ברגעים אלה ממש מתמודדת אוסטרליה עם אירוע הנחשב לנדיר ביבשת החמישית, אולם כזה שהעולם המערבי חשש ממנו בתקופה האחרונה. פעיל ג'יהאד, ככל הנראה אחד שמזוהה עם דאע"ש, מחזיק כמה עשרות בני ערובה. האוסטרלים החליטו שלא לקחת כל סיכון ונקטו מספר צעדי חירום, ביניהם סגירת המרחב האווירי מעל מרכז העיר סידני. טוני אבוט, ראש ממשלת אוסטרליה, כינס את ועדת הביטחון של הקבינט בקנברה לתדרוך חירום. בהצהרה קצרה לתקשורת אמר, "זו תקרית מדאיגה ביותר, אך על האזרחים להיות בטוחים שכוחות הביטחון שלנו מאומנים היטב ופועלים ביסודיות ובמקצועיות".
מספר גדול של לוחמים ויחידות מיוחדות כבר נמצאים בזירה כדי להתמודד עם האיום, ולמרות שלאוסטרלים אין ניסיון רב בתחום חילוץ בני הערובה, בהחלט יש להם מספר יחידות הנחשבות לאיכותיות ובעלות יכולת מבצעית גדולה. בזמן שהמשבר באוסטרליה מסעיר את העולם, בדקנו מיהן אותן יחידות ומהן היכולות שלהן.
שירות האוויר המיוחד - SASR
שירות האוויר המיוחד האוסטרלי נקרא SASR, (Special Air Service Regiment) מזכיר במשימות שלו את סיירת מטכ"ל של צה"ל ובנוי כמו זו על מודל ה-SAS הבריטי. המשימות של היחידה כוללות איסוף מודיעין ולוחמה בטרור כשהיא מחולקת לשבעה תת-יחידות שתפקידן לבצע סיור ואיסוף מודיעין, לוחמה בטרור ופעולות תמיכה שונות בפעולות מיוחדות.
עיקר הלחימה בטרור של היחידה כולל פשיטות על יעדים מרוחקים כאשר בתקופה האחרונה הם פעלו בעירק, אפגניסטן וככל הנראה שגם בלוב ושוב עירק נגד דאע"ש. ליחידה יכולת גבוהה בפעולות התערבות מהירה ושחרור בני ערובה והיא מחזיקה צוותים לתגובה מהירה בכל נקודה במדינה. ה-SASR מתמחה גם באמצעות בפשיטות על ספינות בתנועה.
היחידה מונה כ-300 לוחמים וקצינים שמחולקות ל-4 מחלקות, Squadron 1 עד 4, ובנוסף ישנה מחלקת ללוחמה אלקטרונית ופעולות נוספות הנחשבות למסווגות. בכל מחלקה יש בין 80 ל-90 לוחמים וקצינים ואלה מחולקים לצוותים של עשרה לוחמים בערך. היחידה נחשבת למאומנת ובעלת יכולות גבוהות, אם כי לאור המשימות שלה בעולם משימות לשחרור בני ערובה בתחומי אוסטרליה יתנהלו בהובלה של שאר היחידות. מה שכן גם להם יש סביר להניח משחקי אגו כמו אצלנו הישראלים.
הקבוצות ללוחמה טקטית של הצבא - TAG
ה-tactical assault groups או בשמם המקוצר TAG, זה שם כולל למספר יחידות ללוחמה בטרור שמפעיל הצבא האוסטרלי. יחידות שמתמחות בעיקר בשחרור בני ערובה. TAG מחולקות על פי אזור גיאוגרפי כאשר TAG מזרח ממוקמת בעיר סידני, והיא זו שנמצאת ברגעים אלה באזור הפעולה. צוותים של היחידה נמצאים בכוננות גבוהה ויכולים תוך זמן קצר להגיע מוכנים לכל נקודה בה הם נדרשים.
יחידות אלה מיועדות לפעול במקומות בהם ליחידות המשטרתיות והפדרליות אין אפשרות פעולה מבצעית, כולל מעבר לים. הצוותים של היחידות מחולקים על פי משימות שכוללות מקצועות מגוונים, פעילות ימית, פעילות חבלה ואחרות. כל יחדה כזו מונה כ-200 קצינים ולוחמים אותם מגייסים מגדודי הקומנדו ה-1 וה-2 ואפילו מה-SASR.
