בחודש האחרון הפך אלוף פיקוד המרכז, האלוף רוני נומה, למטרה בעקבות דברים שאמר בשיחה סגורה עם כתבים צבאיים, דברים עליהם אמר האלוף לאחר מכן ש"סולפו בתקשורת", ועליהם נרחיב בהמשך. ללא ספק, מדובר באחד מתפקידי האלוף המורכבים ביותר בצה"ל. "אתה יודע מה זה להיות אלוף פיקוד מרכז, איזה יכולות צריך? אתה צריך לעבור כל כך הרבה, בהכשרה הצבאית, בהכשרה האקדמית ובפיקוד על אנשים", אומר לנו תא"ל במיל' גיורא ענבר. "הוא אדם, קצין וג'נטלמן. אם היה אפשר לשכפל אותו זה היה מעולה, אם היו יותר אנשים כאלה במערכת הפוליטית שלנו, אז כולנו היינו נשכרים", הוסיף.
"הקצפת של הפיקוד בצה"ל"
נומה החל את דרכו כלוחם בחטיבת הצנחנים שבהמשך פיקד על יחידות העלית דובדבן ושלדג. הוא כיהן כמח"ט של חטיבה מרחבית ולאחר מכן כמח"ט הנח"ל, עוזר רמטכ"ל, מפקד המרכז הלאומי לאימונים ביבשה ואלוף פיקוד המרכז. הוא נחשב לדמות נערצת בקרב חייליו, קשוח אבל כזה שמדבר בגובה העיניים, בעל יושרה ומקצועיות גבוהה. "הקצפת של הפיקוד בצה"ל, כזה שבמשך הרבה מאוד שנים לא זכה לקבל "תפקיד מנוחה", תפקיד רוחב שאמור לתת לו אוויר לנשימה. תמיד היה בתפקידי פיקוד קרביים וקשים", אמר עליו קצין בכיר בצבא. אותו קצין אף הרשה לעצמו להמר ולהגיד שהוא עתיד להיות רמטכ"ל יום אחד.
נומה, יליד 1965, התגייס לצנחנים ב-1983, הימים שאחרי מלחמת לבנון הראשונה, ומאז, כפי שמספר אחד ממקורביו, "התחתן עם הצבא". בהמשך הוא נכנס למה שמכנים כיום "פרק הקומנדו" שלו, כאשר הקצין הצעיר התבלט בנועזות וביצירתיות שלו. הוא עבר ליחידת שלדג של חיל האוויר בזכות חברו בני גנץ, לימים הרמטכ"ל, התמנה לתפקיד מפקד פלגה ולאחר מכן לסגן מפקד היחידה. "הוא עשה שם דברים מדהימים שנשמע עליהם אולי רק בעוד 50 שנה, וגם זה לא בטוח", אומר נ', קצין מילואים בכיר שנחשב למקורבו של נומה עוד מהימים בשלדג. "תמיד ידעו שהוא לוחם אמיץ וקצין מקצועי מאוד, אבל ביחידה כמו שלדג הייתה לו האפשרות להראות את מה שמעבר לקצה והוא הראה לכולם ממה הוא עשוי", הוסיף.
בשנת 1997 הוא מתמנה לתפקיד מפקד יחידת דובדבן בתקופה רגועה יחסית, כאשר עיקר הפעילות של היחידה מתמקדת במעצר של מבוקשים ושל מסיתים מובילים בהפגנות. נומה מסיים את תפקידו ללא אירועים חריגים ומתמנה לתפקיד היוקרתי של מפקד שלדג. "התקופה שלו מתאפיינת במעבר מדרום לבנון לשטחים", מספר מקורב לנומה. "אחרי שצה"ל יצא מלבנון והחלה האינתיפאדה השנייה, הוא דאג שחייליו יהיו שותפים למאמץ מתוך ההבנה שזה ייתן להם ניסיון מבצעי נוסף, וגם מההבנה שהם חלק מצה"ל הגדול, לא בעלי "דם כחול" שבוחרים את הפעולות הסקסיות".
אירוע חריג מתרחש בתקופה הזו בכפר עאסירה א-שמאלייה שבסמוך לשכם, אז ניסו לוחמי יחידת דובדבן ללכוד את מחמוד אבו הנוד, פעיל טרור ומפקד הזרוע הצבאית של החמאס ביהודה ושומרון. הפעולה הסתבכה אחרי שירי כוחותינו על כוחותינו הביא למותם של שלושה לוחמים. נומה שמע שהיחידה הקודמת שלו זקוקה לעזרה, ובאישור של גל הירש, קצין האג"ם של הפיקוד דאז, עלה על מסוקי הכוננות של שלדג ויצא לסייע בחילוץ הפצועים של דובדבן.
