אחרי שקרא בנאומו לערביי ישראל ולפלסטינים "לקחת רובה, סכין או גרזן" ולבצע פיגועים - וימים ספורים אחר כך בוצע הפיגוע באלעד - כשמחבלים נתעבים רצחו אזרחים תמימים בגרזנים - שוב עולה השאלה מדוע ישראל לא מחסלת את מנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר.

אותה שאלה צפה בפעם הקודמת בדיוק לפני כשנה במסגרת מבצע "שומר החומות". ממשלת ישראל והקבינט המדיני ביטחוני אישרו אז לצה"ל שורה של כלים ותכניות לחימה. בין החשובים שבהם, ביצוע סיכולים ממוקדים נגד בכירי חמאס והגא"פ (הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני).

במהלך המבצע צה"ל דיווח על חיסול של כמה בכירים ועד האירוע בו חוסלו פעילים בולטים ב"פורום מטכ"ל" של הארגונים ברצועה, הבליט את דבר מותם של "ראש המערך הרקטי של גא"פ", סמאח עבד אל ממלוכ וגם של "מפקד מערך הנ"ט של חמאס בעיר עזה", איאד פתחי פאיק שריר.

פעילי טרור שחוסלו בעזה (צילום: דובר צה''ל)
איאד פתחי פאיק שריש, סמאח עבד אל ממלוכ | צילום: דובר צה''ל

מדובר היה בהישג מודיעיני מרשים אמנם, אך את מי שצה"ל באמת רוצה לחסל, עדיין לא חיסלו. בשנים האחרונות ישנו ניסיון למתג דמויות שונות בחמאס וגא"פ כמפקדים בכירים, תוך הקבלה בעייתית לתפקידי מג"ד או מח"ט בצה"ל.

מעשית, מדובר בראשי כנופיות מקומיות, מפקדים של כמה עשרות מחבלים בעלי יכולות שונות. לא מדובר במקבילים העזתיים לבוגרי פו"מ (פיקוד ומטה) או מב"ל (המכללה לביטחון לאומי) וחיסולם לא עד כדי כך משמעותי מבחינת יכולות ארגוני הטרור.

במקרה של ראשי חמאס יחיא סינוואר, מוחמד דף, מחמוד א-זהאר, חאלד משעל או איסמעיל הנייה, הסיפור שונה. לאלו יש להוסיף את ד"ר מוחמד אל-הנדי, עבדאללה א-שמי וחאדר עדנאן מגא"פ. נכון שלכל אדם יש מחליף, אבל החיסול של דמויות מ"הקומה" הזאת, יהיה מכה לא קטנה לארגוני הטרור. נכון לרגע זה הם לא חוסלו מכמה סיבות.

במהלך שומר החומות הם לא חוסלו מאחר ואת פתיחת הסבב קבעו ארגוני הטרור. בזמן שבצה"ל העריכו שחמאס לא רוצה הסלמה, הם ירדו למחתרת ואז שיגרו את הרקטות. מהרגע שירדו מתחת לאדמה, האיתור של אותם בכירים וסגירת מעגל אש, הפכה למשימה קשה מאוד עבור המודיעין של צה"ל. מתחת לאדמה יש קילומטרים רבים של מנהרות, בונקרים ושאר מקומות מסתור כשלא כולם מוכרים למודיעין הישראלי.

בית חולים שיפא (צילום: Anadolu Agency, GettyImages IL)
בית החולים שיפא. עשויים להסתתר תחתיו | צילום: Anadolu Agency, GettyImages IL

כבר למעלה משני עשורים שצה"ל מנסה לחסל את מוחמד דף ללא הצלחה. נכון שהיו כמה פעמים שפגעו בו, האיש איבד כמה איברים בניסיונות האלה. אבל רוב הזמן, עושה רושם כי לישראל אין מושג איפה הוא נמצא. מוחמד דף נחשב לגורם המרכזי בהצתת אירועי שומר החומות ושמו מוזכר בכל פעם על ידי הפלסטינים גם במהומות על הר הבית.

גם את סינוואר מנסים לחסל כבר זמן רב, שוב פעם ללא הצלחה. גורמי מודיעין העריכו עוד בעיצומו של מבצע שומר החומות כי ישראל לא תצליח לחסל את אותן דמויות משמעותיות אלא רק אחרי הפסקת אש, אז יצאו ממקומות המסתור. בפועל סינוואר נראה מאז בציבור מספר פעמים ולא חוסל.

בעיה נוספת נמצאת בסוג של מקומות המסתור. שב"כ יודע להצביע על כמה בונקרים שנמצאים במקומות מאוד רגישים, למשל אחד מרכזי שנמצאת מתחת לבית החולים "שיפא" בעזה. מהבונקר הזה מנהלים את הלחימה של ארגוני הטרור וגם חלק מאותם בכירים מסתתרים בו. ככל הנראה, ישנה מנהרה או בונקר גם מתחת למתקנים של האו"ם וגם שם מסתתרים אותם בכירים.

לחיל האוויר יש את אמצעי הלחימה שיחדרו וישמידו את אותם בונקרים, בעיקר פצצות מסוג BLU. אולם עד כה זה לא קורה משום שאין אור ירוק מהדרג המדיני וספק שיהיה כזה.

מטוס קרב חמוש בפצצות (צילום: דובר צה''ל)
מטוס קרב של חיל האוויר חמוש בפצצות | צילום: דובר צה''ל

גורמי המודיעין ניסו במהלך מבצע שומר החומות לאתר את אותם בכירים וחיכו שיעשו טעות שתביא לחיסול שלהם. מה שלא קרה בסופו של דבר. בפועל, הסתפקו בחיסול של פעילים מדרג זוטר והעצימו את הדרגות שלהם. במערכת הביטחון העריכו במהלך שומר החומות שהסיכויים הגבוהים ביותר לחסל את סינוואר ובכירים אחרים תתאפשר רק לאחר המערכה כשיצאו מהמסתור, אך כאמור במבחן התוצאה זה עדיין לא קרה. סינוואר ממשיך להסית לפיגועים, ולא נפגע בעצמו.

עם זאת ובסופו של דבר יש לציין כי הדיון על אפשרות חיסולו של סינוואר לגיטימי, אולם שטחי, כזה שלא נשאלת בו שאלת היום שאחרי. אין ספק שעזה היא מרכיב מרכזי בעידוד היציאה לפיגועים ורצח ישראלים, מה שדורש מישראל להגיב מול עזה. 

העניין הוא שלא בטוח שחיסול של סינוואר יביא את הפתרון. ייתכן ופעולה כזו תיצור בעיות חדשות, כפי שקרה במקרה של חסן נסראללה לאחר שקודמו חוסל. ישראל צריכה, לשאול את עצמה בין היתר האם חיסול של סינוואר שווה לה סבב לחימה נוסף מול עזה והאם עדיף בכלל לתקוף מטרות אחרות בתגובה לפיגועים שיוצאים כתוצאה מההסתה בעזה.

 

הכתבה פורסמה במקור ב-12.5.2021