הכירו את ה-Para-SAR, יחידת החילוץ וההצלה האווירית של חיל האוויר הברזילאי. המפקדה שלה ממוקמת בריו דה ז'נרו, וכוח האדם המאומן היטב שלה פועל תוך צניחה מכלי טיס של יחידות אחרות. בכל אחת משבע תת היחידות ב-Para-SAR פועלים צנחנים מוסמכים, שנוהגים לחבוש כומתות בצבע בורדו או כובעי מצחייה בצבע כתום. הססמה שלהם: "המשימה שלנו, החיים שלך".
אם בצה"ל לא מעט מהצנחנים רואים בקורס הצניחה צ'ופר והצניחה משמעותית האחרונה הייתה בקרב המתלה ב-1956, הרי שבחיל האוויר הברזילאי, יחידת העילית הזו מוכיחה כי למקצוע הצניחה עדיין יש לא מעט להציע. במונחים ישראליים, מזכירה היחידה דווקא את יחידת החילוץ והפינוי הקרבי המוטסת, 669.
הצנחנים הברזילאים מוכשרים בכל המתארים, ולומדים גם תכני צלילה, קומנדו, לוחמה בטרור והישרדות. לחיל האוויר הברזילאי יש היסטוריה ארוכה של הכשרת צנחנים, החל מ-1943, וב-1946 הוקם בית הספר לצניחה. בתחילה היחידה כללה שלושה קצינים וחמישה חיילים שהדריכו את צוערי בית הספר והכשירו אותם לחילוץ ולהצלה. בספטמבר 1963, נוסדה יחידת החילוץ וההצלה האווירית – שמטרתה לתפקד גם במבצעים מיוחדים.
הכשרות על גבי הכשרות
חיילי היחידה מתחילים בקורס הצניחה הבסיסי של הצבא הברזילאי, ואז ממשיכים לקורסים נוספים, כמו למשל קיפול ותחזוקת מצנחים, אספקה אווירית, חבלה, צליפה ולוחמת ג'ונגל. רק אז ממשיכים לאימון המתקדם. בין השאר, מועברים באימון המתקדם תכני חילוץ והצלה, וביניהם חדירה לכלי טיס, כיבוי אש, מכונאות ושימוש בציוד רדיו, צניחה חופשית, ניווט וחיפושי קרקע, סדרות הישרדות בים ובג'ונגל, טקטיקות לוחמה מיוחדת, טיפוס הרים, עזרה ראשונה ועוד.
כמו כן, עוברים החיילים קורס צלילה, ורוכשים ידע בו משתמשים לרוב לחיפוש אחר חלקים של כלי טיס ושיט במעמקי הים. עוד לומדים הצנחנים טכניקות לפעילויות מוטסות; הם מוכשרים לצנוח מכלי טיס צבאיים, כמו גם להצניח אספקה, לדעת לנחות ולהנחית במיקום מדויק, לחשב את משתני מזג האויר והרוח וכן להקדים את הכוח העיקרי ולסמן מטרת ושטחי הצנחה. כמו כן, למדים החיילים לעומק כיצד לקפל, לבחון ולתקן מצנחים. הם גם עוברים הכשרות ייעודיות על כלי טיס שונים.
וכאן לא נגמרת ההכשרה: החיילים מעמיקים גם בצניחה חופשית מבצעית, בשימוש בכלים ובציוד, בצניחה ממקומות גבוהים ונמוכים, ובקפיצה תוך נשיאת כלי נשק וציוד לצורך מבצעים צבאיים. הם עוברים גם הכשרת קומנדו, ובין השאר טכניקות לוחמה לחילוץ והצלה, איתור צוותים בסביבה עוינת, הישרדות, פלישה, התנגדות ובריחה מהשטח, כמו גם לוחמה בטרור, סיור וחבלה.
קורס נוסף שעוברים החניכים הוא קורס "הצנחן המאסטר". בוגרי הקורס הזה מתמחים בכל האספקטים של הצניחה, מארגון קבוצת צניחה ועד לבחירת כלי הטיס. כמו כן, החניכים לומדים בקורס על מטאורולוגיה ועל הבנת דיווחי מזג אוויר, כמו גם כיוון מדויק ויכולות ניווט מתקדמות.
אז למי שטוען כי כל מה שנשאר מהצניחה הוא הכנפיים על דש המדים – הרי שהיחידה הברזילאית מציעה אפשרות אחרת. במלחמת עירק, לדוגמה, הצניחה ארה"ב אלפי חיילים, ובמלחמת לבנון השנייה, צה"ל השתמש בהצנחת אפסנייה. המסקנה שלנו? תמיד כדאי לשמור על האופציות פתוחות.