דרמה בתאילנד. אחר כחצי שנה של מהומות ומחאה נגד הממשלה, הצבא התאילנדי יצא לרחובות והכריז על משטר צבאי ברחבי המדינה. מדובר היה רק בעניין של זמן; למרות שהצבא כפוף למשרד ההגנה של תאילנד, בפועל לרמטכ"ל יש שליטה כמעט מלאה על הפוליטיקה במדינה. למעשה, רבים מחברי הפרלמנט והממשלה הם יוצאי צבא, וחלק ניכר מראשי הממשלה היו גנרלים שכבשו את הכיסא אחרי הפיכה צבאית, כך שניתן להבין עד כמה משטר צבאי הוא משמעותי שם.
הצצה לצבא תאילנד מלמדת על צבא מתוחכם, באופן יחסי לעולם, וכמו תמיד גם פה מצאנו את הקשר הישראלי שכולל רכש ביטחוני לצד שת"פ ביטחוני ומודיעני נרחב.
צבא בן 150 שנה
לצבא תאילנד יש מסורת ארוכה והוא הוקם בשנת 1852, בין השאר בכדי למנוע ממדינות אירופה לכבוש את המדינה. אם בהפיכות אנו עוסקים נגיד שכבר ב-1932 הגנרלים ביצעו הפיכה והדיחו את המשטר האבסולוטי ששלט שם באותה שנה, משטר שהוחלף במלוכה חוקתית כפי שאנו מכירים כיום. כבר אז הם דאגו שהחוק יאפשר להם להתערב במצבי חירום פוליטיים, הכול כדי לשמור על צביונה של המדינה כמובן.
לצבא התאילנדי מסורת לחימה ארוכת שנים, אפשר להגיד מאז הקמתו, והפעם הראשונה שחיילים שלו נלחמו מעבר לים הייתה במלחמת העולם הראשונה. במלחמת העולם השנייה הם נכבשו על ידי יפן אולם הם ניצלו את המצב כדי לחתום איתם על הסכמים ולספח שטחים ממדינות שהיו בעימות עם תאילנד. ניתן להגיד שלקחי מלחמת העולם השנייה נלמדו בצבא והם מורגשים עד היום. לקחי המלחמה הדגישו את הצורך של הצבא להשקיע בחיל לוגיסטי ולפתח יכולת אספקה ולחימה באזורים קשים לתנועה. כמו כן הם הדגישו את הצורך בחיל אוויר חזק שישלוט בזירת הלחימה. לקחים אלה הכינו את הצבא לאתגרים שהגיעו שנים לאחר מכן.
לקח נוסף של תאילנד היה לחתום הסכם ביטחוני עם ארה"ב, מה שהוביל למעורבות שלהם במלחמת וייטנאם. תחילה רק נתנו לצבא ארה"ב להשתמש בבסיסים שלהם אולם בהמשך הם שלחו יחידות להילחם במדינה השסועה. עיקר הלחימה שלהם שם הייתה ב"מלחמה הסודית" (מלחמה לא רשמית שהתנהלה בלאוס), שם הם ניהלו מבצעים החשאיים. אחרי המלחמה הזו צבא תאילנד, בגיבוי של ארה"ב, פעל במדינות שכנות כמו למשל קמבודיה, ובמקביל ניהל עימות אלים לאורך גבול לאוס.
אחרי המלחמה הקרה העיסוק של הצבא התאילנדי מחוץ לבית התמעט, מה שהגביר את המעורבות שלו בסכסוכי פנים. הצבא השתלט על השלטון בין השנים 91 ל-92 ולאחר מכן עשה זאת שוב בשנת 2006. החל משנת 2004 הצבא מעורב בלחימה מול מורדים מוסלמים שפועלים בדרום המדינה, וגם בגזרה הזו הם מקבלים סיוע מארה"ב כחלק מהלחימה העולמית בטרור. כחלק מהסיוע הזה צבא תאילנד שלח חיילים לעיראק, רובם בתפקידי רפואה ולוגיסטיקה, שניים מהם נהרגו שם.
הצבא המלכותי של תאילנד
בתאילנד יש גיוס חובה, ומשרתים בו כ-300 אלף חיילים בסדיר וקבע ולצדם כ-250 אלף חיילים במילואים. יש להם כ-800 טנקים אולם רובם מדגם M-60 הנחשבים בעולם לעתיקים. לצדם פועלים עוד 50 טנקים חדישים יותר מסוג T-84 שאותם הם רכשו מאוקראינה ו-150 נוספים אמורים להגיע במהלך השנה הקרובה. הצבא מפעיל עוד אלפי נגמשים וכוח תותחנים גדול ובנוסף כמות גדולה של טילי נ"ט מערביים. לצד כל אלה כבר דווח על עסקאות נשק שמסבירות היטב כיצד ניתן לראות את החיילים של תאילנד חמושים ברובי סער מסוג תבור מקלעי נגב ואפילו תמ"ק מסוג עוזי.
