ארצות הברית מחזיקה את אחד הצבאות הגדולים והחזקים בעולם, וללא ספק הכי עשיר בעולם. בקרוב ייכנס לתפקידו כנשיא ארה"ב דונלד טארמפ, ולפחות על פי ההבטחות והקווים שכבר הציב לצוות מיוחד שהקים לטיפול בנושא, הצבא הזה יהיה גדול יותר, עשיר יותר וחזק הרבה יותר. אם ממשל טראמפ ימצא את הכסף למימוש כל התכניות שלו, בשנים הקרובות נראה תוספת של צוללות וספינות מלחמה, עשרות אלפי חיילים ומטוסי קרב.

בספטמבר האחרון, כשטראמפ עוד היה המועמד השנוי במחלוקת של המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, הוא נאם בפני פעילי המפלגה ואמר: "אנחנו רוצים להרתיע, להימנע מעימות ולמנוע אותו באמצעות כוחו הבלתי ניתן לערעור של צבאנו". הוא הוסיף במספר הזדמנויות שבכוונתו להגדיל את תקציב הביטחון בסכום של עשרות מיליארדי דולרים. בנוסף הציג תוכנית להגדלה של מספר החיילים הפעילים, ספינות חיל הים וצוללותיו ומטוסי הקרב. הוא הודיע שבכוונתו להסיר את החסם העליון מתקציב הצבא ובעצם להקים את הצבא האמריקאי מחדש.

מטוס חמקן F22 (צילום: USAF, GettyImages IL)
"אנחנו רוצים להרתיע". מטוס החמקן F-22 | צילום: USAF, GettyImages IL

שינוי הכיוון של טראמפ מגיע רק ארבע שנים אחרי שנשיא ארה"ב היוצא, ברק אובמה, הציג תכנית משלו שבמסגרתה נבלמה העלייה בתקציב הביטחון. הכיוון שלו היה "צבא קטן וחכם". "בעשור הקרוב תואט צמיחת תקציב הביטחון, אך הוא עדיין יגדל כי יש לנו מחויבויות בעולם שדורשות את המנהיגות שלנו", אמר אז אובמה. "אני מאמין בזה וחושב שגם העם האמריקאי מבין שאנו יכולים לשמור על הצבא שלנו חזק, ואת האומה שלנו בטוחה, עם תקציב ביטחון גדול יותר מהתקציב המשולב של עשר המדינות שבאות אחרינו".

נכון להיום עומד תקציב הביטחון האמריקאי על כ-600 מיליארד דולר. הרבה יותר מרוב המדינות המדוברות ביחד. בצבא משרתים כ-540 אלף חיילים, יש עוד 195 אלף במארינס ואם נחבר את הצי, חיל האוויר ומשמר החופים נגיע ל-1.4 מיליון. לזה יש להוסיף עוד כמיליון במסגרת של מילואים. האמריקאים מחזיקים 6,331 טנקים וליתר ביטחון עוד יותר מ-3,000 באחסון. בצי יש 280 ספינות, בהן 10 נושאות מטוסים ועוד 10 נושאות מסוקים. הצי לבדו מפעיל יותר מ-3,000 כלי טיס שונים ויש גם 72 צוללות. לחיל האוויר של ארה"ב יש מעט פחות מ-6,000 כלי טיס שונים, בהם 451 F-15 וכמעט 1,000 מטוסי F-16. יש גם כמה עשרות מפציצים. על כמה יעמדו המספרים המטורפים-מלכתחילה האלה אם התכנית של טראמפ תצא לפועל?

עוד חיילים, עוד צוללות, עוד מטוסים

על פי Military Times, בצוות הקמת הממשל של טראמפ חושבים שצבא ארה"ב נחלש "באופן מאוד מסוכן לאומה". הנשיא הנבחר רוצה תוספת של 60,000 חיילים; על פי מגזין "פורבס" התוספת תהיה גדולה יותר משמעותית, 90,000 חיילים. חוץ מזה רוצה טראמפ גם תוספת של 12,000 חיילים למארינס. אלה יאיישו הן את יחידות החי"ר והן את יחידות השריון של החיל. הצי יגדל מעבר לקו ה-300 ספינות, וטראמפ מתכוון להוסיף 78 ספינות וצוללות (אגב, כבר היום מתנהלת תכנית ובנייה של כלים שיביאו את הצי ל-308 ספינות וצוללות. אבל בממשל החדש רוצים להגיע ל-350 לפחות).

צוללת הצי האמריקאי "אנפוליס" בקוטב הצפוני (צילום: צבא ארצות הברית)
צוללת הצי האמריקאי "אנפוליס" בקוטב הצפוני | צילום: צבא ארצות הברית

גם מקומו של חיל האוויר לא נפקד מהרשימה, והנשיא החדש רוצה תוספת של 100 מטוסי קרב לפחות. לצד זה הוא מעוניין להגדיל את הרכש של מערכות הגנה, בעיקר מפני טילים בליסטיים. השקעה נוספת תורגש היטב, לפחות על פי התכניות, גם בקרב אנשי יחידות המודיעין. בפורבס מציינים שטראמפ רוצה להגדיל גם את מאגר הנשק הגרעיני של ארה"ב - יותר טילים ויותר ראשי נפץ גרעיניים. כדי להשיג את כל זה, טראמפ יגדיל את תקציב הביטחון ל-800 עד 900 מיליארד דולר. כמעט טריליון.


