אוסמה בן לאדן, מנהיג אל קאעידה ומי שאחראי על הפיגוע הגדול ביותר בהיסטוריה, לא ידע שמעשה ידיו יביא לפתיחת המלחמה העולמית הראשונה בטרור. הוא צפה פגיעה כואבת אך לא היה מודע לענני המלחמה שצמחו מתוך ענני האבק של התאומים שקרסו. פיגועי ה-11 בספטמבר נחשבים כיום קפיצת מדרגה במלחמה מסוג זה. שעות ספורות בלבד אחרי שנרצחו קרוב ל-3,000 בני אדם מכריז ג'ורג' בוש על מלחמה כלל עולמית: "האומה שלנו מחויבת להגן על האזרחים ולרדוף אחרי הטרור בכל מקום בו הוא קיים".
היעדים, כפי שהכריז עליהם הנשיא, היו דבר ראשון פגיעה במי שעמד מאחורי מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר, ובהמשך לשים קץ לטרור הבינלאומי באמצעות פגיעה ישירה במבצעים ובכל מי שתומך בהם. את זה התכוונו לעשות בהבסה של ארגוני הטרור, כמו גם התשתית שלהם. זה התחיל במלחמת אפגניסטן, המשיך בעירק ונמשך עד היום בשלל מבצעים. את עיקר הנטל נושאים אנשי היחידות המיוחדות, טייסים ומפעילי כטב"מים. בכתבה שנייה בסדרה פז"ם מביא לכם את המבצעים הגדולים נגד הטרור.
מבצע קרנף: המכה הראשונה בעקבות פיגוע התאומים
מדובר במבצע הראשון במסגרת המלחמה באפגניסטן ונחשב לזה שפתח את המלחמה העולמית עליה הכריז נשיא ארה"ב. באופן רשמי המבצע החל ב-7 באוקטובר 2001, כלומר פחות מחודש אחרי הפיגועים צבא ארה"ב הצליח להוציא לפועל את תכניתו. בתאריך זה אנשי הכוחות המיוחדים, בעיקר הכומתות הירוקות, כבר פעלו באפגניסטן יחד עם שבטים מקומיים ושם אספו מודיעין וסימנו מטרות. ב-19 לחודש נפתח המבצע הרשמי כאשר מטוסי הפצצה חמקנים מסוג B-2 תקפו מטרות רובן סמוך לקנדאהר ומיד לאחר מכן צוותי צנחנים של גדוד 3 מחטיבה 75, הריינג'רס, יחד עם צוותים מיחידת העלית כח דלתא והגדוד ה-9 של היחידה המיוחדת ללוחמה פסיכולוגית צנחו לשדה התעופה בעיר. ביום וחצי הם מצליחים להשמיד את כוח הטליבן (דווח על עשרות הרוגים) ולהניס אותו, כמו גם מי שהעז להתקרב לשדה. הם יוצאים לסיורי איסוף מודיעין ומשמישים את המסלול עליו נוחתים מטוסי תובלה עם כוחות גדולים של הנחתים. לאמריקאים היו רק שני הרוגים, וגם הם כתוצאה מתאונה אווירית.
מבצע ג'אקאנה: לוכדים מבוקשים שמסתתרים בהרים
מבצע של יחידות מיוחדות שהתנהל במסגרת מבצע אנקונדה. תפקידם של הכוחות המיוחדים היה ללכוד או לחסל את שרידי אל קאעידה והטליבן שנמלטו לאזורים הרריים, בעיקר בטורה בורה. במבצע משתתפים גדוד הקומנדו ה-45 של הנחתים הבריטים, ה-SASR האוסטרלי, FSK הנורבגי ויחידות מיוחדות של ארה"ב, בהם גם אריות הים ודלתא. במקביל מסגרות גדולות יותר, גדודים וחטיבות, תפסו עמדות ובודדו את זירת הפעולה תוך שהם סופגים אש כבדה. לוחמי היחידות המיוחדות הגיעו ברגל ובאמצעות מסוקים וגם הם ספגו אש כבדה. באחד המקרים נפל לוחם הסילס ניל רוברטס, מה שפתח מבצע חילוץ בתוך המבצע הגדול. לוחמי היחידות המיוחדות התמודדו עם נחיתות טופוגרפית ונתקלו באש כבדה של האויב. בתוך המבצע הצליחו לוחמי טליבן להציב מארב לסיור של ה SAS האוסטרלי אולם אלה השמידו אותם. אחד מלוחמי הקומנדו חיסל לבדו 20 מאנשי הטליבן. כחלק משיטת הפעולה צוותי הכוחות המיוחדים כבשו עמדות שולטות משם הפעילו צלפים וסיוע אווירי. התוצאות של המבצע היו טובות – הם חיסלו 11 מבוקשים ותפסו ארבעה נוספים. בנוסף מצאו מאגרי תחמושת גדולים אותם השמידו. גם המבצע הגדול, אנקונדה, הסתיים בהצלחה מלבד העובדה שבן לאדן חמק להם מתחת לאצבעות.
