השוטרים השקופים (צילום: שמעון איפרגן)
"אנחנו רוצים זכויות שמגיעות לכל שוטר": העוול הגדול של העב"צים במשטרת ישראל | צילום: שמעון איפרגן

הם עובדים בלילות, במזג אוויר קשה ובאזורי סיכון – אבל לא זוכים לקבל את התגמול לו הם ראויים. תכירו: העב"צים – עוברים בלתי צמיתים, תואר לא ממש מחמיא שמשטרת ישראל מעניקה מזה עשרות שנים לכ-120 שוטרים "שקופים" שעושים את העבודה השחורה של משטרת ישראל: תחזוקת תחנות המשטרה ברחבי הארץ, בנייתן והקמת תשתיות.

"אתה יודע מה הכי עצוב לי?", אומר פואד חלבי, שוטר "שקוף" בעצמו, בעיניים דומעות. "גם כאשר אנחנו מתים, מבחינת המשטרה אנחנו עב"צים, עבדים שחורים שלהם. אפילו אז המשטרה לא נותנת לנו כבוד וממשיכה לכנות אותנו בשם המגונה הזה, עב"צים. אנחנו ה'תאילנדים' של משטרת ישראל". דבריו של חלבי מגיעים כשבועיים לאחר מותו של קלוד אבישר, עב"צ שעבד בבית השוטר בתל אביב. במודעת האבל שפרסמה המשטרה נכתב: "עב"צ (בגמלאות) קלוד אבישר ז"ל".

השוטרים השקופים
מודעת האבל

העב"צים אחראים למעשה, להעניק לשוטרים את המעטפת הלוגיסטית הדרושה על מנת שיוכלו לבצע את עבודתם על הצד הטוב ביותר. בין היתר, הם אחראים על העברת תחמושת ומזון בין תחנות המשטרה כשהם נוהגים בכלי רכב משטרתיים. ברכבת לפחות, הם מקבלים כרטיסי נסיעה חינם תחת התואר 'שוטר בינוי'. כבר עשרות שנים שהם נלחמים על זכותם להתגייס לשורות המשטרה ולקבל מעמד זהה ודרגות זהות לשוטרים מן השורה, אך טרם נראה שינוי בשטח.

"הם צריכים להתבייש, זה גועל נפש. מדובר בעובדים שנתנו את נשמתם למשטרה, עבדו בלילות, בימים, במזג אוויר קשה, סיכנו את חייהם ובסופו של דבר, מקבלים יחס מעליב ומחפיר. אנחנו רוצים זכויות שמגיעות לכל שוטר, ונלחם עד הסוף כדי שיגייסו אותנו למשטרה ויסירו מאתנו את חרפת העב"צים", זועם חלבי. "אנחנו העבדים של משטרת ישראל".

"אנחנו עושים את העבודה הכי שחורה במשטרת ישראל - בינוי תחנות ותשתיות, אבל אנחנו מופלים לרעה לעומת שוטרים שהם במעמד ובדרגה זהה לשלנו", טוען דאמוני חנא, מנהל עבודה מזה 30 שנה. "אנחנו עובדים לא פחות קשה מהשוטרים, אבל זרקו אותנו לכלבים. שוטר מתחיל מקבל תנאים הרבה יותר טובים משלי, זה ממש אבסורד. מבחינת המשטרה, אנחנו שוטרים לכל דבר - אבל לא בשכר, לא בתנאים ולא בתואר הלא מחמיא עב"צ". כך לדוגמה, במשך שנים רבות, העב"צים לא קיבלו קרן השתלמות, כאשר רק בשנה האחרונה הדבר תוקן. "שוטר מתחיל הטבות שאנחנו לא מקבלים בכלל. המשטרה מתעלמת מאתנו", טוען אחד העב"צים.

"אני מתבייש להגיד שאני עובד במשטרה"

השוטרים השקופים
"מדובר בעובדים שמרבית שעות היום נמצאים בשטח, עושים את העבודות הכי שחורות, לעיתים די מסוכנות"


הם לא מקבלים נופשים כמו שוטרים, לא מוכרים כעובדי מדינה, לא זכאים לקבל הטבות של חברות שונות שעובדות עם המשטרה כמו ארגון 'חבר', לא זכאים לקבל הלוואות בתנאים טובים כמו שוטרים והתנאים הסוציאליים שלהם נמוכים מאוד לעומת שוטרים, כאשר רק בשנים האחרונות הם זכו לקבל זכויות פנסיוניות. כל זאת בניגוד מוחלט לעובדה שחלקם אפילו קיבלו תעודות הצטיינות מקציני משטרה בכירים על עבודתם בבניית תחנות משטרה והקמת תשתיות חדשות, ואחרים משרתים כמתנדבי משמר אזרחי ותורמים לביטחון המדינה ואזרחיה. גם תעודות העובד שלהם נושאות סמל משטרה.