מובן מאליו שתעשיית הנשק של ארה"ב עומדת להרוויח מהמהלך הזה. בעיקר החברות גדולות והמובילות, כמו "לוקהיד מרטין" - הספקית מספר אחת של הממשל, עם חוזים בשווי 36 מיליארד דולר. גם "יונייטד טכנולוג'יקס", שמייצרת מסוקים ומערכות אווירונאוטיקה, לא תצא מופסדת. שתי אלה לא יהיו לבד: חברות רבות יזכו להגדיל את הקופה שלהן תחת ממשל טראמפ.

אבל לא רק הכסף משחק פה תפקיד. על פי Military Times, גם אם רק חלק מהתכנית יצא לפועל, "נראה את התכנית של טרמאפ נוגעת כמעט בכל חייל. זה ישנה באופן משמעותי את מערך ההדרכה, שיהיה חייב להכשיר עוד הרבה קצינים וחיילים. זה יעצב מחדש את כמות החיילים האמריקאים שימצאו את עצמם בנקודות גאופוליטיות חמות מעבר לים" (למשל במזרח התיכו ובאסיה). "יותר חיילים ימצאו את עצמם רחוק מהבית והמשפחה שלהם", מסכמים ב-Military Times.

חייל אמריקאי מצדיע לדגל (צילום: צבא ארצות הברית)
"יותר חיילים ימצאו את עצמם רחוק מהבית והמשפחה שלהם". חייל אמריקאי מצדיע לדגל | צילום: צבא ארצות הברית

ועדיין, נשאלת השאלה מאיפה יגיע הכסף. צוללת מהסוג שטראמפ רוצה עולות שלושה מיליארד דולר ליחידה; נושאת מטוסים זה סיפור של פי שלושה מזה. הכוורת שמקיפה את טראמפ מדבר על הגדלת הגירעון הלאומי, שממילא נחשב עצום ומעיק. אופציה נוספת היא מיסוי של אותם מפעלים ביטחוניים שיספקו את הציוד – מין היזון חוזר. אלא שעל פי המומחים אין לטראמפ את מקורות המימון הנדרשים, לפחות לא לכל התכניות הגדולות. מנגד, דווקא בצד של הנשיא הנבחר מתעקשים שאת ההבטחות שלו בנושא הזה הוא עומד לקיים. כך או כך, מי שינהל את העניינים בפועל הוא מזכיר ההגנה החדש, שמינויו אושר אמש (חמישי).

הבא בתור הוא כלב 

במהלך הבחירות לא הסתיר טראמפ את דעתו על הפיקוד הנוכחי של הצבא. באחד מנאומיו אמר שהגנרלים "לא יודעים הרבה, כי הם לא מנצחים". זמן קצר לאחר שנבחר החליט למנות לתפקיד היועץ לביטחון לאומי את גנרל מייקל פלין, קצין מודיעין שעשה כמה דברים בעיראק, אפגניסטן ומקומות נוספים. אמש נודע כי הגנרל לשעבר ג'יימס מאטיס, שמכונה "כלב משוגע" - מי שהיה מלכתחילה המועמד המוביל לתפקיד הבטחוני הבכיר ביותר, מזכיר ההגנה - אכן זה במינוי הצפוי.

מאטיס הוא גנרל קשוח, אדם שנוהג לדבר באופן ישיר וגלוי, מפקד עם רקורד שירות של ארבעה עשורים שהיה אהוב ומוערך על ידי פקודיו. בין השאר הוא זכה לתהילה בזכות פיקודו על הנחתים בקרב על פאלוג'ה בשנת 2004, מהקרבות הקשים שהיו בעיראק. בתפקידו האחרון היה מאטיס מפקד הפיקוד המרכזי של צבא ארצות הברית. לאחר שנפגש עם טראמפ לסוג של ראיון עבודה, צייץ הנשיא הנבחר: "זה גנרל של גנרלים. הוא הדבר האמיתי". 

הצבא של טראמפ (צילום: Riccardo Savi, GettyImages IL)
הגנרל לשעבר דייוויד פטראוס. מתמודד על תפקיד מזכיר המדינה | צילום: Riccardo Savi, GettyImages IL

בדרך למינוי עקף מאטיס את הגנרל לשעבר דייוויד פטראוס, שמצדו ממשיך להתמודד על תפקיד בכיר אחר: מזכיר המדינה. פטראוס היה מפקד הפיקוד המרכזי של ארצות הברית, וקודם מפקד בעיראק ובאפגניסטן. פטראוס צמח בדיביזיות המוטסות של ארה"ב ואף פיקד על הדיביזיה ה-101. השרות הציבורי שלו הסתיים בטון צורם לאחר שנבחר על ידי אובמה לראש ה-CIA והודח כשהתברר שהעביר חומר מסווג למאהבת שלו שכתבה עליו ספר אוטוביוגרפי.

_OBJ

מועמדים נוספים שהפסידו למאטיס, לפחות לפי כלי התקשורת בארה"ב, הם סטיבן האדלי (מי שהיה היועץ לביטחון לאומי בתקופתו של הנשיא בוש), הסנטור לשעבר ג'ים טאלנט וטום קוטון, שנחשב מלכתחילה לבעל הסיכויים הנמוכים ביותר - בין השאר כי אין לו שום רקע צבאי או בטחוני מלבד שש שנים כקצין לוגיסטיקה במילואים שהשתחרר בדרגת סרן. 

למזכיר ההגנה החדש, אדם שאמר פעם שהוא "לא יודע לאיית 'תבוסה'", אין הרבה זמן לחגוג את מינויו. בחוץ כבר מחכה לו מלחמה קרה אחת - וכמה מלחמות שרק הולכות ומתחממות.