"שירתתי בצבא ארצות הברית כלוחם בהנסה קרבית. לשרת את המדינה שלי היה הכבוד הגדול ביותר שחוויתי בחיי... למדתי שיעור חשוב בעירק – כשמתחילים משהו, צריך גם לדעת לסיים אותו. כולם מדברים בטלוויזיה על מלחמה אפשרית עם אירן. אף אחד לא יודע להגיד איך זה הולך להסתיים. אני והחברים שלי חושבים שמגיעה לנו תשובה".
זהו חלק מהמלל של הסרטון שמקדם את הפעילות החדש של האתר: "ספר לי איך זה הולך להסתיים" ("Tell Me How This Ends") – משחק רשת מבוסס בחירה, שמעניק לגולשים אפשרות להשתתף בסימולציית קבלת החלטות בדרך לתקיפה, או אי תקיפה במעצמת האייטולות – אירן.
מדובר למעשה במיני קאמבק של משחקי האסטרטגיה המיתולוגיים: סטרטגו, צוללות ואמברגו, אלא שכאן מדובר בשדרוג של ז'אנר הדלתות המסתובבות: עשיר בחומרים ויזואליים, סקירות מודיעין, חוות דעת מכיוונים שונים, שיקולים כלכליים ועוד.
בתחילת הסימולציה, ניתנות סקירות מקצועיות מראש המטות המשולבים של ארצות הברית, וכן סקירה מפי יועץ אמריקאי לביטחון לאומי. לאחר מכן, מוצגת שרשרת דילמות המוצבות בפני מקבלי ההחלטות לקראת תקיפה אפשרית, כאשר הפרמטרים שמשתנים בהתאם להחלטה הם: מחיר הדלק והתקציב לביצוע פעילות צבאית.
מיד לאחר קבלת כל החלטה מממשיכה הסימולציה עם סרטון הערכת מצב, שערוך כמו מהדורת חדשות ומציג את ההשלכות שלה בשטח ממגוון בחינות: מודיעין, כלכלה, לגיטימציה לתקיפה, דעת הקהל, השפעה על בנות ברית ועוד. בנוסף, מוצגות חוות הדעת המקצועיות הרלוונטיות לקבלת ההחלטה הבאה. החומר מוצג בצורה עשירה מאוד: מפות, סרטוני וידיאו, ראיונות מפי מומחים, תצלומים ועוד.
האפליקציה - תרומה לא מבוטלת להסברה הישראלית
את ישראל כמובן, לא שכחו במערכת השיקולים של הסימולציה הזו, והתרחישים שמוצגים בה הם תקיפות מכיוון סוריה, לבנון וסיני אל עבר ריכוזי אוכלוסייה בישראל. עושה רושם שמסרי ההסברה הישראלית לגבי הקשר האיראני במזרח התיכון חלחלו להם אי שם והשפיעו באופן משמעותי על הסימולציה.
את האפליקציה משיק מכון טרומן האמריקאי לפרויקטים ביטחוניים, מכון לפיתוח עתודה מנהיגותית למנגנוני הביטחון האמריקאים. האפליקציה הזו נראית כמו כלי סימולציה במודל שנעשה לסטודנטים במכון, בדומה לסימולציות של מודל האו"ם, בו לוקחים חלק סטודנטים למדעי המדינה ויחסים בינלאומיים כאן בארץ.
העיתוי - מחשיד
מכון טרומן לא נראה כמכון פוליטי או סוטה לכיוון פוליטי אחד, אבל, העיתוי של השקת האפליקציה מחשיד במעט כאשר מדובר בשבועיים שלפני הבחירות.
האפליקציה כמובן נותנת מספר תרחישי סיום לסוגיה האיראנית. האם גם מקבלי ההחלטות ייקחו את כל השיקולים האלו בחשבון.