סא"ל ענת הרשקוביץ, מג"דית הקשר של אוגדה 210 "עוצבת הבשן", היא האישה הראשונה שמונתה לתפקיד המאתגר שמשלב טכנולוגיה ולוחמה בגזרת רמת הגולן. במסגרת תפקידה היא מתמודדת עם גזרה מבצעית ייחודית ומורכבת לאורך הגבול הסורי ומעבר לו.
כאשר צה"ל מדבר על חיבור של מודיעין, אוויר, יבשה וים לגוף אחד, סא"ל הרשקוביץ ואנשיה הם אלו שדואגים שזה יקרה מאחורי הקלעים. בראיון ל- mako הקצינה הראשונה בתפקיד מספרת על האתגרים המודיעיניים והתפיסה לפיה: "להיות אישה זה לא נושא, אבל חשוב להראות נשים עוצמתיות".
לצה"ל היא התגייסה בשנת 2000 כספורטאית מצטיינת, שחקנית נבחרת ישראל בכדורעף. כמה חודשים אחרי הגיוס החליטה שהיא רוצה לעשות שירות משמעותי, הגישה טופס 55 ועברה לחיל התקשוב.
מהר מאוד יצאה לקורס קצינים והתקדמה בסולם הדרגות. מפקדת פלוגה, ראש מדור מבצעים, סגנית מפקד גדוד, כשבין לבין גם השלימה תואר אקדמאי. הייתה מפקד גדוד באגף התקשוב בגדוד 'איתנים' ולפני כשנה וחצי הפכה לאישה הראשונה שמפקדת על גדוד קשר בצה"ל.
"גדוד התקשוב אחראי על כל המערך של רמת הגולן", מסבירה סא"ל הרשקוביץ. "זה אומר שהחיילים והמפקדים שלי אחראים על רישות וכיסוי של כל המרחב, על כל המערכות המבצעיות שקיימות פה בגזרה. עוסקים בהטמעה, אחזקה והפעלה של מערכות תקשורת, מחשוב וטכנולוגיות דיגיטל שונות שנכנסות לצה"ל".
כאשר צה"ל סיכל לאחרונה חוליית טרור בגבול הגולן, אנשי התקשוב הם אלה שאפשרו את החיבור בין מטוס ללא טייס של חיל האוויר, יחידות התצפית של האוגדה והכוחות של היחידות שפעלו במרחב וסיכלו את הפיגוע.
כל התקשורת והעברת הנתונים מסוגים שונים נעשו באמצעות האנשים של סא"ל הרשקוביץ. "אני מביאה את כל ה'עושר הדיגיטלי' למ"פ ולמג"ד בשטח. לוקחת את המערכת ומסבירה להם מה היתרון שזה מעניק להם", הסבירה.
זה כולל גם לחימת סייבר, שצה"ל פחות נוהג להתייחס אליה. "ישנו גם העיסוק בממד הקיברנטי וחופש הפעולה המבצעי של צה"ל אל מול הצד השני. זה אתגר מבצעי בלתי נראה שאנחנו מתעסקים בו ביום יום".
על הקשר שלהם לתקיפות המיוחסות לישראל בסוריה אמרה: "אנחנו משתתפים בכל פעולות המב"מ (מערכה שבין המלחמות) שבגזרה ומדי פעם שומעים על זה בתקשורת. התפקיד שלנו לחבר בין האנשים, האמל"ח וכל אמצעי התקשורת באוויר, ים ויבשה, מנגישים את המידע בזמן אמת".
כאמור, היא האישה הראשונה בתפקיד. "בהתחלה חשבתי שהיותי אישה זה לא נושא אבל ככל שהזמן עובר אני מבינה שזה כן", אומרת סא"ל הרשקוביץ. "אני לא יכולה להתעלם מזה כשאני מסתכלת ימינה ושמאלה ורואה שכולם סביבי גברים".
לדבריה: "יש שוני מסוים, נשים מביאות לתפקיד אינטליגנציה רגשית שגברים מתקשים איתה. אני מכניסה למערכת השיקולים שלי גם מהלכים רכים, אולי גם כי זו אני ולא בהכרח כי אני אישה".
לדעתה של סא"ל הרשקוביץ, צה"ל הוא חלק מהחברה שעוברת תהליך. "לכן אתה רואה יותר אלופות-משנה, יותר לוחמות, טייסות ונשים בתפקידי מפתח. זה תהליך טבעי כשכל דבר שקורה בחברה, משתקף גם בצה"ל. זה לא ניתן לעצירה ולדעתי יש מקומות שבם אפילו יעדיפו נשים, כי אנחנו מביאות משהו שונה".
על הסיכוי לראות עוד נשים הולכות בעקבותיה ומפקדות על גדודי תקשוב נוספים אמרה: "יש כיום הרבה מאוד קצינות קשר בחטיבות שבסוף יגדלו להיות מפקדות גדוד, כי זה תהליך טבעי. לדעתי עוד חמש שנים בערך זה יהיה רגיל, כי לשם אנחנו צועדים".
"בסוף אני לא פה כי אני אישה", הוסיפה בנימה אישית, "אני בתפקיד בגלל האמונה שלי בעבודה קשה, במקצועיות וערכים שמובילים אותנו כמפקדים בצה"ל, לעשות את מה שאנחנו מאמינים בו".
לסיום כשהתבקשה להעביר מסר לרגל יום האישה אמרה סא"ל הרשקוביץ: "אני לא מאמינה גדולה ביום האישה ולא חושבת שצריך אותו כדי לשדר עוצמה נשית, אבל בדרך לבסיס קראתי כתבה מעוררת השראה עם שירה איסקוב ודקה אחרי זה שלחו לי את ההודעה על הראיון הזה, אז ישר אמרתי שאשמח להתראיין, כי הבנתי שיש נשים אחרות שצריכות לראות ולקרוא על העוצמה הנשית ולשאוב מכך השראה".