הן הציגו לנו את הפרט, את החייל הקטן שבכאוס הגדול. לפעמים הציגו לנו את אותו מקצוע מסוכן הנקרא צלם מלחמות. הן עשו היסטוריה ולפעמים אף שינו אותה, סיימו מלחמות והציתו מהפכות. פז"ם מציג לכם עשר תמונות מלחמה שנצרבו בזיכרון ההיסטוריה ובתודעה של כולנו.
מלחמת האזרחים בספרד: איש המיליציה שנהרג מול העדשה
פדריקו בורל גרסיה היה חייל מיליציה בזמן מלחמת האזרחים בספרד. את חייו הוא איבד בפגיעת כדור ללב, בדיוק בשנייה שבה צילם אותו רוברט קאפה, הגורו של צלמי המלחמות. מותו של פדריקו תועד ב-5 בספטמבר 1936 ומיד עם פרסומו הפך לתמונה שמסמלת את אכזריות המלחמה, בתחילה של מלחמת האזרחים הקשה שהתחוללה באותה תקופה בספרד, ובהמשך אומצה התמונה על ידי שלל ארגוני מחאה אנטי מיליטריסטיים. ביולי 2009 התפרסם מחקר בספרד שקבע כי מדובר בתמונה מזויפת, אך אמינותו של קאפה והעדויות בשטח, כמו גם זיהוי פנים שנעשה עם תמונות קודמות של פדריקו, שצולם על ידי קאפה עם חבריו ליחידה, אישרו את אמינות התמונה.
הנפת הדגל באיוו ג'ימה: תמונה שהנציחה דווקא את האכזריות
מדובר באחת התמונות שמנציחות את האכזריות של הלחימה נגד היפנים במלחמת העולם השנייה. בפברואר 1945 פולשים האמריקאים לאי הקטן בכדי להקים בו בסיס של חיל האוויר שיכניס את יפן לטווח הטיסה של המפציצים. בקרב האכזרי שמתרחש על האי נהרגים כמעט 7000 חיילים אמריקאים ועוד 20,000 נפצעים; המחיר של צבא יפן כבד יותר: מתוך 22,000 חיילים שהיו על האי, רק אלף שרדו. מיד משהגיעו חיילי ארה"ב לפסגת הר סוריבאצ'י הם הניפו בגאון את דגל הפסים והכוכבים ותועדו על ידי צלם של המרינס; רק מה, הדגל היה קטן מדי ומזכיר הצי שהגיע אחרי הקרב רצה אותו למזכרת. קבוצה שנייה של חיילים נשלחה אל ההר עם דגל גדול יותר. במקרה היה שם ג'ו רוזנטל, צלם מלחמות ידוע מסוכנות AP שצילם את ההנפה השנייה. דווקא היא זו שזכתה לתהודה הציבורית. הקבוצה הראשונה, זו שכבשה את הפסגה, נשכחה, וחברי הקבוצה השנייה הפכו לגיבורי היום. רק שלושה מבין ששת החיילים שתועדו שרדו את המלחמה.
פצצת האטום בהירושימה: הפטרייה המפורסמת
בארצות הברית הבינו שפלישה ליפן תעלה להם בכמיליון קורבנות, והחליטו להעביר את המספר הזה לצד השני. השנה 1945. התאריך הוא ה-6 באוגוסט. השעה היא שמונה בבוקר. מטוס ה-B-29 הבודד לא הטריד את ההגנה האווירית ביפן, שם היו רגילים לארמדות של מטוסי הפצצה. מה שהם לא ידעו הוא שהמטען שנשא בתא הפצצות שלו ישנה את ההיסטוריה הצבאית. הפיצוץ התרחש בגובה 500 מטר מעל הירושימה. לא פחות מ-70,000 יפנים נהרגו מהפיצוץ, ועוד עשרות אלפים מתו במהלך השנים כתוצאה מהקרינה. הפטרייה המפורסמת צולמה על ידי צוות המטוס והתמונה המדהימה באכזריות שלה סימלה את תחילתו של העידן הגרעיני. אגב למרות ההרס הפצצה לא הרשימה את היפנים והיה צורך בפצצת אטום נוספת בכדי לסיים את המלחמה.
המלח והאחות: הנשיקה שסימלה את הסוף
מלחמת העולם הסתיימה לה ואזרחי ארה"ב יצאו לרחובות בכדי לחגוג את סוף ההרג העולמי. אלפרד אייזנשטאט, צלם של מגזין לייף, יצא לרחובות בכדי לצלם את השמחה. לימי סיפר אלפרד שבחושיו כצלם קלט מלח אמריקאי מנשק כל בחורה שעברה מולו, נשים זקנות, צעירות, שמנות ורזות. אלפרד החליט לעקוב אחרי המלח בכדי להשיג את השוט הנכון. באזור רחוב ברודווי זה קרה, אלפרד צילם את המלח במדים הכהים מנשק אחות בבגדים צחורים. מיד עם פרסום התמונה במגזין לייף היא הפכה לתמונה של סיום המלחמה. יותר מכך, היא הפכה למסורת. בכל פעם שספינה של צי ארה"ב חוזרת לנמל הבית אחד המלחים, שנבחר, מנשק את אישתו לעיני כל הצוות. רק אז יורדים כולם מהספינה. עד היום לא ידוע מי הם המצולמים, ולא מעט אנשים ניסו לקחת את הקרדיט.
