חטיבת הקומנדו וחיל האוויר (צילום: הגר עמיבר ודובר צה"ל)
"ההפעלה המשותפת מעניקה לחטיבה יכולות לבצע משימות שלא ניתן היה לבצע קודם". חטיבת הקומנדו וחיל האוויר | צילום: הגר עמיבר ודובר צה"ל

רגע קטן של השכלה: המונח "קומנדו" נכנס לשימוש במשמעותו הנוכחית בעת מלחמת הבורים שהתרחשה בין השנים 1899-1902. המלחמה נערכה בין האנגלים לבין המתיישבים ההולנדים בדרום אפריקה שנקראו "בורים", והיו הראשונים שיצרו יחידות קטנות שפעלו בעורף האויב במשימות מיוחדות. בצה"ל, לעומת זאת, הוקמה חטיבת הקומנדו בסוף 2015 כחלק מתכנית העבודה שהוצגה בתר"ש גדעון על־ידי הרמטכ"ל, רא"ל גדי אייזנקוט. החטיבה מאגדת בתוכה ארבע יחידות מיוחדות: מגלן, דובדבן, אגוז ורימון, והיא תפעל במסגרת עוצבת האש. חיל האוויר מעורב מאוד בפעולותיה של החטיבה החדשה.

"הקמת החטיבה מגיעה מתוך הבנה שצריך מסגרת מארגנת ומבצעית שתאגד את היחידות המיוחדות", מספר תא"ל ירון רוזן, ראש להק השתתפות ומסוקים, המוביל את תחום שיתוף הפעולה בין חיל האוויר לכוחות הקרקע. "ההפעלה המשותפת מעניקה לחטיבה עוצמות ויכולות לבצע משימות שלא ניתן היה לבצע קודם לכן, כאשר כל יחידה פעלה בעצמה. 'המטרייה החטיבתית' תגדיל את היקף המבצעים אותן יבצעו היחידות, מה שנותן לצה"ל מכפיל כוח משמעותי ואפקטיבי".

לעוצבת האש שבאחריותה נמצאת גם חטיבת הצנחנים, יש קשר ארוך ועמוק מאוד לחיל האוויר, בעיקר בשל משימותיה הייחודיות בעומק הדורשות סיוע אווירי. לאחרונה ביצעה חטיבת הקומנדו החדשה תרח"ט (תרגיל חטיבתי) במטרה לבדוק את התיאום בין היחידות ולתרגל מתארי פעולה בעומק האויב. "התרח"ט התבצע צמוד למועד הקמת החטיבה", מתאר רס"ן עדי, נח"א (נציג חיל אוויר) בעוצבת האש. "למרות שהן מאוגדות כעת במסגרת חטיבה אחת, הרי שכל אחת מהיחידות שומרת עדיין על האלמנטים הייחודיים שלה".

ייחודית ומובילה

חטיבת הקומנדו וחיל האוויר (צילום: הגר עמיבר ודובר צה"ל)
טייסות הסער של חיל האוויר הן השותפות הטבעיות של החטיבה החדשה | צילום: הגר עמיבר ודובר צה"ל


כאמור, בתחילת חודש פברואר התקיים התרח"ט הראשון של החטיבה החדשה, מה שהיווה את ההזדמנות הראשונה של אל"ם דוד זיני, מפקד החטיבה, לתרגל את ארבע היחידות במסגרת משותפת. "כוחות קומנדו הם הכוחות המרכזיים שיהיו מוטסים ומוסקים בעת לחימה", מסביר רס"ן חגי, רמ"ד תרגילי יבשה ביחשת"פ (היחידה לשיתוף פעולה). "לכן המיקוד בתרגיל היה במערך המסוקים ובמערך מסע"ר (מסוקי סער) בפרט. טייסות המסע"ר השתתפו בתרגיל ותרגלו הטסות של הכוחות מהמנחתים אל נקודות נחיתה אחרות במרחב התרגיל".

במהלך התרגיל דימו לוחמי החטיבה פעילות קומנדו. למרות תנאי הקור הקשים באזור בקעת הירדן בה התקיים התרגיל, תרגלו הלוחמים תרחישים רבים הכוללים הפעלת כוח אווירי בלחימה כמו סיוע אש ממסק"ר, קבלת חוזי מכטב"ם, ובמסגרת האירוע המרכזי יצא אל הפועל מבצע הסקות חטיבתי בהשתתפות חיל האוויר.

