בכל שנה מפרסמים מכוני מחקר רשימה של צבאות העולם, ובדרך כלל כלי התקשורת מחפשים את עשרת הגדולים, איפה צה"ל ביחס לעולם או מי הצבא עם הכי הרבה טנקים ומטוסים. הפעם החלטנו לבדוק את הנתונים של Global Firepower ולבדוק את הטבלה, רק שהפעם להתחיל מלמטה. ספק אם תרצו לשרת בהם, ספק לא פחות גדול אם תרצו שיגנו עליכם.
צבא סומליה: מקום 126 ואחרון
תכירו את הצבא הגרוע ביותר בעולם. הכי עני, בלתי מאומן, די מפורק וזה למרות שהמלחמה היא דרך החיים של חייליו – למעשה מרוב מלחמות אין להם זמן להתאמן. בכל שנה יש בסומליה כ-2.5 מיליון גברים שמתאימים לשרות צבאי, אבל לצבא הזה יש רק 40,000 לוחמים, כולל מילואים. השאר מעדיפים לשרת בכל מני מליציות וארגוני טרור. ההכשרה של הלוחמים נמשכת כמה שבועות, חלק זוכים להכשרה של שלושה חודשים עם מאמנים ממדינות אפריקה, עדיין לא בדיוק הכשרה נאותה ללוחם. לזה תוסיפו שכר ממוצע של 10 עד 15 דולר בחודש ללוחם והרי לכם מתכון למוטיבציה נמוכה ומורל ברצפה.
יש להם רק 140 טנקים, 430 נגמ"שים ו-230 תותחים. כולם מיושנים ובדרך כלל מתוצרת ברה"מ. התחזוקה שלהם גרועה למדי ובחלק מהכתבות שהתפרסמו נכתב בהקצנה כי, "על כל ק"מ של נסיעה עובדים שבוע שלם". אגב, אין רישום מסודר וחלק מהכלים נגנבו או שנלקחו שלל, ועל כן גם המספרים האלה לא משקפים את המציאות.
אין להם חיל ים מתפקד וכל חיל האוויר שלהם מונה כ-30 כלי טיס מסוגים שונים. גם פה רמת הטייסים, שאומנו לרוב ברוסיה, גרועה. על תחזוקת המטוסים אין מה לדבר.
צבא סומליה שקוע כבר שנים רבות במלחמת אזרחים ובשנים האחרונות במלחמה עזה נגד ארגון א-שבאב. כל הנתונים האלה מלמדים מדוע אתיופיה וצבאות נוספים באפריקה נלחמים בשטח סומליה במקום הצבא הרשמי.
צבא מאלי: מזל שיש את הצרפתים
על צבא מאלי ניתן להגיד, צבא קטן וגרוע. כמעט שאין להם חיילים וגם על כלים אין מה לדבר. מנגד לצבא הזה יש לא מעט קרבות לנהל ואת זה הם עושים בזכות סיוע צרפתי נרחב. לצבא מאלי יש רק 8,000 לוחמים ואלה זוכים לסיוע מחיל שריון בגודל של 24 טנקים. אנחנו מדברים על T-55 ואפילו T-34 שלא היו מקבלים גם במוזיאונים. את חלקי החילוף הם מייצרים בכל מני סדנאות נידחות כי הפסיקו לייצר אותם לפני כמה עשורים.
לצבא מאלי יש רק 135 נגמ"שים, גם הם עתיקים למדי, וחיל תותחנים עם עשר תותחים בלבד. כל חיל האוויר של מאלי כולל 16 כלי טיס וזה כולל מטוסי מיג 21 ומיג 17, שימי הזוהר שלהם היו אי שם בשנות ה-50 וה-60.
גם המעט שיש להם הגיע בזכות הצרפתים, וזה כולל גם את רובי הקלצ'ניקוב ואפילו המדים. רוב הקרבות של הצבא הזה מסתיימים בכישלון, או טבח של אזרחים כי הם לא ממש מקפידים על אמנת ז'נבה, ואת הניצחונות הם השיגו רק במקרים בהם צבא צרפת סייע להם. לצרפתים יש אינטרסים במדינה ולכן הם מחזיקים שם כוחות גדולים. אבל גם הם יודעים שמצבו של הצבא הזה בכי רע. "נכון שהאיחוד סיפק לצבא ציוד מועיל, אבל הדבר הכי חשוב זה לאמן אותו", אמר קצין צרפתי.
