בוקר יום רביעי ה-2 ביולי 2008. מורדי ארגון הגרילה הקולומביאני, פארק, מגיעים לקרחת יער שם יפגשו שני מסוקים שיסייעו להם להעביר את החטופים שברשותם למיקום אחר. בין החטופים נמצאת אינגריד בטנקור, בעבר מועמדת לנשיאות קולומביה, שזו לה השנה השביעית בשבי. דקות ספורות אחר כך מגיע למקום מסוק מי 17, הנושא עליו סימנים של הצלב האדום. החטופים רואים כי אנשי הצוות לבושים בחולצות של צ'א גאוורה, די ברור להם שאנשי הצלב האדום נמצאים בצד של המורדים. רעש הרוטורים גובר, המסוק מזנק לאוויר ודקות ספורות אחר כך מופתעים החטופים לשמוע את המשפט "אנחנו חיילים של צבא קולומביה, אתם חופשיים". הם רואים את אנשי הגרילה שוכבים על רצפת המסוק אזוקים וכל זה מבלי שנורתה ירייה אחת. שנים של שבי מסתיימים במבצע קומנדו מרשים. "אין תקדימים היסטוריים רבים למבצע חילוץ כה מושלם. אולי רק פעולות שערך הקומנדו הישראלי דומות למה שהתחולל כאן", אמרה בטנקור לאחר המבצע.
תכירו את קבוצת הכוחות המיוחדים ללחימה אורבנית ולחימה נגד טרור בצבא קולומביה: ה- AFEUR. עיקר משימתה זה לבצע סיכול של פעולות טרור, חילוץ בני ערובה, התגנבות ועוד כשהם מתמחים בביצוע שקט וקטלני. היחידה הוקמה ב-1985, לאחר שבקולומביה הבינו שהצבא הרגיל לא מצליח להתמודד עם לחימת גרילה, בעיקר אחרי פעולת טרור של הארגון ב-1980 בבית המשפט העליון.
חמושים בתבור וברוס"ר גליל הישראליים
מי שרוצה להתגייס ליחידה חייב להיות לוחם במשך חמש שנים בצבא הקולומביאני הסדיר או ביחידות המשטרה. אבל השרות בצבא או במשטרה לא מספיק ובכדי להתקבל למיונים של היחידה צריך לעבור קורס שנקרא Lancero, המכשיר את יחידות הצבא הסדיר בלחימת גרילה. מי שהצליח לעבור את המיונים מקבל הכשרה ביחידה שמתחלקת לשתיים. בשלב הראשון מכשירים את הלוחמים בעבודת צוות בבית הספר לקשר של הצבא בבוגוטה שם גם נמצא המטה של היחידה. בתחילה הם לומדים כיצד להגיע מהאוויר, לבצע פעולות ליליות וקרב מגע. בשלב השני אחרי שהצוות גובש מתחלקים הלוחמים לפי התמחות: שימוש בחומר נפץ, צליפה, הכשרת כפרמדיקים ומודיעין. ככל הנראה היחידה עוברת אימונים משותפים עם הכוחות המיוחדים של ארה"ב, עם ה-SAS הבריטי – וגם עם קצינים ישראלים, כפי שנרחיב בהמשך.
מלבד אקדח, הנשק האישי של לוחם ביחידה מגוון וכולל את ה-MP5 הגרמני, M-16 או התבור הישראלי מדגם קומנדו, כמו גם רוס"ר גליל שהותאם במיוחד והנגב. כמו כן בצבא קולומביה עושים שימוש במטוסי קרב מסוג כפיר, ולאחרונה התבשרנו שגם טנק המרכבה סימן 4 בדרכו לשם. סוג הנשק של הלוחמים ביחידת הקומנדו משתנה לפי המשימה. הצלפים של היחידה חמושים ברמינגטון 700 מתוצרת ארה"ב ולטווחים ארוכים הם משתמשים בבארט שיורה כדורי 0.5. היחידה שומרת על רמת סיווג גבוהה ביותר וככל הנראה ישנם עוד לא מעט אמצעים אותם מסתירים מסיבות מובנות. הלוחמים ביחידה נחשבים למומחים בהפעלת אותם כלי נשק, ועל כך ניתן ללמוד מתחרות Fuerzas Comando" ", תחרות בחסות ארה"ב שבמסגרתה מתחרות כל יחידות הקומנדו של דרום אמריקה במקצי קליעה, כושר ושלל תחרויות. בדרך כלל הקולומביאנים קוטפים את המקום הראשון.