לא נח לרגע
כמעט שש שנים הוא מבלה בתחום ה"קומנדו" בלי מנוחה של תפקידי רוחב עורפיים שאמורים לתת לו ניסיון בתחום המטה לצד מעט "אוויר לנשימה". שש השנים האלה מסתיימות, אבל שוב, לא לטובת תפקיד רגוע. הימים הם ימי האינתיפאדה השנייה ונומה חוזר לצנחנים כמפקד גדוד 202. במהלך המבצע הוא מוביל את הגדוד שלו לסדרה של קרבות בעיר שכם, שם הם מחסלים עשרות מחבלים ואחד ממפקדי הפלוגות שלו, אלון מדנס, כיום מפקד עוצבת ברעם (חטיבה 300), אף זוכה לצל"ש.
אירוע בולט בתקופת הפיקוד שלו על גדוד 202 התרחש זמן קצר אחרי הרצח של השר רחבעם זאבי (גנדי) ז"ל. הגדוד, בפיקודו של נומה, הוצב אז בפאתי העיר טול כרם. א', מפקד של אחת הפלוגות זיהה בכל יום תנועה חשודה של פלסטיני שנהג להחנות את רכבו מול העמדות ולדבר בטלפון. אחרי כל מקרה כזה נפתחה אש לעבר עמדות הגדוד. המ"פ חשב שאותו פלסטיני הוא זה שמכווין את האש וביקש מנומה אישור לנטרל אותו. "לחצתי על רוני כמעט שבוע וחצי לנטרל את הבחור, דיברנו על זה כמה פעמים ולבסוף, קיבלתי אישור", סיפר א' בחקירת האירוע. אחרי שהפלסטיני חוסל, התברר שמדובר באיש עסקים שלא קשור לטרור ונפתחה חקירה פלילית במצ"ח. נומה טען שהאישור היה לירי לגלגלים ובהמשך אישר שנתן אישור להרוג אותו. החקירה הזו הייתה כעננה מעל לראשו של נומה והיא נמשכה עשר שנים. למרות שנקבע כי האישור שנתן היה בניגוד להנחיות, הוחלט שלא לנקוט נגדו בהליכים.
>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו
בשנת 2002 הוא קודם לתפקיד מח"ט בנימין ובשנת 2004 התמנה למפקד חטיבת הנח"ל – שוב, תפקידים מבצעיים בלי רגע דל של מנוחה. עופר שלח, כיום חבר כנסת, כתב על נומה: "העובדה שהוא עובר כך מתפקיד לחימה אחד לאחר, ללא מנוחה, מילוי מצברים והרחבת אופקים, מעידה עד כמה מעט אנשים עומסים על גבם באמת את הלחימה – וכמה צה"ל זקוק להם. מה זה עושה לרוני נומה, האדם והקצין, והאם זו הדרך להכשיר את מי שיהיה מועמד בעתיד לתפקידים בכירים מאלה, זו כבר שאלה אחרת".
מקורביו של נומה יודעים לספר שהוא התאכזב כשלא קיבל את הפיקוד על חטיבת הצנחנים, אבל מעידים שמהרגע שנכנס לתפקידו – חטיבת הנח"ל הייתה מבחינתו החטיבה מספר אחת בצה"ל. כמח"ט הנח"ל הוא "נתקל" בפעם הראשונה במתנחלים כשנשלח במסגרת ההתנתקות לפנות את חומש שבשומרון. לפני כן, הוא הגיע באופן אישי לבית משפחת הרמלך, בו ההורים שכלו את בנם שולי ז"ל בפיגוע ירי שהתרחש בימים בהם נומה היה מח"ט הגזרה. משה וציפי, ההורים, ביקשו שנומה יגיע אישית לביתם לפני שיפונה.
"אני מכיר אותך ויודע את הקושי שלך, ובגלל זה ביקשתי שאתה תהיה האיש שיפנה אותנו", אמר לו משה הרמלך. בצילומים שהופצו מהאירוע, נראה נומה כשהוא עומד שם בפנים קפואות אבל נסער מבפנים. במשך שעה שלמה הוא סופג מתקפה קשה ביותר מצד בני המשפחה, ושותק. השעה הזו הסתיימה אחרי שמשה הרמלך פרץ בבכי על כתפו של רוני נומה, והוא רק חיבק אותו ושתק.
