33 שנים – זה הזמן שלקח לאתר חייל סובייטי שנעדר מאז מלחמת אפגניסטן, בה ברית המועצות פלשה לאפגניסטן ב-1979.
הידיעה, שנחשפה באתר החדשות הרוסי RIA, מביאה את סיפורו של חייל כבן 20 ממוצא אוזבקי בשם בחרטדין חקימוב שנשלח אל החזית האפגנית. לאחר פחות מחודש לחימה הוא נפצע בראשו ונותר שרוע בשדה הקרב. מקומיים שמצאו אותו פינו אותו לכפר קטן במחוז שידאד באפגניסטן, שם נתנו לו טיפול רפואי והצילו את חייו. חקימוב, שחוזר להכרה מבולבל מאוד, לא היה בטוח באשר לזהותו ובעיקר היה מרוצה מכך ששרד את הקרב ונשאר בחיים. הבלבול יחד עם החמלה לה זכה מצד התושבים האפגנים הביאו אותו לאמץ זהות אפגנית וכך מצא את עצמו חקימוב חי חיים חדשים, באפגניסטן.
במציאות מקבילה ברוסיה, לאחר פירוק ברית המועצות, הוקמה הוועדה הבינלאומית לקשרי לוחמים שבסיסה מצוי במוסקבה, שתפקידה לאתר נעדרים מקרבות שניהלה ברית המועצות במדינות זרות. את פעילותה מתחילה הועדה בשנת 1993, אלא שאת חיפושיה אחרי נעדרים בשטחי אפגניסטן היא נאלצת להפסיק בשנת 1996 כשתנועת הטליבן באפגניסטן מתחזקת ולא מאפשרת לאנשי אויב העבר לפעול בחופשיות בשטחה. בשנת 2001, לאחר כניסת האמריקאים לאפגניסטן, הם זוכים לחזור ולהמשיך בחיפושים במדינה.
הנעדר שינה את זהותו
לפני כשבועיים הצליחה הוועדה לאתר את חקימוב באותו הכפר אליו פונה, כאשר כעת שמו הוא שיח עבדאללה והוא הילר ידוע המטפל בחולים באזור כולו. לאחר מציאתו מתברר כל סיפורו, שכולל גם נישואין לאישה אפגנית, קיום זוגיות ללא ילדים, התאלמנות ולימודי הילינג בסמרקנד שבאוזבקיסטן. בכל שלושת העשורים האלו, חקימוב מעולם לא ביקש ליצור קשר עם מכריו או בני משפחתו. כעת, לאחר שאותר, חקימוב נלהב לפגוש את בני משפחתו וכך גם אחיו שרוף. "זה מאוד עצוב שההורים שלי לא זכו לראות אותו שוב בחיים. אני לא יכול לחכות לראות אותו", אמר האח בראיון ל-Daily Mail.
אין ספק שחיפוש אחר נעדרים הינו עסק מאתגר. האתגרים כוללים בין היתר חיפוש אחר נעדרים שלא יודעים שמחפשים אחריהם, נעדרים שבטוחים שמדינתם חרבה שאין לאן לחזור, או חיפוש אחר נעדרים שייתכן שאינם בין החיים. ברוסיה החיפושים גובים מהוועדה מחיר גבוה מאוד, שמתחיל מארבע מאות דולרים לשנת חיפוש אחרי נעדר. המשימה אף קשה ממדינות אחרות, מכיוון שברית המועצות פורקה ולכן והגישה לארכיונים הישנים מורכבת יותר. במציאות שכזו, סיפור כמו זה של חקימוב הינו נדיר ביותר.