מבצע נשר: התקפה גרמנית על מעוזי הטליבן
מבצע נשר שיצא לפועל ב-2009 היה הראשון שבו לוחמים גרמנים יצאו לפעילות קרקעית התקפית יזומה מאז הוקם הבונדסוור (צבא הרפובליקה הפדרלית של גרמניה). המבצע נולד אחרי שהטליבן תקפו מספר פעמים עמדות גרמניות באפגניסטן, ומטרתו היה להוריד את הלחץ עליהם. לפחות 300 חיילים גרמנים יצאו למבצע כשהם מובלים עוד כמה מאות חיילים אפגנים ונתמכים בכוחות נוספים מארה"ב. בתחילה שולחים הגרמנים כוחות מיוחדים לאיסוף מודיעין וסימון מטרות. ב-19 ליולי הם פותחים במתקפה כבדה יותר על מעוזי הטליבן, אותם הם מגבים באש רתק מנגמ"שים ומרגמות. הטליבן מגיבים בתקיפה של בסיס חיל האוויר האמריקאי באמצעות טילים וכתוצאה נהרגים חמישה חיילים. המבצע הגרמני ממשיך בכיבוש המעוזים תוך שהם מצליחים ללכוד את קארי עבדול וואדוד, מנהיג הארגון באזור. בנוסף נהרגים עוד 20 מאנשי הטליבן. לגרמנים אין אבידות אולם לצבא האפגני נהרגים 26 חיילים.
המבצע לחיסול אל קאעידה בצפון עירק
כידוע המלחמה בטרור הגיעה גם לעירק וגם שם המערכה הגדולה הפכה לקרב סוער מול קבוצות מורדים. בשנים הראשונות שלאחר כיבוש עירק איבדו כוחות הקואליציה, בעיקר ארה"ב, בין 700 ל-900 חיילים בכל שנה. בעקבות עבודת מחקר בשם "לבחור בניצחון, תוכנית להצלחה בעירק" יצאה ארה"ב למהלך צבאי גדול שנקרא ה-"Surge". משמעות המהלך הייתה תגבור הכוחות הלוחמים וסדרה של מבצעים צבאיים, אחד מהם היה המבצע לחיסול אל קאעידה בצפון עירק שידוע גם בשם "מבצע דן". את המבצע הובילו הנחתים יחד עם הדיביזיה המוטסת ה-82 והמוטסת ה-101 של הצבא (ARMY). הם יצאו לצוד את המורדים ולא פחות חשוב להשמיד את נתיב האספקה שלהם שהגיע מסוריה. הם הקימו בסיסי משימה ניידים באזור ובמהלך אביב וקיץ 2008 יצאו לפשיטות מוסקות, בין השאר באמצעות המסוק-מטוס אוספרי. המצבע הסתיים אחרי שחוסלו מאות לוחמי אויב ונתפסו והושמדו טונות של אמצעי לחימה. לאחר מכן הם העבירו את האחריות הביטחונית לעירקים. על הצלחת המבצע וה-"Surge" כולו ניתן ללמוד מכך שהאבדות צנחו ל-54 ב-2011 והרוג אחד בלבד בשנת 2012 – מה שאפשר לנשיא להוציא את כל הכוחות הלוחמים מעירק.