מבצעי חיסול סודיים
היחידה שנחשבת לסודית ביותר לא נוהגת לפרסם את הפעולות שלה. אולם על פי הצהרות של גורמים קולומביאנים בכלי התקשורת לא קיימת פעולת קומנדו ומודיעין שהיחידה לא הובילה אותה מאז 1985. ליחידה מייחסים לא מעט חיסולים, בהם סיקסטו קבנייה, מספר 2 בארגון הגרילה פארק שחוסל ב-2008. במאי 2011 התרחש המבצע המוצלח ביותר שייחסו ליחידה בתחום זה כאשר חיסלו את גיירמו לאון סיינז, הידוע בכינויו אלפונסו קאנו, מנהיג הפארק. היחידה אחראית גם על תחום אבטחת האח"מים חשובים במיוחד. מלבד בשיירות של נשיא המדינה ניתן היה לראות אותם בביקורים של נשיא ארה"ב גורג' בוש בשנת 2004 ו-2007, אז השתתפו באבטחתו לא פחות מ-200 לוחמים של היחידה. בשנת 2003 החליט הצבא להקים עוד מספר תתי יחידות שנושאות את אותו השם כשהן פרוסות בערים הגדולות של קולומביה. בשנת 2004 הוקמה תת יחידה נוספת תחת מפקדת חיל הים ותפקידה העיקרי זה להעניק סיוע ליחידת האם, זאת למרות הכשרה זהה לחלוטין.
בקולומביה נושאים עיניים אל ישראל
מבצע החילוץ של בטנקור איתו פתחנו את הכתבה נחשב ליחיד שבו נחשפה היחידה, כמו גם הקשרים שיש לה, לפי התקשורת הזרה, עם ישראל. זה לא סוד שמדינת ישראל נחשבת לספקית נשק גדולה של צבא קולומביה כבר שנים ארוכות. מלבד האמל"ח הישראלי הנמצא בשימוש צבא קולומביה, על פי הדר שפיגל מאות ישראלים מאמנים את הצבא של קולומביה כמו גם את היחידה עצמה. על פי אותם פרסומים כאשר יצאו למבצע החילוץ של בטנקור נצפו בבסיס היחידה מספר "יועצים" ישראלים שאף הכינו את היחידה לפעולה. כמו כן דווח שחברת "גלובאל סי-אס-טי", שהמנכ"ל שלה הוא האלוף במיל' ישראל זיו, מאמנת את צבא קולומביה כמו גם את היחידה עצמה. יש לציין כי בחברה עצמה מכחישים קשר למבצע ומעדיפים לתת קרדיט מלא לקולומביאנים.
כלי התקשורת בקולומביה רואים את הישראלים כסוג של מלאכים שבזכותם הצבא הקולומביאני הצליח למוטט את הפארק. לדברי גורמים בתקשורת הזרה מלבד אמצעי לחימה מתקדמים מדינת ישראל ציידה את ה-AFEUR בציוד וטכנולוגיה בתחומי המודיעין והשו"ב (שליטה ובקרה) מהטובים ביותר. בנוסף נטען כי ישנו הסכם רב שנתי בעלות גבוהה ובמסגרתו פועלים עשרות אנשי שב"כ, מוסד ולוחמי סיירות לשעבר שמאמנים את היחידה וגופי המודיעין של קולומביה.
כיום עוסקת היחידה בפעולות איכות נגד ארגון הפארק שלמרות מצבו העגום עדיין מהווה כאב ראש לא קטן למשטר בבוגוטה. בנוסף ישנם פעולות משותפות עם יחידות מיוחדות של ארה"ב כנגד קרטלי הסמים שחוברים בשנים האחרונות לארגוני הטרור.