מאחורי המדים הלבנים והכובעים המצחיקים של לוחמי הסטי"ל עומדים לוחמים איכותיים שמאפשרים לנו, בין השאר, ללכת לים בשמחה ובלב שקט - כי אנחנו בטוחים. אבל מה באמת נדרש כדי להפוך ללוחם סטי"ל? מה הפרופיל הנדרש וכמה זמן נמשכת ההכשרה? כמה זמן תשהו בים וכמה שוקלת סירת הגומי שהלוחמים סוחבים בדרך לים?
ייעודה העיקרי של שייטת ספינות הטילים היא לחימה בציי האויב והטבעתם, לצד הבטחת תנועה חופשית של תובלה ימית למדינת ישראל וממנה, ביצוע סגר ימי על אויבות המדינה וסיוע לכוחות היבשה בפלישה למדינות האויב. בנוסף לכך, הספינות מספקות מודיעין, מאתרות ועוקבות אחר מטרות, נותנות גיבוי לכוחות קרקע ואוויר בפעילויות מבצעיות והרתעה ימית, מסיירות בים ופועלות נגד פעילות חבלנית עוינת לאורך חופי מדינת ישראל. לוחמי הסטי"לים הם אלה שהופכים את הטכנולוגיה ואמצעי הלחימה בספינה לכלי מלחמה עוצמתיים. לוחמי הספינות פועלים בצוות מגובש והשירות נחש למאתגר וחוויתי – ובעיקר, ייחודי.
לפני הגיוס, לוחמי הסטי"לים נדרשים לעבור מיונים הכוללים בחנים צוותים פיזיים, מנטליים וחברתיים כמו גם מבחנים עיוניים. לאחר גיוסם עוברים החיילים טירונות 03 בבסיס ההדרכה של חיל הים, ולאחר מכן מחולקים לקורסים לפי המקצועות השונים. הקורסים אורכים חודשיים עד שמונה חודשים, בהתאם למורכבות התפקיד. החיילים עוברים קורס ימאות בסיסי והכשרות ייעודיות: בקרת אש (הפעלת מערכות נשק בסטי"ל), בקר גילוי צוללות, בקר ל"א (לוחמה אלקטרונית), מפעיל מערכות השטה, כוון ימי, בקר שליטה ובקרה, מפעיל מערכות דבורה, מפעיל מערכות מכ"ם, אימונים בסירות גומי ועוד.
נוהגים להגיד שמי שמגיע לשירות בים צריך קודם כל לאהוב ים. הפלגה בים אינה עניין פשוט ולמרות שאין ממש מאמץ פיזי מבחינת סחיבת משקלים וריצות, אפקט השהייה בים לבדו עלול להיות קשה עד מאוד עבור מי שלא מורגל או שאין לו רצון בכך.
ככלל, הסטי"לים מצוידים בטכנולוגיות ובמערכות נשק מהמתקדמים בעולם. מדובר בפעילות מבצעית ברמה גבוהה, גם אם אינה דומה לפעילות חי"ר. זה מה שמחכה לכם בהכשרה להפוך לכוח הלוחם העיקרי של חיל הים הישראלי.