישוש שלכם יהיו תחת מתקפה משולבת.
קוראים לנשק הזה "Shock Rounds". לפי נשיא חברת "SmartRounds" המפתחת אותו, ניק וריני, הכדורים הללו מיועדים להחליף אופציות אל-הרג אחרות, נשקים המבוססים פעמים רבות על אנרגיה קינטית, שנוטים לא להיות כל כך "אל-הרג" לעתים; הם יכולים לגרום לא מעט נזק, כולל מוות, בייחוד אם הם נורים מטווחים קצרים.
ככל שהעולם מבין את יתרונותיו של הנשק הפחות קטלני בשדה הקרב התקשורתי ועל כן משקיע עוד ועוד כסף בפיתוחו ומשתמש בו במגוון רחב של מתארים, הרי שאנחנו רואים יותר ויותר מקרים בהם הנשק הזה הורג. במרבית המקרים, יטענו הסנגורים, הנשק הזה מונע הרג מיותר. אבל אין ספק שכבר ראינו לא מעט מקרים מיותרים בהם נהרגו אנשים מכדורי גומי או מרימוני גז. "אנחנו רצינו לחשוב על דרך מתוחכמת יותר לתת בוקס", אמר וריני לאתר "Wired".
מטרת הכדורים החדשניים האלה אינה רק לפתור את בעיית הקטלניות שבכלי הנשק המסורתיים יותר בירי מטווח קצר, אלא גם את בעיית חוסר היעילות שלהם מטווח ארוך. וההבטחה הגדולה הזו מגיעה, כאמור, עם תוספת: כבר הזכרנו את העניין הקטן הזה, של מתקפה כוללת על החושים?
כאב ואומללות כללית
הרעיון, בגדול, הוא לעורר אצל היריב מה שניתן לתאר רק ככאב ואומללות כללית. כל קליע של 18 מ"מ כולל סנסור זעיר שמזהה האצה והאטה; כשהקליע נורה, הסנסור מזהה כאמור את האצתו, וכשהוא מאט – הפיצוץ. אבל לא מדובר בחומר נפץ סטנדרטי.
כשהקליע מאט, הוא משחרר גז נוזלי דחוס שמנחית מהלומה על המערכת. קודם כל, רעש בלתי נסבל בוקע עם יציאת הגז הנוזלי מהקליע; בנוסף לכך, הבזק בוהק במיוחד מעוות את ראייתו של הקורבן; וכמובן, פגיעת הקליע עצמה כואבת. מאוד.
הקליעים מותאמים כך שניתן יהיה לירות אותם מרובה סער M4 סטנדרטים או מאקדח חצי אוטומטי. לפי פרסומי החברה, לאחר שבדקו אלפי כדורים פחות קטלניים סטנדרטיים, כדורי גומי לדוגמה, הגיעו למסקנה כי אלה לא מגיעים לדיוק מירבי ולטווחים מספקים, בשונה מהקליעים החדשים, שלהם צורה המזכירה את האות "D".
כרגע מתעניינים כוחות ביטחון שונים בפיתוח החדש, אבל עדיין אין קונים. רעיונות לפיתוחים חדשים דווקא יש: אנשי החברה מדברים על החדרת חומרים כימיים ואפילו חומרי נפץ, כנראה בכמויות קטנות, לתוך הקליעים. החדשות הטובות למטרה הפוטנציאלית? בגלל תהליך ההאטה ושחרור הגז הנוזלי, הסיכון לחדירת העור קטן משמעותית, ללא קשר לטווח ממנו הוא נורה. ואם כל זה יעבוד כפי שמתואר, מדובר בצעד קדימה לקראת הפיכת מה שניתן כיום לתאר רק כנשק פחות קטלני – לנשק בלתי קטלני באמת.