ה-GSG 9 היא יחידת העילית ללוחמה בטרור ולמבצעים מיוחדים של המשטרה הפדרלית הגרמנית. סיפור לידתה קשור בישראל: ב-1972, חדר ארגון הטרור הפלסטיני "ספטמבר השחור" לכפר האולימפי במינכן, כאשר אירחה גרמניה את האולימפיאדה. חברי הארגון טבחו ב-11 ספורטאים ישראלים. האירוע הגיע לשיא דווקא כאשר ניסתה המשטרה הגרמנית, שלא הייתה מאומנת דיה או מצוידת לפעולות נגד טרור ושלא הבינה מה גודלו של מספר הטרוריסטים המעורבים, לחלץ את הספורטאים הלכודים.
השוטרים הגרמנים כשלו במשימתם, ואחד מהם גם נהרג. יחד איתו נהרגו גם חמישה משמונת החוטפים ותשעת בני הערובה, שנותרו לאחר ששניים מהישראלים נהרגו בתחילת ההתקפה. התוצאה הייתה כאמור טראגית, וגרמניה הושפלה והובכה, בייחוד לאור עברה ההיסטורי עם היהודים בתקופת השואה.
כתוצאה מחוסר יכולתם של הגרמנים להתמודד עם ההתקפה, החליטה ממשלת גרמניה להקים את ה-GSG 9, על מנת לספק מענה מהיר ויעיל לתרחישים דומים בעתיד. פוליטיקאים גרמנים רבים התנגדו להקמת הארגון, מתוך חשש כי יזכיר את המוסדות הנאצים. לבסוף הוחלט להכשיר יחידה משטרתית ולא צבאית, על בסיס העובדה כי החוק הגרמני אוסר במפורש שימוש בכוחות צבא כנגד אוכלוסייה אזרחית. כוח מיוחד במשטרה יפצה על כך, חשבו. היחידה נוסדה לבסוף באפריל 1973, שמונה חודשים אחרי הטבח במינכן. לפי הגרמנים, האימונים הסתמכו על המודל של סיירת מטכ"ל.
טבילת אש ראשונה: כל בני הערובה חולצו תוך שבע דקות
משמעות השם הוא, ונא לקחת אוויר, "Grenzchutzgruppe 9", כלומר קבוצת משמר הגבול התשיעית, פשוט כיוון שבזמנו היו שמונה יחידות אחרות. ב-2005 שונה השם ל-GSG 9, ראשי התיבות לבדם ללא השם המקורי, בשל תהילתה של היחידה.
ה-GSG 9 עוסקת במקרים של חילוץ בני ערובה, חטיפות, טרור וסחיטה, כמו גם באבטחת מתקנים רגישים, נטרול מטרות ואיתור אסירים נמלטים. היא פעילה מאוד בכל הקשור לפיתוח ולבדיקת שיטות וטקטיקות הנוגעות למשימות הללו, תוך שיתוף פעולה מתמיד עם כוחות מיוחדים של מדינות מיודדות. כבר ב-1977, במשימת חילוץ נוסעי טיסה 181 של לופטהאנזה, עליה השתלטו ארבעה חברים בחזית העממית לשחרור פלסטין, ערכו אנשי יחידת GSG 9, בשיתוף עם שני נציגים של יחידת ה-SAS הבריטית, השתלטו על המטוס בשעות החשיכה, אחרי שהונחת בנמל התעופה במוגדישו שבסומליה. כל בני הערובה חולצו בתוך שבע דקות. מפקד מג"ב הישראלי דאז, צבי בר, תיאר את היחידה הגרמנית "כיחידת הלוחמה בטרור הטובה בעולם". הייתה זו המשימה הראשונה שלקחה בה היחידה חלק.
1,500 משימות, שרק בחמש מהן השתמשו בנשק חם
מאז שהוקמה ועד 2003, השלימו אנשי היחידה, לפי הפרסומים, כ-1,500 משימות, בעודם יורים בנשקיהם בחמישה אירועים בלבד. בתחרות עולמית בין יחידות משטרתיות מיוחדות שנערכה ב-2005, זכתה GSG 9 בשבע תחרויות מתוך שבע, בעודה מנצחת 17 קבוצות אחרות. היא הגנה על התואר גם ב-2006, אך זכתה ב-2007 במקום החמישי בלבד.
אבל ההיסטוריה של היחידה הזו מנצחת כל תחרות. בין משימותיה האחרונות, עצרה היחידה חלק מהטרוריסטים המעורבים באירועי ה-11 בספטמבר 2001; תפסה שני מחבלים בהיידלברג; הגנה על שגרירות גרמניה בבגדד; עצרה שלושה טרוריסטים שתכננו פיגועים גדולים בגרמניה ב-2007; ועוד ועוד. ואחרי כל זה, עוד צריך לזכור שמרבית המבצעים לא פורסמו מעולם.
אולי כל זה קשור באימונים שעוברים החניכים ביחידה, אליה מתקבלים שוטרים גרמנים בתום לפחות שנתיים של שירות. תקופת האימונים בת 22 השבועות כוללת 13 שבועות של אימון בסיסי ותשעה שבועות של אימון מתקדם. החניכים נדרשים לעמוד בסף קשיח של דרישות פיזיות וקוגנטיביות. זהותם של לוחמי היחידה סודית ביותר. אימון נוסף כולל לרוב שיתופי פעולה עם יחידות ללוחמה בטרור שמעבר לים, כאשר בין השאר הוזכרו בהקשר זה הכוחות המיוחדים של הונג קונג, ספרד, מלזיה, ארה"ב ועוד. רק אחד מחמישה שוטרים שמנסים להגיע ל-GSG 9 עובר לבסוף את הקורס.
>> הקולגות של שייטת 13: הקומנדו הימי הצרפתי