א' מנצרת הוא עב"צ שהחל לעבוד לפני כחמש שנים. הוא נשוי ואב לשני ילדים, ומתקשה בכלל להתחיל את החודש. "אני מתבייש להגיד שאני עובד במשטרה. אנחנו עובדים קשה, נותנים את הנשמה והלב בעבודה. חשוב לנו שלשוטרים יהיו את התנאים הכי טובים לעבוד בהם - אבל בכל זאת, אף אחד לא חושב עלינו", אומר א' בעצב.

לא פעם הם מסכנים את חייהם: במלחמת לבנון השנייה לדוגמה, הם היו חשופים למטח טילים שהחיזבאללה שיגר לעבר חיפה, שם ביצעו עבודות בינוי ותחזוקה בתחנות ובמבני משטרה. "כל השוטרים קיבלו קסדות ושכפ"צים, אנחנו לא קיבלנו כלום. אף אחד במשטרה לא חשב שאנחנו חלק מהמערכת, שגם אנחנו צריכים לקבל אמצעי מיגון כמו השוטרים", קובל חלבי, "התחושה הייתה קשה מאוד. החבר'ה לא מוכנים יותר לשתוק ולעבוד בתנאי עבדות. אנחנו נלחמים על הלחם שלנו, על מה שמגיע לנו".

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

לאורך כל השנים, נציגי העב"צים שיגרו מכתבים למפ"כלי המשטרה ולראשי אגף משאבי אנוש בדרישה לגייסם למשטרה, אבל פעם אחר פעם קיבלו תשובות מתחמקות. כך למשל חביב חליל, אחד מנציגי העב"צים, ביקש בספטמבר 2012 להבין מדוע המשטרה לא מגייסת את העב"צים לשורותיה. רפ"ק ציונה בן זקרי ששימשה כראש לשכת ראש אגף משאבי אנוש, כתבה לו בתגובה בין השאר: "במסגרת הליך גיוס האזרחים עובדי המשטרה, נבחן גם נושא העסקתם של העב"צים". גם חלבי קיבל תשובה דומה מאמ"ש: "בימים אלו מבוצעת עבודת מטה במשטרת ישראל גם לגבי העב"צים. מקווה שעבודת המטה תניב תוצאות חיוביות".

השוטרים השקופים
נלחמים על קבלת זכויות ותנאים הוגנים

לפני כשנתיים, התקבלה בכנסת החלטה לפיה על המשטרה לגייס את כל מי שהוגדרו עד אז כעוברי קבלן. מדובר ב-800 אזרחים בעלי מקצועות מתחום הבינוי והתחזוקה כשהתגייסו כשוטרים מן המניין, אבל העב"צים נותרו בחוץ. החלטה נוספת שהתקבלה לאחרונה היא החלטתו של משרד האוצר לתגמל כל נגד במשטרה בתוספת של 1,500 שקלים למשכורתו - אבל העב"צים לא יקבלו שקל אחד.

"אותנו כמו תמיד, לא ספרו, שכחנו מאתנו. הרי הכי פשוט בעולם היה לגייס אותנו, אבל במשטרה מזלזלים בנו. ממשיכים להשפיל אותנו ולהעסיק אותנו בתת תנאים יחסית לשוטרים", טוען אחד העב"צים. אנגא'ם חלבי, בתו של פואד, שיגרה לפני כשנתיים מכתב למפכ"ל המשטרה ולשר לביטחון הפנים שבו תבעה לתקן את העוול שנעשה לאביה ולחבריו. "אני מרגישה פגועה, כואבת ומאוכזבת על מעמדו הלא חוקי, המשפיל והפוגע של אבי שהיה מתאים למדינת עולם שלישי שלא מכבדת את אזרחיה, ובעיקר את אלה שתורמים לביטחון המדינה בכבוד ובגאווה", כתבה חלבי. במשטרה לא טרחו להשיב לפנייתה.