דגל הדיו: סיומה של מלחמת העצמאות
השנה 1949, וקיבלנו תמונה כחול-לבן שנכנסה לפנתיאון. חטיבת הנגב נשלחת לאום רשרש, הידועה בשמה המוכר כיום, אילת. לאחר שהם מסיימים לטהר את כל המבנים ביעד ניגשים החיילים להניף את דגל המדינה הצעירה. מכיוון שלא לקחו איתם אחד כזה, הם מאלתרים דגל מסדין לבן ודיו. המ"פ הצעיר אברהם אדן מתנדב לטפס ומניף בגאון את הדגל. האירוע תועד על ידי לוחם אחר, מיכה פרי, והתמונה הפכה לסמל של סיום מלחמת העצמאות. לימים הפך אברהם אדן לאלוף בצה"ל ומפקד אוגדה במלחמת יום כיפור. והדגל? בישראל כמו בישראל, הוא פשוט הלך לאיבוד.
הצנחנים בכותל: אייקון ישראלי
ללא ספק התמונה שמסמלת את הקרב על ירושלים ואת מלחמת ששת הימים. חטיבת הצנחנים מסיימת את הקרב על ירושלים בכותל המערבי. לוחמי גדוד 66 של החטיבה זוכים להיות ראשוני היהודים שחוזרים אל המקום הקדוש ליהודים. בין הלוחמים נמצא גם הצלם הידוע דוד רובינגר. רובינגר בעל העין החדה קולט את שלושת הצנחנים, חיים אושרי, יצחק יפעת וציון קרסטני, ומצלם אותם מזווית נמוכה שרק מעצימה את גודל המעמד.
בן חנן בתעלה: התמונה המפורסמת ממלחמת ששת הימים
מלחמת ששת הימים נחשבת לאחת המוצלחות והמזהירות שבמלחמות ישראל. התמונה שנחשבת למזוהה ביותר עם המלחמה, וזו שהתפרסמה בעולם כולו, היא של קצין צעיר במימי תעלת סואץ, כשבידו נשק שלל מסוג קלצ'ניקוב. הקצין הצעיר היה יוסי בן חנן, אז קצין המבצעים של חטיבה 7. התמונה של בן חנן פורסמה במגזין לייף וזכתה לתהודה רבה. היא סימלה את הניצחון הישראלי על צבאות ערב. בן חנן היה לאחד מגיבורי מלחמת יום כיפור, שם קיבל את עיטור העוז. מצה"ל הוא השתחרר בדרגת אלוף.
ההוצאה להורג של השבוי הווייטנאמי: הציתה את המחאה
הימים ימי מלחמת וייטנאם. בשנת 1968 ארה"ב נמצאת עמוק בבוץ, ולמרות זאת תנועות המחאה עדיין נמצאות בשלבים המוקדמים. הצפון וייטנאמים, ביחד עם הוויאטקונג, מחליטים לעבור ממלחמת גרילה למתקפה לאורך כל החזית. בין היעדים גם סיגון, עיר הבירה של דרום וייטנאם. המלחמה בעיר נמשכה כיומיים במהלכה תפס מפקד המשטרה בעיר, הגנרל נגויין נגוק לואן, שבוי ויאטקונג. לעיני העדשה של הצלם אדי אדמס, מוציא הגנרל נגויין אקדח תופי ויורה בראשו של השבוי. מתקפת הפתע והתמונה האכזרית, שהתפרסמה מיד בעולם כולו, גרמו להקצנה של מבקרי המלחמה ואף להבנה של המשטר כי יש צורך בסיומה. לימים התברר שהשבוי השתתף ברציחתו של קצין משטרה ומשפחתו. אדמס הצטער על פרסום התמונה ואף התנצל בפני משפחתו של גנרל נגויין.
אובמה מתבונן באוסמה: מחסלים את בן לאדן
במשך עשור שלם ושני נשיאים, היה אוסמה בן לאדן הקוץ בישבן האמריקאי. ב-1 במאי 2011 מצליח המודיעין האמריקאי לעלות על עקבותיו ומבצע "חנית נפטון" לחיסול הטרוריסט יוצא לחדר. הטכנולוגיה עושה את שלה ובבית הלבן יושבת כל הצמרת האמריקאית וצופה ברגעים הדרמטיים של המבצע, אולי מלוויין ואולי ממצלמות לוחמי יחידת אריות הים. פיט סוזה, צלם הבית הלבן, מתעד את רגעי המתח שללא ספק ניכרים על פני הנוכחים. התמונה זוכה לתהודה נרחבת בעולם כולו ומסמלת את תחילת סופה של המלחמה הארוכה בטרור. מבחינת השלטון בארה"ב, מדובר בנקודת האור שמאפשרת לנשיא להתחיל לדבר על יציאה מאפגניסטן. על פי הדיילי מייל, אובמה צפה גם ברגע שבו חוסל בן לאדן.
גלעד שליט מצדיע: השבוי של כולנו מגיע הביתה
התמונה הזו של גלעד שליט מצדיע, בחולשה פיזית אך עוצמה נפשית, לראש הממשלה בנימין נתניהו, מסמלת את סופה של סאגה שארכה חמש שנים. מיד ברגע שדרך על אדמת ישראל הולבש שליט במדי צה"ל, כולל הסמלים והדרגות. הוא מוטס לפגוש את משפחתו ורגע לפני שזה קורה הוא יורד מהמסוק, רואה את ראש הממשלה ומצדיע. ברקע ניתן לראות את צוות המסוק כולו עומד מאחור, מתרגש ומנסה להבין את גודל המעמד. המחווה של גלעד ריגשה מאוד את נתניהו ולא פחות את הצופים בבית. ההצדעה מסמלת בעיני רבים את עוצמתו של האדם שיצא מן החושך לאור והצליח לשמור על נפשו.
>> מטוסים נעלמים וכוחות רשע מסתוריים: התעלומות הצבאיות הגדולות בהיסטוריה