>>> עוד במדור "לקבלת המפקד": יוסי בכר | גדי אייזנקוט | רם רוטברג | כל הכתבות במדור
הושפע יותר מכל מאמא שלו
מקרה נוסף שעלה לכותרות ומעיד על האישיות של נומה התרחש בזמן הפיקוד שלו על חטיבת הנח"ל: 38 מלוחמי גדוד "גרניט" פתחו במרד ונטשו את בסיס האימונים שלהם ברמת הגולן, בטענה שלא מכבדים את זכויותיהם כוותיקים. האירוע הזה מתרחש אחרי שאל"מ נומה מחליט לבנות בתוך הפלוגות הוותיקות, אשר שמן משונה ל"בוגרות", מחלקות שמורכבות מלוחמים בני אותו מחזור. נומה שלח רבים מהם למעצר, אבל החליט לוותר לצעירים שנגררו אחרי הוותיקים. "עשרות שנים בנינו את כבודו של הלוחם הוותיק, דווקא במה שהוא לא עושה. אף אחד לא אהב את המצב הקודם, והמפקדים היו הראשונים שביקשו לשנות אותו. אל תגידו לי שרק הזכויות מחזיקות חייל שלוש שנים. אל תגידו לי 'לא היית לוחם שלוש שנים'. אני לוחם כבר עשרים שנה, ואין דבר כזה", אמר בשיחה עם סגל החטיבה.
אחרי המקרה, נשאל נומה על ידי עופר שלח מאיפה צומחת המנהיגות שלו. נומה ענה, בכנות האופיינית לו: "מי שהשפיע עלי יותר מכולם, זו אמא שלי. היא לא לימדה אותי טקטיקה, אלא איך מתנהגים עם האנשים שאני שם בשבילם. אני קיים בשביל הפקודים שלי. ברמת הגולן, ב-12 בלילה, כשאני שופט ומכניס אנשים לכלא, אני מסתכל להם בעיניים ואני יודע עדיין שהם חבר'ה נהדרים. אני עושה מה שצריך, אבל זה לא גורם לי להרגיש טוב".
אחרי שסיים את תפקידו כמח"ט הנח"ל, נומה התמתנה לעוזר של הרמטכ"ל, אז רא"ל דן חלוץ. הוא מלווה אותו בימים של לבנון השנייה, מעורב באופן אישי בכל קרב ומבצע. כאשר חלוץ סיים את תפקידו וגבי אשכנזי התמנה לרמטכ"ל, הוא החליט להשאיר את נומה בתפקידו, מהלך מובהק של אמון, משום שבדרך כלל, כל רמטכ"ל מביא לתפקיד את "האיש שלו".
נומה ממשיך לעלות בסולם הדרגות ומתמנה למפקד עוצבת האש ולמפקד קורס מפקדי חטיבות. לאחר מכן הוא מתמנה למפקד המרכז לאימוני יבשה ובמקביל גם למפקד אוגדת סיני. בשלב זה, נומה, עוד תא"ל, מסומן כבר כמי שיתמודד בעתיד על תפקיד הרמטכ"ל. אגב, אם תשאלו את מקורביו, הסימון הזה ניתן לראשונה עוד בימיו כמ"פ ומג"ד.
נומה מועלה בשנת 2014 לדרגת אלוף ומתמנה למפקד פיקוד העומק ובמקביל גם למפקד המכללה הבין-זרועית לפיקוד ולמטה. במרץ 2015 הוא מתמנה למפקד פיקוד המרכז, פיקוד אותו הוא מוביל בימים אלה נגד הטרור הפלסטיני שמשתולל ברחבות. למרות שנומה אמון על סיכול של עשרות, אולי מאות, פיגועים ביום, הוא עולה לכותרות דווקא אחרי שנחשף כ"גורם צבאי בכיר" שהעביר תדריך לעיתונאים במהלכו אמר לכתבים שצה"ל המליץ לדרג המדיני לאפשר הקלות לפלסטינים, כולל מסירה של נשק למנגנוני הביטחון ואף שחרור מחבלים.
ח"כ בצלאל סמוטריץ' ניצל את מעמדו וגינה את דבריו בפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו. "אני מבין שהוא ננזף על-ידי הרמטכ"ל", כתב. זה המקום לציין שלא הייתה שום נזיפה מצדו של הרמטכ"ל. להפך, בצה"ל דווקא גיבו את דבריו של האלוף ורבים ממקורביו אף יצאו להגנתו. "מאיפה אתם יודעים מה העמדות הפוליטיות שלו?" שואל תא"ל במיל' גיורא ענבר בתמיהה. נומה מצידו, שומר על שתיקה וממשיך בעבודה. "ככה הוא, בן אדם של תכלס", מספר אחד ממקורביו. "תנו לו לעבוד בשקט, ולספק את הסחורה". לדבריו, אנחנו עוד נראה את נומה מתמודד על תפקיד הרמטכ"ל, וסיכוי טוב שגם זוכה.