אחרי מחדל אסטרטגי, מדיני וצבאי ארוך שנים שאפשר את טבח 7 באוקטובר, התעצמות חיזבאללה ובניית מערך אש איראני שהקיף את כל מדינת ישראל, המלחמה בעזה הביאה להיפוך של המגמה, ושמה את ישראל מהבחינה הביטחונית במקום אחר לגמרי.
הציר האיראני קרס בחלקו הגדול ונחלש בחלק אחר מהמקומות. ארגוני טרור שהפכו לצבאות של ממש ספגו מכות קשות, שהחזירו אותם עשרות שנים לאחור. מבחינה אסטרטגית, גם האיראנים עצמם, ראש התמנון, נמצאים באחת מנקודות השפל הקשות ביותר מבחינתם, עם פגיעה אסטרטגית משמעותית. אבל יש גם נורת אזהרה בוהקת: מדובר במצב נתון שנכון לימים אלה, והמדיניות הישראלית בתחומים רבים, בבית ומחוץ לו, פוגעת בהצלחה שגם צריך לדעת למנף ולשמר.
בניגוד ללא מעט פרסומים, כשמוחמד דף ויחיא סינוואר החליטו לצאת למבצע שהם כינו "מבול אל אקצא" שהפך לטבח 7 באוקטובר ואחד מהמחדלים החמורים ביותר מאז קום המדינה, הם ידעו בדיוק לאיזו סערה מקומית ואזורית הם יגרמו. חשיפת המסמכים על ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ מלמדת שגם האיראנים, שהשקיעו 500 מיליון דולר ידעו מה הולך לקרות.
אבל כמו העיוורון הישראלי והניתוח הלקוי של האויב, גם אויבי ישראל טעו בתוצאות שהעריכו. מאיראן דרך חיזבאללה ועד לעזה ותימן, ראו בישראל יישות חלשה ומפורקת. חלקית הם צדקו, וזה איפשר את מהלך ההטעיה ארוך השנים והצלחת מתקפת הטרור הקטלנית ב-7 באוקטובר. אבל במבחן הזמן הם גם פספסו בגדול ולא צפו את העמידה הישראלית והתגובה, שהובילה לקריסת כל הציר האיראני.
איראן: דרך פתוחה לאתרי הגרעין

האיראנים נמצאים ככל הנראה במקום הכי קשה שהיו בו מאז מלחמת איראן-עיראק, אחרי שהשקעה של מיליארדים רבים ומשאבים אדירים על חשבון האזרחים שם ירדה לטמיון. בישראל טוענים שתקיפות חיל האוויר שם באפריל 2024 ובעיקר מבצע "ימי תשובה" באוקטובר 2024, שיצאו לפועל אחרי ליל הטילים והכטב"מים של איראן על ישראל, פגעו קשה במערך הגילוי וההגנה האווירית של איראן, ולמעשה פרצו את הדרך וחשפו לתקיפות את אתרי פרויקט הגרעין. ישראל, כך נטען, יכולה לתקוף באיראן ואת פרויקט הגרעין מתי שתרצה, בזכות ההצלחות של התקיפות שהיו.
מעבר לזה, בפעם הראשונה ישראל הוכיחה שהיא יכולה לתקוף באופן משמעותי באיראן ולגרום לנזק כבד. העובדה שלמרות שהאיראנים השקיעו לא מעט במערך ההגנה האווירית שלהם, אף מטוס ישראלי לא נפגע, רק מעצימה את ההצלחה הישראלית והיכולות, אל מול החולשה האיראנית. בטהרן ובכל המרחב מבינים שאיראן חשופה למודיעין ולחיל האוויר הישראלי. זה מוריד משמעותית את רמת האיום מבחינת מדינות המפרץ ומדינות נוספות במזרח התיכון.
כל זה קורה בזמן שאיראן מאבדת את הקלפים החזקים שלה באזור, כאלה שהוקמו כדי להקיף את ישראל בטבעת אש, ולהיות תעודת ביטוח לתקיפת אתרי הגרעין ובכירי המשטר, המיליציות, שאיבדו חלק גדול מהכוח שלהן ועל פי פרסומים בתקשורת הערבית אף מוכנות להתפרק מנשקן בתנאים מסוימים. איראן הקימה מיליציות שהן חלק מההגנה האסטרטגית עליה ונועדו להרתיע מפגיעה בה.
חיזבאללה למשל לא הוקם כדי להגן על לבנון, מטרתו להיות כוח צבאי שיתקוף בעוצמה את ישראל אם זו תתקוף את אתרי הגרעין או תפגע בבכירי המשטר האיראני. כך גם המיליציות שאיראן הקימה בעיראק, סוריה, עזה ואפילו תימן. בלבנון חיזבאללה נפגע קשה מאוד, עד כדי כך שישראל ממשיכה לכתוש את הארגון ולהרוג פעילים והם לא מעזים להגיב. לאחרונה נטען ברויטרס שבכיר בארגון אמר שהם מוכנים לדון על מסירת הנשק שלהם לצבא לבנון. דיווח דומה הגיע גם מעיראק, שם נטען שהם מוכנים להתפרק מנשקם.
