מטפס אישי בסיוע ואקום (צילום: אוניברסיטת יוטה)
ה"מטפס האישי בסיוע ואקום" בפעולה. נחשו מה הוא עושה | צילום: אוניברסיטת יוטה

חיל האוויר האמריקאי הציב בפני הסטודנטים מטרה אחת: להעניק לחיילים את היכולת לטפס במעלה קיר בטון מאונך לחלוטין, בגובה של כמעט 30 מטרים. היעד: פיתוח מערכת שתאפשר לצוות כוחות מיוחדים בן ארבעה אנשים לטפס במעלה בניינים או הרים במגוון נסיבות מבצעיות, ובמילים אחרות – לתת לחיילים האנושיים יכולות שאפשר לייחס לגיבור העל הבדיוני ספיידרמן.

בחודש שעבר נערכה התחרות האוניברסיטאית לפיתוח גאדג'טים שיאפשרו לטפס בבטחה על משטחים מאונכים, במימון חיל האוויר האמריקאי – כך מדווח האתר "Gizmag". במקום הראשון זכה צוות סטודנטים להנדסת מכונות מאוניברסיטת יוטה, בזכות הפיתוח עם השם הקליט "מטפס אישי בסיוע ואקום". ונחשו מה הוא עושה. מסתבר שהפיתרון שצבא ארה"ב היה זקוק לו היה טמון כל העת בתוך שואב אבק.

בקרוב: מטפסים בהשראת שממיות?

הצוותים המתחרים מהאוניברסיטאות האמריקאיות השונות התבקשו לספק אמצעים שיאפשרו למשתמשים לטפס גבוה יותר, מהר יותר ועם פחות מאמץ ממה שהטכניקות הקיימות מאפשרות. הדרישות היו שניתן יהיה לעשות באמצעים שימוש חוזר; שיאפשרו עלייה וירידה תוך כדי הטיפוס; שיותירו למשתמש יד אחת פנויה לתפעול ציוד נוסף; ובעיקר, שיאפשרו לשלושה אנשים, שכל אחד מהם נושא משקל של 136 ק"ג, לטפס בצורה ורטיקלית לגובה של 27.5 מטרים בתוך 20 דקות.

איך החבר'ה מיוטה עשו את זה? על הגב הם נשאו מנוע של שואב אבק ושבע סוללות ליתיום, ויצרו אפקט שאיבה דרך רפידות שהוצמדו לידי המשתמש. הרפידות נצמדות לקיר, אבל מנגנון לשחרור לחץ מאפשר לנתק אותן ממנו על מנת להתקדם הלאה, ולמעלה. לדברי המפתחים, שיטת הטיפוס היא פשוטה: "ממש כמו סולם. הדבר היחיד ששונה הוא שפה המטפס צריך לשים לב לחלוקת המשקל שלו בזמן הטיפוס".

מטפס אישי בסיוע ואקום (צילום: אוניברסיטת יוטה)
הצוות מאוניברסיטת יוטה עם נציגי חיל האוויר האמריקאי | צילום: אוניברסיטת יוטה

לפי הסטודנטים שזכו במקום הראשון, ההתגברות על האתגר הושגה בעיקר באמצעות בדיקות חוזרות ונשנות שערכו לפני התחרות. לפי איך שזה נראה, כל עוד המדענים והמפתחים ימשיכו לשקוד על רעיונות מסוג זה במעבדותיהם, נראה עוד לא מעט פיתוחים שכאלה. בעתיד, בני אנוש עשויים לקבל יכולות-ספיידרמן נוספות, ואנחנו עשויים לחזות במטפסים בהשראת חיפושיות או שממיות. בינתיים, נסתפק בשואבי אבק.

מטפס אישי בסיוע ואקום (צילום: אוניברסיטת יוטה)
המטפסים מגיעים למעלה הקיר. גבוה יותר, מהר יותר, בפחות מאמץ | צילום: אוניברסיטת יוטה

>> "הטורף" בשדה הקרב: הנשק הקטלני החדש בצבא ארה"ב קיבל השראה מסרט המד"ב