צבא לוב: צל של העבר
בימיו הגדולים היה צבא לוב מהחזקים באפריקה, מהמאיימים בעולם. צבא עם אלפי כלים ושכירי חרב שזכו לשכר עתק. היום כאמור מדובר בצל של העבר ובכלל צבא של מדינה מפורקת, ספק אם בכלל קיימת, כאשר גם הם נלחמים כיום מול קבוצות של מורדים ואפילו שלוחה של דאע"ש. עד להתפרקות לוב היה מדובר בצבא מתקדם טכנולוגית שהיה ממוקם בחלק העליון של הטבלה. כיום אנחנו מדברים על צבא שנמצא במקום ה-122.
כיום יש לצבא לוב 35,000 לוחמים בסדיר, עד 2011 היו שם 120 אלף, ועוד כ-80 אלף במילואים. לחיל השריון יש כ-340 טנקים וכמעט 700 נגמ"שים שמגובים בעוד 200 תותחים. ללובים טנקים ישנים מסוג T-55 ו T-62 אולם גם מעט טנקים מתקדמים יותר, באופן יחסי, שזכו לשדרוג מסוג T-72. לצד התותחים יש להם גם כמה מאות רקטות וטילים.
חיל האוויר הלובי, שבעבר מנה כ-500 כלי טיס, מפעיל כיום 44 כלי טיס מסוגים שונים. מדובר במגוון רחב ומיושן של מטוסי מיג 21 ומיג 23, מעט מטוסי סוחוי 22 ומסוקי מי 24. בעוד שבעבר חלק גדול מהטייסים היו שכירי חרב מצפון קוריאה וקובה, היום הרוב הם לובים שרמתם נמוכה למדי. כאמור מדובר בצבא מפורק ועלוב. לאחרונה תקף חיל האוויר המצרי מטרות של דאע"ש בלוב, הם לא טרחו אפילו לעדכן את הצבא המקומי.
צבא דרום סודן: צעיר ועני
בשנת 2011 זכתה דרום סודן בעצמאות ומה שהיה אז צבא מורדים הפך לצבא סדיר, מה שהופך את הגוף הזה לצבא הצעיר בעולם. למרות סיוע נרחב מגופים רבים בעולם, כולל חברות פרטיות ורשמיות מישראל, מצבו של הצבא הזה בכי רע, מה שמציב אותו במקום ה-121 במדד העוצמה העולמית. הציוד שלו מיושן, העוני ניכר בכל פינה וגם תו"ל הלחימה שלו עדיין נמצא בבנייה.
יש להם לא מעט חיילים, למעלה מ-200 אלף, אולם אלה כאמור זוכים להכשרה לקויה, כמעט שלא עוברים אימונים והציוד האישי שלהם בלוי למדי. בעיה נוספת זה שלחיילים שכר עלוב, מה שמביא אותם למכור את הציוד שלהם, וזה כולל את המדים הנעליים ולפעמים גם את הנשק. לצבא הזה יש 140 טנקים, 250 נגמ"שים ועוד 24 תותחים. אולם מצבם המכני אינו מזהיר ולא פעם גם הטנקים נלחמים כתותח שמקובע למקומו. אין להם מטוסי קרב וכל חיל האוויר שלהם כולל 9 מסוקי קרב.
בימים אלה מנהל הצבא הזה קרבות מול צפון סודן (שנמצא אגב במקום ה-101) וקבוצות של מורדים, ומתמודד עם עוד בעיה לא קטנה – אחידות הלוחמים שמגיעים משבטים שונים שלא פעם עוינים אחד לשני.
צבא עירק: בקו החזית מול דאע"ש
נקפוץ למקום ה-112 וגם פה נגלה צבא שהפך לצל של העוצמה ההיסטורית שלו. עד מלחמת המפרץ הראשונה היה הצבא העירקי מהגדולים בעולם. היו להם מיליון חיילים, 650 מטוסי קרב ואלפי טנקים. היה לצבא הזה הרבה מאוד כסף וניסיון מבצעי עשיר שנרכש בין השאר במלחמה הארוכה נגד אירן השכנה. היום מדובר בצבא מפורר שמדינות המערב מנסות לחדש, כרגע ללא הצלחה גדולה, וזה שנמצא בקו החזית מול עורפי הראשים של דאע"ש.
