האמן בריטי בראן סיימונדסון הסתבך לאחרונה עם רשויות החוק בטקסס, ארה"ב לאחר שניסה להכניס לגבולות ארצות הברית את התערוכה הייחודית שיצר. הסיבה לכך: התערוכה של בראן עוסקת ברובי קלצ'ניקוב מפורקים שהפכו ליצירות אמנות, אבל בראן לא מוגדר כסוחר נשק ולכן אינו רשאי לשאת את היצירות שלו במדינה. מתברר שמבחינת המכס האמריקאי, אם אתה סוחר נשק פעיל שמנסה להכניס למדינה רובים פעילים - זה בסדר. אם אתה אמן שממטרל רובים והופך אותם ליצירות – אתה מסוכן ואין כניסה לעבודות שלך .

האמן והצלם הבריטי הפך את רובי ה-AK-47 לפסלים מעוטרים בפרפרים ופרחים, וביקש להציג את עבודתו ביוסטון, טקסס. אלא שימים ספורים לפני התערוכה גילה סיימונדסון שנאסר עליו להכניס את כלי הנשק לארה"ב. "ניסינו כל מה שיכולנו. אינספור טלפונים לרשויות המכס שבהם ניסינו למצוא דרך כלשהי שבה נוכל להכניס את התערוכה לארצות הברית, אבל התשובה נשארה לא", סיפר סיימונדסון. רשויות החוק סירבו באופן מוחלט לאפשר לסיימונדסון להציג את התערוכה שלו בטקסס.

יצירות האומנות של בראן סיימונדסון (צילום: Bran Symondson)
הנשק המקושט שיצר סיימונדסון לכבוד התערוכה בארצות הברית | צילום: Bran Symondson

כלי הנשק של סיימונדסון הגיעו במקור מאפגניסטן וייתכן שגם ירו במלחמת האזרחים בסוריה, אך בידיו פורקו ונוטרלו והפכו ליצירות אמנות מקושטות בפרחים ופרפרים. באחד מההסברים היותר הזויים שסיפקו לו אנשי המכס, נטען שהפרפרים שמקשטים את הנשקים שייכים למין שאסור להכניס לשטחי ארצות ברית. על פי רשויות המכס, כל אדם שמבקש להכניס נשק לגבולות ארצות הברית צריך להיות מוגדר כסוחר נשק - הגדרה שלוקח שבועות לקבל עבורה אישור.


סיימונדסון כבר הציג את התערוכה שלו בלונדון ואף נחל הצלחה: רובה שכוסה בפרפרים במגוון צבעים נמכר תמורת 30,000 דולר, "חמש דקות אחרי שהתערוכה נפתחה", הוא מעיד. כשסיימונדסון חזר הביתה, הסיפור שלו פורסם במספרי תקשורת בבריטניה ועורר סערה, ולאחרונה גם פורסם בכלי תקשורת אמריקאיים. מה שלא יהיה, העבודה שלו בהחלט קיבלה חשיפה.

סיימונדסון שירת בצבא הבריטי במהלך הלחימה באפגניסטן והפך לאמן עם שחרורו. בין השנים 2007 ל-2008 הוא שירת במחוז הלמנד שבאפגניסטן, שם עשרות חיילים נהרגו בקרבות מול הטליבאן. במהלך הלחימה, סיימונדסון הבחין שאנשי המשטרה המקומית מקשטים את כלי הנשק שלהם בפרחים. הוא שב לאפגניסטן ב-2010, הפעם בתור כצלם של מגזין נחשב, והחליט לאמץ את הרעיון.

יצירות האומנות של בראן סיימונדסון (צילום: Bran Symondson)
נשק מקושט נמכר ב-30,000 דולר מיד עם פתיחת התערוכה | צילום: Bran Symondson

"באותו רגע הבנתי שה-AK-47, אולי הנשק האיקוני ביותר בעולם, סמל לטרור – הפך ליפה", אמר סיימונדסון. כשחזר ללונדון הציג את התערוכה שלו ב"יום השלום הבינלאומי" בשנת 2012. בגרסה האמריקאית של התערוכה, סיימונדסון כיסה את כלי הנשק בפרפרים בצבעי הדגל האמריקאי – כחול, לבן ואדום - וכן בדולרים. סיימונדסון מעיד שהוא לא שמח ממה שקרה בטקסס, אבל "זה בהחלט דרבן אותו להמשיך ליצור".