בעזה, ארגוני הטרור שהיו צבא של ממש חזרו לממדים הטבעיים שלהם, ואף פחות מזה. הזרוע היחידה שנשארה לאיראנים, החות'ים בתימן נשארו היחידים שעוד מתפקדים ואף מצליחים להטיל מצור ימי על נמל אילת, אבל גם הם תחת מתקפות קשות של האמריקאים.
חיזבאללה: חיל האוויר ממשיך לכתוש
כבר עשרות שנים שחיזבאללה, הפרוקסי האיראני הכי ותיק, נחשב לאחד מהאיומים המרכזיים על ישראל. ארגון הטרור מצפון צבר כמות אדירה של רקטות, טילים וכטב"מים. בגלל מדיניות בעייתית של ממשלת ישראל גם צבר הרבה מאוד ביטחון עצמי ויכולות. במשך כמעט שנה הם הצליחו לגרום לפינוי של חבל הארץ הצפוני ולמעשה לכבוש את מרחב הגבול בלי לשלוח לשם אף מחבל. ההשפעה תורגש עוד שנים רבות, בגלל תהליך השיקום הארוך שצפוי ליישובים שנפגעו.
אומנם לקח לישראל יותר משנה להתעורר, אבל גם באותה שנה צה"ל החל לכתוש יכולות טרור של חיזבאללה, מהן התעלמו למעלה מעשור. כאשר הפעילו את מבצע הביפרים, את התמרון הקרקעי ואת התקיפות מהאוויר, כולל חיסול ההנהגה הבכירה של חיזבאללה, התמונה המבצעית השתנתה וחיזבאללה הגיע למקום הכי קשה שהיה בו מאז הקמתו של הארגון אי שם בשנות ה-80.
מעמדו ועוצמתו של הארגון בתוך לבנון נחלשו מאוד, גם היכולות שלהם נפגעו קשה. כל זה ניכר לאור העובדה שישראל תוקפת כמעט בכל יום, מחסלת פעילי טרור של הארגון כולל מפקדים, ממשיכה להשמיד תשתיות טרור ואף נשארה בתוך דרום לבנון, וחיזבאללה לא מעז לירות ולהרים את הראש. חשוב לציין שעוד יש להם הרבה רקטות, כטב"מים ומחבלים. אבל הם כבר לא קיימים כקלף מגן של איראן ופרויקט הגרעין שם, וגם כארגון טרור האיום הישיר מהם ירד.
סוריה: נשבר הרצף הטריטוריאלי מאיראן
סוריה הייתה אחת מההצלחות הגדולות של פרויקט התמנון האיראני וטבעת האש סביב ישראל. מלבד עוד קו חזית עם מיליציות פרו-איראניות בתמיכת המשטר בדמשק, המרחב הסורי סייע לאיראנים בקירוב יחידות לוחמות וטרור לגבול הישראלי, פיצול הקשב של צה"ל ומערכת הביטחון, ונתיב הברחה של אמצעי לחימה ללבנון ולארגונים במדינות נוספות. אם רק הגבול הלבנוני היה איום עיקרי, השימוש בסוריה הוסיף לזה גם את גבול רמת הגולן.
נפילת המשטר שם השמידה לחלוטין את הנוכחות האיראנית בסוריה, שהפכה לזירת מפקדות חשובה של משמרות המהפכה. הרצף הטריטוריאלי והאיום על עוד גבול ישראלי חדל מלהתקיים. זה החזיר את האיראנים הרבה שנים לאחור, כאשר כל פעולת טרור שיתכננו תהיה מטווח רחוק. מה שיהפוך את זה למורכב עם הרבה יותר חתימות אצבע למודיעין הישראלי. זה הרחיק מישראל גם את הטילים והטכב"מים שהאיראנים הציבו, את עשרות אלפי פעילי הפרוקסי שלהם ובכלל, העלים מהמפה מרחב השפעה איראני.
עיראק: עוד מרחב השפעה שנפגע קשה

כמו בסוריה, גם בעיראק ההצלחה הגדולה היא נפילת מרחב השפעה איראני שגם שובר רצף טריטוריאלי. עיראק הייתה נקודת בסיס לאלפי לוחמי מיליציה פרו-איראנים שככל הידוע עשרות ואולי מאות מהם נשלחו להילחם בלבנון. אמל"ח רב הגיע מצירי ההברחות שם לחיזבאללה, ובמהלך המלחמה גם שוגרו משם כטב"מים.
כבר לפני כמה חודשים המיליציות שם הפסיקו לשגר לעבר ישראל, בלחץ מדיני של ישראל ובעיקר האמריקאים על ממשלת עיראק. בעיקר בגלל ההבנה שזה יביא עליהם תקיפות קשות של ישראל וארה"ב. כעת מדווחים שם, בהנחה והפרסומים נכונים, שהמיליציות שם מוכנות להתפרק. אם זה נכון המשמעות היא עוד מכה קשה לציר ומרחב ההשפעה האיראני.