לצבא תאילנד יש חיל הנדסה הנחשב למפותח וזאת לאור זירת הלחימה המאתגרת שכוללת הרים גבוהים וג'ונגלים נרחבים אותם חוצים נהרות רבים. תאילנד רכשה לאורך השנים כמויות גדולות של טנקי גישור ונגמ"שים יעודיים, רובם מארה"ב, אולם ניתן למצוא שם גם כלים מסין ומדינות אירופה. לצבא יש זרוע מסוקים משלו שכוללת בין השאר 85 מסוקים מסוג קוברה, חלק מהם שודרגו על ידי ישראל, ומסוקי סער מסוג צ'ינוק, בלק הוק ואפילו מסוקי מי מתוצרת רוסית.
לתאילנדים יש גם זרוע מפותחת וגדולה שמפעילה מאות טילים ורקטות, חלק מהם מייצור עצמי, אולם חלק ניכר מההשקעה הביטחונית מופנית באופן מכוון לחיל האוויר. סד"כ חיל האוויר כולל כ-50 מטוסי F-16 ולצדם עוד 12 מטוסי JAS-39 גריפן שנרכשו משבדיה עם אופציה ל-20 נוספים. יש להם עוד טייסת של מטוסי קרב מסוג אלפאג'ט שנרכשו מגרמניה ועשרות מטוסי תקיפה קלים שנרכשו בשוויץ, ארה"ב וניו זילנד. כמו כן, ולצד הזרוע של צבא היבשה, מפעיל חיל האוויר מספר טייסות של מסוקי סער כבדים.
בחיל האוויר של תאילנד ניתן למצוא גם מטוסי מודיעין שעל חלק ניכר מהם מותקנות מערכות מודיעין ובקרה מתוצרת ישראל ובנוסף הם רכשו גם מטוסים ללא טייס, גם הם כחול לבן.
כמו חיל האוויר גם הצי של תאילנד זכה לתקציבים נדיבים ומפעיל כ-140 ספינות (לא כולל 185 ספינות סיור זעירות) רובן מתוצרת ארה"ב. הצי התאילנדי הוא היחיד באזור שמפעיל נושאת מטוסים, מלבד האמריקאי, ומדובר בספינה שנרכשה מספרד. נכון להיום יש עליה רק מסוקים וזאת מכיוון שהצי סגר את טייסת מטוסי ההארייר. לצי עשרות ספינות טילים ולצדן שייטת גדולה של ספינות אמפיביות. האחרונות נועדו לשנע את חיל הנחתים שפועל תחת הצי ובו משרתים 35,000 חיילים ומאות נגמ"שים אמפיביים. חיל הנחתים התאילנדי נחשב לכוח חזק ומיומן ולרוב הם נשלחים ראשונים לזירות הלחימה, מה שעלה לרבים מהם בחיים.
תחת הצי פועלת גם יחידת הקומנדו הימי שזהה לזו האמריקאית ומפה גם שמה, אריות הים של תאילנד. היחידה שהוקמה במהלך מלחמת העולם השנייה מונה כ-144 לוחמים שמצוידים בנשק מתקדם רובו מתוצרת ארה"ב וגרמניה. היחידה פועלת בשיתוף פעולה עם ה-CIA האמריקאי במסגרת המלחמה העולמית בטרור ונכון להיום צוותים שלה פועלים במפרץ עדן נגד פירטים סומלים וככול הנראה שגם בפיליפינים.
שיתוף פעולה ביטחוני עם ישראל
לאורך השנים התאילנדים רכשו אלפי רובים מסוג תבור ומקלעים מסוג נגב כמו גם רובי צלפים וטילי נ"ט ששודרגו במפעלים בארץ. כמו כן הם רכשו מישראל מטוסים ללא טייס, תותחים ואלפי פגזים ומרגמות. אחת לכמה זמן מפורסמות ידיעות קטנות על מדינה באסיה שרכשה מערכות ישראליות, ועל פי הערכות בחלק מהמקרים מדובר בתאילנד שרכשה מישראל ציוד מודיעיני, מערכות שליטה ובקרה וככל הנראה שגם מערכות לוחמה אלקטרונית. לצד כל זה מטוסי קרב ופלטפורמות נוספות שודרגו בישראל במהלך חמש השנים האחרונות.
לצד הרכש דווח גם על ביקורים של מפקדים ובנוסף חיילים ישראלים התאמנו על אדמת תאילנד, לרוב מבלי שהדבר זכה לפרסום. גם חיל האוויר הישראלי מתאמן בשמי המדינה כאשר הרומן האווירי החל כבר ב-1992. מאז אותה שנה נשלח צוות של טייסים שמתאמן בשמי תאילנד לתקופות של שבועיים. השת"פ כולל גם את המשטרות של המדינות ומדי פעם מגיעים לפה שוטרי תאילנדים משלל יחידות שמתאמנים בעיקר במטווחים של משמר הגבול.
בשנים האחרונות החל ארגון חיזבאללה לפעול בתאילנד ואף ניסה לבצע שם פיגועים נגד יעדים ישראלים. המצב שנוצר בשטח הביא להידוק שיתוף הפעולה בין ארגוני הביון של המדינות, קשר שקיים לפחות מ-1972 אז מחבלים מארגון ספטמבר השחור הסתננו לשגרירות ישראל בבנגקוק. הקשר הזה כולל בעיקר החלפת מידע ויתכן שגם דרכי פעולה. שת"פ זה הוכיח את עצמו מספר פעמים ואת זה אנחנו יודעים מפרסומים על חוליות טרור שנלכדו בתאילנד ואפילו מקרים בהם נלכדו או זוהו אנשי מודיען מאיראן.