כלי טיס תוקפים ללא טייס הפכו לנשק עיקרי בשדה הקרב המודרני. בצבאות מתקדמים, בניגוד לארגוני טרור, שואפים להשתמש בהם במקרים בהם חמושים מסתתרים בסביבה אזרחית, כדי לצמצם את הסיכון לפגיעה בבלתי מעורבים.

חברת נקסט ויז'ן הישראלית מפתחת, מייצר ומשווקת יכולת קריטית עבור אותו צמצום פגיעה בבלתי מעורבים: יכולת ייצוב תמונה ייחודית, תוך כדי תנועה, לכלים אוויריים וקרקעיים. בין לקוחותיה של החברה נמצאים גופים ביטחוניים בארץ ובעולם.

בימים אלו החברה מתחילה לשווק בעולם מצלמה חדשה המבוססת על גלאי מקורר, שלהערכתה תהווה "גיים צ'יינג'ר" בשוק הרחפנים והמיקרו/מיני מזל"טים, שכן היא תאפשר לטווחים של 3-5 קילומטרים יכולות שהיו זמינות עד כה בטווחים של 1-1.5 ק"מ.

תמונת מצב ברורה ומידית

"המצלמות המיוצבות שלנו יודעות לזהות פנים של בן אדם בטווחים הללו", אומר חן גולן יו"ר הדירקטוריון של חברת נקסט ויזן. "המשחק פה זה איך לייצר זום ולשמור על הייצוב של התמונה, כי בסוף אתה צריך להעביר תמונה יציבה ואיכותית בזמן אמת, בלי דיליי".

בראיון ל-mako מספר היו"ר גולן, בעברו טייס קרב: "תמיד היינו בדילמה איך להפיל פצצה על יעד בלי לגרום נזק סביבתי ולהרוג חפים מפשע ולפעמים, לא ביצענו את המשימה כדי לא לגרום לנזקים. לכן כיום אתה מתעסק עם כלים, רחפנים ומזל"טים מתאבדים, שיודעים לייצר פגיעה מדויקת בלי לגרום נזק סביבתי".

גולן היה טייס ומפקד בחיל האוויר במשך שנים רבות, והוא מספר כי פרש משירות הקבע זמן קצר לפני הפנסיה – צעד הנחשב חריג - כדי להפוך ליזם. "זה משהו שתמיד היה בנשמה שלי", הוא אומר על כך.

חן גולן (צילום: יח''צ)
חן גולן, יו"ר הדירקטוריון של חברת נקסט ויזן | צילום: יח''צ

בחיפושים שלו אחרי עבודה בתחום האהוב עליו, גולן פגש את בוריס קיפניס, יוצא 8200. "התחברנו ואז יום אחד הוא אמר לי שיש לו רעיון בתחום, ואני כטייס קרב שהתעסק עם מערכות שמתאימות למטוסים לאורך כל החיים שלו, הרגשתי שאנחנו משלימים אחד את השני. הוא בצד הטכנולוגי ואני בצד המבצעי ועסקי".

מצלמות קטנות, שוק ענק

תוך כדי שגולן טס באל-על, הם התחילו ממש כמו בסטארטאפ לשבת בערבים ובזמנם הפנוי "לחשוב על רעיונות ולפתח מוצר, כשאנחנו משתמשים בשלב הזה בכספים שלנו. הקמנו יחד את חברת נקסט ויז'ן כאשר הרעיון היה לייצר מצלמות מיוצבות קטנות, איכותיות וזולות. השוק הזה היה קיים, אבל בשלב הזה המטע"דים (מטענים ייעודיים) היו כבדים מאוד, יקרים ודרשו הספק גבוה".

בהמשך הם פגשו את מיכאל גרוסמן שהיה עם בוריס בצבא ומינו אותו למנכ"ל החברה, ויחד שלושתם מנהלים אותה מאז שנת 2009, שלב בו הרחפנים רשמו צמיחה מהירה. כמה שנים לאחר מכן מה שהחל כמפגש ערב של חברים הפך לאחת מהחברות המובילות בתחום וברמה עולמית.

מספרים שמספקת החברה, מעידים שלמרות גודלן של המצלמות, מדובר בעסק רציני. לדברי נציגיה, החברה רווחית כמעט מיומה הראשון, צמחה בין שנת 2020 ל-2021 ב-90% בהכנסות לסך של 15 מיליון דולר, והצפי הוא שההכנסות של 2022 יהיו בין 25 ל-30 מיליון דולר.

"יש בעולם לפחות חמש חברות ביבשות שונות, שמבססות את הכלים שלהם על המצלמה שלנו. יש לנו יתרון מאוד משמעותי בעולם המתפתח של מל"טים תוקפים". עוד הוסיף היו"ר כי חברה ישראלית מובילה כבר ציידה את כל כלי הטיס מתוצרתה במצלמות שהם מפתחים, בשל היתרון שהן מעניקות לתוקף המכווין את המל"ט, והן זוכות לביקוש גם מעבר לים.

עד לשנת 2021 נקסט ויז'ן התמקדה בפיתוח מצלמות יום לילה לא מקוררות. לפני שנה הם לקחו החלטה אסטרטגית ללכת לעולם המצלמות המקוררות והם מפתחים מצלמה מקוררת שמשקלה יהיה פחות מ-2 ק"ג לרחפנים. בעזרת מצלמה כל כך קטנה, הטווחים גדלים משמעותית ל-2-3 ק"מ.

המשמעות המבצעית היא שמ"פ עם רחפן פשוט כבר לא יהיה תלוי בחיל האוויר או תותחנים, ויהיה לו את הכלי שיאפשר לו לסגור מעגל אש לבד, תחת עצמאות מוחלטת. "אנחנו פותחים פה עולם חדש. לאחרונה ביצענו טיסת ניסוי ואני יכול להגיד שהלקוחות ממש מצפים לקבל כבר את המצלמה המקוררת", סיכם גולן.