עזה: ארגוני הטרור מנסים להשתקם

לאורך השנים האיראנים השקיעו מיליארדי דולרים בארגוני הטרור בעזה. הג'יהאד האיסלאמי אף נחשב כזרוע פרוקסי של משמרות המהפכה, וגם חמאס נהנו מהכסף שהגיע מטהרן. מבחינת איראן הם היו עוד קלף ביטוח למשטר ופרויקט הגרעין. עוד זרוע בטבעת האש.
מעשית, הזרוע הזאת כמעט ולא קיימת כיום. צה"ל השמיד את רוב מערך הרקטות שמנה לפני המלחמה יותר מ-20 אלף. אלפי מחבלים נהרגו ולא מעט תשתיות טרור הושמדו. עזה הוחרבה ביותר משנה וחצי של מלחמה, וזה לבדו יהיה תזכורת כואבת לכל מי שחי שם ויחשוב לפתוח שוב במלחמה.
גם כאן חשוב להזכיר שארגוני הטרור לא נעלמו, גם לא הרקטות. האיראנים ממשיכים להזרים כסף לעזה כדי לממן שם מלחמת גרילה, שתגרום לישראל לשקוע בביצה העזתית ותפחית מהם את הקשב והלחץ.
האיראנים פועלים מאחורי הקלעים כדי שחמאס יקשיח עמדות ולא ישחרר את כל החטופים, שהמלחמה בעזה תמשך כמה שיותר זמן ותביא לבזבוז משאבים ישראלי, גם כדי לתת להם זמן לשקם את עצמם ואת כוחות הפרוקסי שלהם ברחבי המזרח התיכון. זאת גם הסיבה שהם ממשיכים להשקיע הרבה מאוד כסף ומשאבים בשטחי יהודה ושומרון.
תימן: מותקפים ומנסים לשגר
החות'ים בתימן נשארו הזרוע המשמעותית ביותר של האיראנים. לאורך כל המלחמה הם שיגרו טילים וכטב"מים לעבר ישראל. אבל ההצלחה הגדולה שלהם היא המצור הימי על הנמל הדרומי באילת, דבר שגרם לפגיעה כלכלית ותדמיתית קשה. למרות שחיל האוויר הישראלי ביצע מספר תקיפות בתימן, השיגורים המשיכו וכך גם המצור הימי.
בשבועות האחרונים האמריקאים מבצעים מאות רבות של תקיפות נגד החות'ים בתימן, שעדיין מנסים מדי פעם לשגר ולהראות שהם שם למרות הכל. לאחרונה דווח בכלי תקשורת אמריקאים שהתקיפות האלה מביאות הצלחות מוגבלות. מטוסי הקרב האמריקאים לא הצליחו לחדור עם החימושים שלהם לרוב מנהרות הטילים. גם לא לחסל דמויות מאוד בכירות.
לשמור על ההישגים, אחרת יישחקו
אחד היתרונות הגדולים של האיראנים, הוא התכנון האסטרטגי שלהם לטווח ארוך והסבלנות. למרות המכות שספגו, האיראנים כבר מבצעים תחקירים על מה שקרה כדי ללמוד ולהפיק לקחים. את מה שנהרס הם בנו במשך עשרות שנים. ומבחינתם אין בעיה לעצור לעוד כמה עשרות שנים, כדי ללמוד מהטעויות שעשו ולהבין איך להשיג את היעד בדרך אחרת.
בישראל אם לומר בעדינות, המצב שונה. ישראל שוחקת את ההצלחות שלה בעזה, לא מנצלת צבאית ובעיקר מדינית את החולשה של איראן. בעיקר, היא חזרה ל-6 באוקטובר, למאבקים הפנימיים שקורעים את העם, בעוצמות שנראה כי הן גדולות יותר מבעבר. גם היחס של הממשלה למערכת הביטחון, השב"כ ומערכת אכיפת החוק משפיע מאוד.

אם בתחילת המלחמה, המוני מילואימניקים רצו לשטחי העוטף כדי להציל חיים ומשם לעזה כדי להכריע את חמאס וגם לנקום, כעת נראה שיש ספק גדול בעם סביב המשך הלחימה, כל עוד מוחזקים חטופים בעזה ולא כולם מתגייסים ומשרתים בצבא.
ההיסטוריה מלמדת שכשאין אחדות של כלל גווני העם סביב מלחמה, זה לא נגמר טוב. גם בטהרן רואים את זה ומבינים. על פי המוסד והשב"כ, זאת גם הסיבה שהם משקיעים הרבה מאוד מאמצים ברשתות החברתיות, כדי להעמיק את הקרע ולפגוע באחדות הישראלית. עבורם זאת עוד חזית ואולי אחרי שהזרועות שלהם נפגעו קשה, חזית לא פחות חשובה.
תגובות