המבצע של פקיסטן: העורף הלוגיסטי של כוחות הקואליציה
למלחמה בטרור הצטרפו מדינות רבות, בהן גם פקיסטן. הצבא הפקיסטני זכה מאז הוכרזה המלחמה על הטרור העולמי לקבל את מיטב כלי הנשק של ארה"ב ולא מעט דולרים. בתמורה הם הפכו לעורף לוגיסטי של כוחות הקואליציה באפגניסטן ואף סייעו באופן ישיר. מרבית אנשי השבטים שתומכים באל קאעידה ומספקים מצדם גב לוגיסטי לאנשי הטליבן נמצאים בצפון מערב פקיסטן. באמצע 2004 יצא הצבא הפקיסטני למבצע צבאי גדול שהתחיל נגד אנשי אל קאעידה שהתמקמו באזור וואזיריסטאן. האזור הזה שלא ידע עד לאותו רגע ממשלה מה היא, פתח בתגובה במלחמת גרילה נגד השלטון מה שהביא עד היום ליותר מ-7,000 אזרחים הרוגים. מנגד צבא פקיסטן, בסיוע "יועצים" אמריקאים, יצא לסדרה של פשיטות וקרבות שהסתיימו במאי 2011, אז נהרג בן לאדן. באופן לא רשמי המבצע הזה נמשך עד היום.
מבצע חנית נפטון: חיסול בן לאדן
רבות סופר על המבצע לחיסול בן לאדן, במסגרתו הגיעו הנייבי סילס עד לחדר השינה של מנהיג אל קאעידה. ב-2 למאי 2011 המריאו ארבעה מסוקים של הטייסת המיוחדת 160 לכיוון מתחם יוקרתי בעיר אבוטאבאד שבפקיסטן, כשעליהם לוחמים מצוות 6 היוקרתי של הסילס. שני מסוקי בלק הוק חמקנים נשאו 24 לוחמים של צוות הפריצה ושני מסוקי צ'ינוק נשאו עוד עשרות לוחמים למקרה של הסתבכות. למרות שאחד הבלק הוקים התרסק בשל תקלה, הם הסתערו על המתחם, חיסלו את בן לאדן והמריאו יחד עם גופתו שלאחר מכן צולמה ונקברה בים. בנוסף לקחו איתם הלוחמים מידע מודיעיני רב שסייע לאחר מכן במבצעים נוספים. המבצע הסתיים בתוך 38 דקות בלבד.
נלחמים גם בפיליפינים
כחלק מהמלחמה העולמית בטרור החל צבא ארה"ב לפרוס יחידות בפיליפינים כבר בתחילת 2002. לפחות 174 לוחמים אמריקאים נשלחו לשם, רובם אנשי הכומתות הירוקות ויחידות נוספות של מפקדת הכוחות המיוחדים, שפועלים יחד עם צבא הפיליפינים כנגד ארגון הטרור "אבו סיאף" שמסונף לאל קאעידה. יחד עם הצבא המקומי הם יצאו למספר פשיטות בעומק השטח שנשלט על ידי הארגון ובנוסף הציבו מארבים למפקדי הארגון. בפברואר 2012 ביצעו הכוחות חיסול ממוקד נגד בכירי הארגון וחיסלו לפחות 15 פעילי טרור. פעולה זו חשפה בפעם הראשונה שצבא ארה"ב מבצע פעילות עצמאית במדינה ולא רק מאמן את הצבא המקומי ומסייע לו. עד היום נהרגו בפיליפינים כ-400 בני אדם שהוגדרו כמחבלים וצבא ארה"ב ספג שם 17 הרוגים.
אלפי פעילי טרור חוסלו מהאוויר
הכוכבים הגדולים של המלחמה בטרור הם ללא ספר הפרדטורים, כטב"מים חמושים שחיסלו מהאוויר לפחות 5,000 בני אדם, רובם המכריע פעילי טרור. הפרדטורים של ארה"ב, שמופעלים על ידי ה-CIA וחיל האוויר, בצעו סיכולים ממוקדים באפגניסטן, פקיסטן, תימן, סומליה ומדינות נוספות. בתחיל השנה פורסם כי ארה"ב מפעילה בסיס כטב"מים סודי מערב הסעודית, ממנו הם משוגרים לתקוף ולחסל מטרות בתימן. על החשיבות כמו גם הכמות של הפעילות בתחום ניתן ללמוד מפרסום שהיה בחודש שעבר על כך שישנו מחסור חמור של מפעילי כטב"מים. כמו כן על פי סוכנות הידיעות AFP, מצבת המפעילים הנוכחית של חיל האוויר האמריקאי עומדת על 1,300, שזה 8.5 אחוזים מסך הטייסים של חיל האוויר. המחסלים, שעושים זאת באמצעות ירי טילים, לא לבד ולצדם פועלים כטב"מים נוספים שמסייעים באיסוף מודיעיני שנחוץ כל כך במלחמה מסוג זה.