פרסומי הצבא האוסטרלי מציינים שיש להם מתקני אימונים "ברמה עולמית המשולבים בטכנולוגיה מתקדמת וגבוהה". כמו הן יחידות אלה נוהגות לקיים אימונים משותפים עם המקבילות שלהן בארה"ב, גרמניה, בריטניה ומדינות נוספות. לצד הפעילות שלהן לשחרור בני ערובה הם גם פועלות עם הצבא האוסטרלי מעבר לים וגם הן היו בעירק ואפגניסטן.
הקבוצות ללוחמה טקטית של המשטרה - PTGs
ה-Police Tactical Groups או בשמן המקוצר, PTGs, זה שם כולל למספר יחידות ימ"מ אוסטרליות שמופעלות על ידי מחוזות משטרה, אחת לכל מחוז, ובנוסף יחידה פדרלית כלל ארצית. היחידות הוקמו על בסיס תכנית ממשלתית שנולדה בסוף שנות ה-70. תכנית שחייבה את המחזות והמשטרה הפדרלית להקים יחידות שמתמחות בשחרור בני ערובה ופתרון "מצבים קיצוניים ומסוכנים במיוחד".
את ההכשרה והאימונים הם עושים יחד עם היחידות של הצבא, כולל ה-SASR, וכבר יצא להם לפתור בעיות פליליות מורכבות כמו למשל, בני ערובה בשוד בנק שהסתבך, מתבצרים שאיימו להרוג את בני משפחתם ועוד. בכל שנה משתתפות היחידות באימונים המשולבים בתחרות ארצית יחד עם היחידות של הצבא ובנוסף עם יחידות של ניו זילנד השכנה.
הימ"מ האוסטרלי דומה לזה הישראלי ומורכב ממספר צוותים שמתמחים בפשיטה, צליפה, פריצה חמה וקרה (חבלה או אמצעים הידראולים) וקופי טרור. כל יחידה כזו מונה כמאה לוחמים וקצינים שמחולקים לחמישה עד שישה צוותים. כמו כן לכל יחידה כזו צוות תמיכה משלה בעל יכולת לאיסוף מודיעין, לוחמה אלקטרונית וכלבנים.
מתכוננים לפריצה ומקבלים עצות מישראל
לפחות על פי הידיעות שמגיעות ברגעים אלה מאוסטרליה, "באזור הרבה מאוד יחידות מיוחדות". נראה שכל היחידות אותן סקרנו כבר שלחו צוותים של לוחמים שמתכוננים לפרוץ ולחלץ את בני הערובה ברגע שתינתן הפקודה.
לפחות חמישה בני ערובה הצליחו לברוח, וסביר מאוד להניח שברגעים אלה גורמים באותן יחידות מתחקרים אותם ושואלים כמה חוטפים יש במבנה, האם מלכדו אותו, איזה נשק יש להם, איפה ממוקם החטוף או החוטפים ומה מצבם הנפשי. למעשה הם אוספים פיסות של מודיעין שיתנו להם את התמונה השלמה שתאפשר להם מבצע חילוץ בשעת הצורך.
נראה שהאוסטרלים זוכים גם להרבה מאוד עצות מבחוץ וזה כולל גם את ישראל, כפי שחשף הבוקר שר הביטחון בריאיון לגלי צה"ל. "למרות שזה רחוק אנחנו נמצאים בקשר איתם", אמר השר. "הצענו את עזרתנו ואנחנו בקשר איתם", הוסיף. ככל הנראה לצד הצעת העזרה המנומסת גורמי ביטחון ישראלים, כולל כאלה שנמצאים בשגרירות, מסייעים לפיקוד האוסטרלי בשלל טיפים אותם צברה ישראל במהלך עשרות שנים של לחימה בטרור.
בשעות אלה ממש עדיין לא ברור כיצד יסתיים המשבר, אולם לאוסטרלים יש כאמור יכולות גבוהות לפתרון הבעיה. דבר אחד כן ברור וזה שהמצב לא יחזור לקדמותו – דאע"ש הצליח להביא את הטרור גם ליבשת האוסטרלית, וזו תאלץ לבחון את התנהלותה בהמשך הדרך. כולם מקווים שהלקח לא ילמד על דמם של קורבנות חפים מפשע.