לתקן את העוול

גם בתוך המשטרה נשמעים קולות שקוראים לשינוי המצב הקיים: "מדובר בעובדים שמרבית שעות היום נמצאים בשטח, עושים את העבודות הכי שחורות, לעיתים די מסוכנות, והם לא מתוגמלים על כך בכלל", מסביר קצין משטרה ומדגיש כי העב"צים אינם עובדי מנהלה המתעסקים בעבודות משרדיות. "נוח למשטרה להגדיר אותם כך כדי שלא יקבלו שכר גבוה שהם זכאים לקבל. הם לא מקבלים תוספת סיכון, לא מקבלים תנאים הולמים, מענקים והטבות אחרות שכל שוטר אחר מקבל מטעם היותו עובד מדינה", טוען הקצין.

"הם מבצעים עבודות בנייה ותשתיות רבות. מקפיצים אותם בלילות לכל מיני תחנות שנמצאות במקומות מסוכנים בנגב ובגליל כדי לטפל בתקלות בתשתיות מבלי לספק להם אמצעי הגנה (קסדות, נשק או שכפ"ץ)", מוסיפה קצינת משטרה במטה הארצי המכירה היטב את סוגיית העב"צים. "הגיע הזמן שהמשטרה תתקן את העוול הזה שנעשה להם כדי שיקבלו זכויות שוות כמו כל שוטר אחר במשטרה. אני רוצה להאמין שהמפכ"ל החדש יעשה סוף לכל הסאגה העצובה הזו שנקראת עב"צים".

בלית ברירה, החליטו העב"צים להתאגד במטרה לגרום למשטרה לגייסם לשורותיה כשוטרים מן המניין ולשם כך שכרו את שירותיו של עו"ד אייל פלטק ששיגר מכתב חריף בעניין לקצינים בכירים במשטרת ישראל. העב"צים מתכוונים להגיש בקרוב תביעה לבית הדין לעבודה נגד משטרת ישראל, ואפילו שוקלים להשבית את עבודתם עד שיגויסו למשטרה. "אני דורש שהמשטרה תבטל את הכינוי עב"צ. זה כינוי משפיל ומעליב של עבדים, לא של בני אדם", אומר עו"ד פלטק. "אני תובע מהמפכ"ל החדש, רוני אלשיך, לתקן את העוול שנעשה לעובדים הללו ולגייסם למשטרה כפי שהתחייבו בכירים במשטרה בעבר ולהפסיק להעסיק אותם בתנאי עבדות. ישנה הפרה בוטה של הזכויות שלהם, והגיע הזמן שהם יקבלו תנאי העסקה כמו שוטרים", מדגיש עו"ד פלטק.

עו"ד אייל פלטק
עו"ד אייל פלטק

תגובת משטרת ישראל: "שכרם של עובדי הבינוי במשטרת ישראל נקבע בהסכמים קיבוציים. בחודשים האחרונים מתנהל משא ומתן לגיבוש הסכם קיבוצי חדש המצוי בתהליך מתקדם מול משרד האוצר. במסגרת ההליך התקיימו פגישות בין משרד האוצר וההסתדרות בלווי גורמי מ"י. לצד הליך זה, תיבחן סוגיית גיוסם של העובדים למשטרה, הן על ידי פיקוד המשטרה והן על ידי האוצר - הליך שיארך זמן, כפי שהובהר לאחרונה בפגישה בין נציגי הוועד למשרד לבט״פ ונציגי משטרת ישראל. 

בניגוד לנטען בפניה, תנאי העבודה כמו גם הדרישות משוטרים שונים בתכלית מדרישות משטרת ישראל מעובדי הבינוי ובחלק מהמקרים שכרם של עב״צים דווקא גבוה משל שוטרים.

כדוגמא, השכר המינימלי של עב"צ גבוה ב-5% משכרו של שוטר מנהלה מתחיל במקצוע דומה ושכרו של עב"צ עם ותק של 17.5 שנים גבוה בכ- 25% משכר שוטר מנהלה עם נתונים דומים. תנאי העסקתם של עב״צים כוללים תגמול על שעות נוספות מעבר לשמונה שעות בסיס ביום, בעוד שמשרה מלאה של שוטר כוללת 9 שעות עבודה ביום וללא כל תגמול שכרי על שעות נוספות".