לאור חשיבותה הגבוהה של חטיבת הקומנדו ומשימותיה לצה"ל, מבין חיל האוויר כי עליו להעניק לה את הסיוע הטוב והזמין ביותר. "למרות דחיית התרגיל, הצליח חיל האוויר להתארגן במהירות על התאריך החדש והמיידי. אנחנו נותנים מענה לכוחות הקרקע בהתאם לדרישות והדרישות כאן הן גבוהות וחשובות מאוד", מספר רס"ן עדי. "זה אתגר גדול לדאוג למספיק כלי־טיס שישתתפו בתרגיל מסוג כזה בהתרעה כה קצרה, אך בעקבות ההבנה של חשיבות החטיבה ומשימותיה נרתמו כל הטייסות למשימה".

מבצעי ההסקות הגדולים כללו הטסת לוחמי החטיבה במסוקי הסער של חיל האוויר למרחב הלחימה. משימה זו נחשבת מאתגרת במיוחד בגלל כמות הלוחמים והצורך להקפיד על בטיחות הטיסה בין המסוקים. לצד העבודה הצמודה עם מערך המסוקים, פועל באינטנסיביות גם מערך איסוף המודיעין של חיל האוויר ומערך הכטב"ם המספקים לחטיבה מודיעין רלוונטי כמסייעים צמודים לכוחות הקרקע המלווים ממעל ומעניקים סיוע צמוד בעומק שטח האויב.

חיבור מנצח

חטיבת הקומנדו וחיל האוויר (צילום: הגר עמיבר ודובר צה"ל)
חיל האוויר מעמיק את שיתוף הפעולה עם יחידות החי"ר | צילום: הגר עמיבר ודובר צה"ל

חיל האוויר ממשיך לחזק את שיתוף הפעולה עם כוחות הקרקע באמצעות שילוב כמות גדולה של כלי טיס בתרגילים שונים. הפעילות במהלך מבצע "צוק איתן" הוכיחה כי הגדלת כמות האימונים והעמקת ההיכרות בין חיל האוויר לכוחות הקרקע מובילים לביצוע מתארים משותפים בלחימה ובעיקר להצלחת המשימות המורכבות. עובדה זו הובילה מהלך מרכזי אותו מבצע חיל האוויר בשיתוף כוחות הקרקע: חיבור טייסת ליחידה או חטיבה.

"ההבנה שלנו כי משימתנו הראשית היא סיוע לכוחות הקרקע הולידה סדרה של מפגשים במסגרתם הפכנו לטייסת השותפה של החטיבה", מסביר סא"ל גדי, מפקד טייסת אשר הוצמדה לחטיבה. "התבססות הקשר בינינו לבין החטיבה היא תוצאה של הקשר האישי בין האנשים ובין המפקדים. באמצעות כך נוצר חיבור המניב תהליכי חשיבה שמטרתם שיפור שיתוף הפעולה בשטח. אנחנו מאמינים כי פקודת המבצע לסיוע לכוח מהווה את הבסיס, אבל התוספת ההכרחית לביצוע המשימה באופן הטוב ביותר מתאפשרת דרך הכרות והבנה הדדית של הטייסות היחידות".

לקראת כל תרגיל חטיבתי או אוגדתי מחויב חיל האוויר לספק מספר מסוים של מטוסים ומסוקים שישתתפו בו, אך העובדות בשטח מוכיחות כי הכמות הסופית היא גבוהה ממה שנדרשו אליה. "החיבור החזק שנוצר בין האנשים הוא שגורם לייחודיות בשיתוף הפעולה", מסביר רס"ן חגי. "כל החטיבות אמורות לקבל כלי־טיס לתרגיל אותו הן מבצעות, אך אנחנו תמיד משתדלים לתת יותר למי שצריך וזקוק לכך".

החיבור בין הטייסת לחטיבה התבטא בעיקר בהכנות לתרגיל. כמה שבועות לפני התרח"ט התקיים פורום מבצעי בבסיס תל־נוף, בהובלת הטייסת אליו הגיעו אנשי החטיבה, כך שלקראת התרגיל הגיעו שני הצדדים להבנת הקשיים, הצרכים והמשימות של כל אחד מהמעורבים, מה שהביא לכך שהמשימה תתבצע בצורה טובה ומקצועית יותר. "הקשר בינינו לבין החטיבה היה רציף", מסכם סא"ל גדי. "במהלך התרגיל הצלחנו להגיע לעומק הפרטים ולהבנה מול החטיבה, זה דבר הכרחי משום שעלינו להבין את המשימה של כוחות הקרקע ואת השיקולים שלהם לביצועה, על־מנת שהיא תבוצע בצורה נכונה ורלוונטית. אנחנו נמצאים בתהליך שיתפתח ויגדל יחד עם החטיבה החדשה"