איך הופכים אכזרית שנפגעה בשדה הקרב? איך מחלצים פצוע, שכלוא תחת רכב סופה? ומה יכול להזיז דחפור ממוגן (D9), ששבק לפתע ועכשיו אינו מסוגל לנוע? באתגרים האלו התחבטו השבוע אנשי הרפואה והחימוש, במסגרת השתלמות שנערכה במפח"ט גבעתי בפיקוד דרום.
פקודת "פלדה רכה" עוסקת בחילוץ לכודים מרכב משוריין, שנפגע ממטען או מטיל. במסגרת ההשתלמות השנה מוקמו באזור ההשתלמות מספר תחנות, כשבכל אחת מוצגת סיטואציה אחרת אותה יצטרכו לנהל: חילוץ בטוח של פצועים והרוגים תחת אכזרית ורכב סופה שהתהפכו; טיפול בדחפור ממוגן שניזוק, ופינויו לשיקום; פינוי אכזרית שנפגעה רחוק מהאש בקרב.
"יודעים להתמודד עם כלי שהתהפך, אבל כשיש לכודים זה נעשה מסובך"
השנה נרשם המספר הגדול ביותר של משתתפים בתרגיל, בהם קציני חימוש ומנהלי עבודה מכל חטיבות החי"ר, מחטיבות השריון, מגדודי ההנדסה הקרבית, מגדוד האיסוף הקרבי של הפיקוד ומאוגדה 162. בנוסף תרגלו במקום חובשים ופרמדיקים של האוגדה, שעזרו בחילוץ בובות, שדימו פצועים והרוגים. יחידת הסריקה (יס"ר) של צה"ל טיפלה ב'חללים'.
את המשתתפים חנך גדוד 'קדם' של יחידת החילוץ וההצלה של פיקוד העורף. הגדוד הסביר למשתתפים על סכנות אפשריות בזמן הפעולה, והדגים שימוש יצירתי באמצעים כמו קרשים וכריות אוויר, על מנת לחלץ את החייל ללא פגע. "חיל החימוש יודעים להתמודד עם כלי שהתהפך, אך הדבר נעשה מסובך כאשר לכודים מעורבים בתהליך", הסביר סגן מפקד היחצ"א, אל"ם אמיר גולן. "המסקנה היא שפעילות משולבת היא חיונית, כפי שמתורגל בהשתלמות".
במקום הוצגו לראשונה אמצעים חדשים לחילוץ רק"ם, אשר נמצאים בלעדית בשימוש האוגדה. הראשון הוא עגלת 'נטף', פיתוח של חט"ל ופיקוד דרום. על העגלה, אשר מצוידת בזחל בדומה לרק"ם, מועמס הרכב המשוריין שניזוק במהלך פעילותו. בזכות העגלה ניתן להרחיק אותו מאות מטרים מהשדה, כשבלעדיה הדבר בלתי אפשרי. אמצעי שני הוא ה"מגלש", או "סנטה קלאוס", פיתוח של חט"ל, בשיתוף עם מפקדת זרוע היבשה: האמצעי דומה למגלשת שלג, אותה מניחים תחת כלי רכב משוריין שפורק מהזחל שלו. כך ניתן לדחוף את הכלי מאות מטרים לעמדת השיקום.
"אנחנו צופים שתרחיש כזה אכן יקרה", ציין מחש"פ דרום, אל"ם שחר גלעד. "מי שאמור לתפעל את האירוע הם אנשים שלא נתקלו בכך בימי שירותם. אנחנו רוצים שכאן הם יגעו, יתרגלו יותר, ויטעמו ממה שהם עלולים להיתקל בו בגזרה". במקום ביקר רמ"ט דרום, תא"ל רועי אלקבץ, כשזהו ביקורו הראשון בהשתלמות. הוא התרשם מהיכולות שהוצגו במקום, ושוחח עם קציני החימוש. "אנחנו אנשים של מעש, כאלה שחייבים לפעול ולבצע. האתגר הגדול הוא שימור הידע שנרכש כאן".