אנחנו אומרים להם שלום בכל פעם שאנחנו נוסעים לירושלים או יוצאים ממנה, אבל מה אנחנו יודעים עליהם באמת? לוחמי המעברים של המשטרה הצבאית ניצבים בכל אחד מ-40 המעברים באזור עוטף ירושלים ויהודה ושומרון ושומרים עלינו מפני האיומים שעלולים לצאת מהאזור, אך מה הם עברו בדרך לשם?
החלטנו לברר עם הגורמים המוסמכים בצה"ל מה באמת נדרש כדי להפוך ללוחם מעברים. כמה בדיוק צריך לרוץ, כמה שיעורים צריך לעבור, איזה פרופיל נדרש וכמה נשק הם תפסו מתחילת השנה? זה מה שמחכה לכם בהכשרה של לוחמי המעברים, אחד התפקידים החשובים לביטחון המדינה ומי שמהווים את החוצץ הביטחוני האחרון מול תושבי השטחים.
ההכשרה לתפקידים השונים בחיל המשטרה הצבאית מתבצעת על פי רוב בבה"ד 13, בסיס ההדרכה של המשטרה הצבאית. הבה"ד מרכז תחתיו הן את ההכשרה הבסיסית (הכוללת טירונות ושאר קורסים בסיסיים) וכן הכשרות מתקדמות (כגון השלמה חילית לצוערים, קורסים פיקודיים והשתלמויות שיטור שונות).
לוחמי המעברים מוכשרים בטירונות בת כשלושה שבועות הכוללת בין השאר שבוע שטח, מסעות, מטווחים וסיורים ברחבי הארץ, ובסופה נשבעים אמונים בכותל המערבי. לאחר הטירונות הם ממשיכים לכ-5 שבועות הכשרה מיוחדת ללוחם המעברים. תנאי הקבלה ליחידות המעברים הם פרופיל 64 ומעלה. ביחידה משרתים ביחד חיילים וחיילות.
במסגרת תפקידם עומדים לוחמי המעברים שעות במעברים, סורקים רכב-רכב. העירנות שלהם עשויה להיות ההבדל בין פיגוע מוצלח לפיגוע שסוכל לא מוגזם לומר שהם השכפ"ץ של מדינת ישראל: באזורים רבים הם קו ההגנה האחרון ולפעמים גם הראשון שעליו מתנפצים מחבלים מתאבדים.
לוחמי המעברים מונעים אסונות. מלבד פיגועים זה כולל גם הרעלות מזון, כניסת שב"חים ואפילו סחורה שמנסים להבריח מבלי לשלם מכס. הלוחמים האלה ראו הכל: מלבד כלי נשק הם זיהו משאיות עם דופן כפולה להברחת אנשים וסחורות, תעודות זהות מזויפות ואישורי כניסה מזויפים. תזכרו את זה בפעם הבאה שאתם מנופפים להם לשלום.