כשבא לעולם בנם הבכור של משה ודורית סמוכי, עמית, הם היו מאושרים. הוא נולד בלידה טבעית ועד גיל שנתיים התנהג ככל הילדים, עד לרגע שבו הבחינו בדבר חריג: "לפתע זיהינו אצלו בעיות התפתחות. הצוות של מעון ויצו שם לב שעמית משחק לבד ומרבה למלמל לעצמו מילים. הוא יכול היה לראות סרטי ילדים בלי הפסקה ולדקלם אותם בעל פה, לאחר צפייה אחת בלבד".
משה ודורית, אז הורים צעירים, רק בני 26, לא הבינו מה קורה לילד: "ניסינו בכל דרך לטפל בעמית, בעזרת חוגים שונים כמו שחייה, רכיבה על סוסים, נגינה, שירה, מוזיקה וכלום לא עזר". לאחר בדיקת האפשרויות שעל הפרק, הם החליטו לשלוח את עמית לאבחון, שם התברר כי הוא על הרצף האוטיסטי.
בתום חיפושים נרחבים אחר מסגרת מתאימה שתממש את היכולות הטמונות בעמית, הגיעו הוריו לבית הספר הדמוקרטי בבית שמש, שם הילד קיבל את הבמה והכלים הנדרשים על מנת להתפתח מבחינה מוזיקלית. במשך שנות הלימודים עמית היה שותף במגוון אירועים וטקסים, והיה מעורה בעשייה החברתית: "תמיד רצינו שעמית יהיה כמו כולם. מבחינתנו זה היה ברור שבסיום הלימודים הוא יתגייס לצבא".
משה ודורית החליטו לשלוח את עמית לתוכנית "גדולים במדים", פרויקט אשר משלב צעירים בעלי צרכים מיוחדים בצה"ל: "כבר בשלב המיונים התרשמו מהכישרון המוזיקלי שלו, והם החליטו לשבץ אותו בלהקה של התוכנית. כשעמית חזר הביתה ראינו את הניצוץ בעיניים, הרגשנו שהוא חוזר מלא סיפוק לנוכח העובדה שהוא משרת בצבא כמו כולם ומממש את אהבתו הגדולה למוזיקה". במקביל לתפקידו בלהקה, עמית שובץ גם למחלקת האפסנאות בבסיס ג'וליס.
מי שעומד מאחורי להקת "גדולים במדים" הוא עידו דקל, בן ה-23, מפיק להקת חיל האוויר במיל' וכיום מנהל את התוכנית המוזיקלית של הפרויקט שמורכבת מ-18 צעירים בעלי צרכים מיוחדים בתפקודים שונים. חברי הלהקה ביצעו בשנתיים האחרונות למעלה מ-350 הופעות ברחבי הארץ.
"הלהקה יוצרת מעטפת רגשית ומקצועית עבור החייל ומעניקה לו את כל הביטחון הנדרש כדי לככב על הבמה", אומר דקל. "אותם צעירים שלא היה להם ביטחון לשיר בסלון מול המשפחה, כיום עומדים מול קהל של אלפי אנשים. גם לצעירים עם צרכים מיוחדים מגיעה ההזדמנות הזו, אנחנו נותנים שיעור לקהל שמגיע לצפות בנו – 'גם אנחנו יכולים, ואפילו טוב יותר'. מדובר בשיעור של סובלנות, קבלת האחר ושיוויון".
בשנים האחרונות התוכנית לשילוב צעירים בעלי צרכים מיוחדים בצבא צומחת ונמצאת בעלייה מתמדת עם גידול של למעלה מ-25% בשנה בביקוש להצטרפות. עד כה 950 מתנדבים עם מוגבלות, כחצי מהם עם אוטיזם, השתלבו בצה"ל. ברשימת ההמתנה של "יד לילד מיוחד", העמותה שמובילה את התוכנית, נמצאים מאות צעירים.
לדברי הרב מנדי בלינצקי, מנכ"ל העמותה, יש להעביר את המסר שכל אחד יכול: "עמית הוא דוגמה אחת מתוך מאות צעירים שקיבלו פטור מצה"ל וכיום הם משרתים או מתנדבים בצבא כמו כל חבריהם. הם מוכיחים שאין דבר העומד בפני הרצון, הדבר הזה הופך את החברה שלנו לטובה יותר".