יש להם 270 אלף חיילים בסדיר ובאופן רשמי עוד חצי מיליון חיילים במילואים, אם כי 65 אחוזים מהם לא ראו צו כבר כמה שנים טובות. לצבא הזה שהפעיל פעם למעלה מ-2,000 טנקים יש היום רק 297 טנקים, אם כי חלקם מסוג M-1 האמריקאי שנחשב למתקדם בעולם. באופן רשמי יש להם 5,000 נגמ"שים, אולם גם פה מחציתם לא נמצאים בכלל במצב נסיעה וחלק מהם, אגב גם חלק מהטנקים שקבלו מארה"ב, נלקחו שלל על ידי אנשי דאע"ש וארגוני טרור נוספים.
גם חיל האוויר שפעם היה מהגדולים בעולם מפעיל כיום 231 כלי טיס, רובם מטוסי תובלה ומסוקי סער. לארה"ב ומדינות הקואליציה יש לא מעט תכניות התעצמות עבור צבא עירק, אולם נכון להיום רמת הלחימה של חייליו נמוכה, במקרים רבים הם נסו משדה הקרב עוד לפני שירו כדור אחד, ואת האימונים שלהם הם עושים לא פעם תחת מתקפות של פיגועי התאבדות וחטיפות של קצינים וחיילים.
צבא קובה: תקוע בשנות ה-50
לאחרונה התחדשו היחסים בין ארה"ב לקובה, ומפקדי הצבא הזה מקווים שיוכלו סוף סוף לחדש את המלאי שעל רובו תג של שנות ה-50. צבא קובה "משתמש בנשק וציוד עתיקים להדהים והפנטגון כבר מזמן ביטל את התייחסותו לאי הקריבי כאיום צבאי", אמר בעבר הול קלפאק, מומחה אסטרטגיה במכללה הצבאית המלכותית של קנדה שחיבר ספר על צבא קובה.
לצבא הקובני, הגרוע ביותר במדינות דרום אמריקה, יש כ-90 אלף לוחמים ורק 50 טנקים. יש להם עוד 1,800 נגמ"שים וכ-350 תותחים מסוגים שונים. בניגוד לשאר הצבאות שנמצאים בתחתית הטבלה יש להם גם כמאה מערכות לשיגור רקטות. לחיל האוויר הקובני יש רק 80 כלי טיס, כ-39 מהם מטוסי קרב מדגם מיג 21 ומיג 23. ויש למדינת האי הזו חיל ים עם 12 ספינות בלבד.
מצב התחזוקה של הכלים שלהם גרוע בעיקר בגלל החרם שהובילה ארה"ב, וכדי לשמור עליהם במצב סביר הם נאלצו לאלתר. את זה הם עושים בדרך כלל בעזרת צפון קוריאה ומשלמים להם בתמורה בחיטה ומזון.
צבא אלבניה: הגרוע ביותר באירופה
את הרשימה שלנו נסגור עם צבא אלבניה, שנמצא במקום ה-100 במדד העוצמה, ונחשב לגרוע ביותר על אדמת אירופה. לצבא זה יש מורשת ארוכת שנים, מאז 1912, אולם מעולם הם לא זכו לתקציבים נאותים, הכשרה וציוד מתקדם.
יש להם רק 14,500 לוחמים ועוד 5,000 במילואים. אין להם טנקים וגם לא תותחים או משגרי רקטות. למעשה יש להם רק 700 נגמ"שים או רכבים משוריינים, רובם מתוצרת איטליה. חיל האוויר של אלבניה מונה רק 21 מסוקים אותם קבלו בהנחה משמעותית מגרמניה, איטליה וצרפת. בעבר היו להם כמה עשרות מטוסי קרב אולם אלה היו ישנים מדי ורבים מהם התרסקו בטיסות אימונים, מה שהביא לפרישתם ללא מחליף. יש להם חיל ים עם 37 ספינות, אולם רובן ספינות סיור קטנות.
כצבא של מדינה ענייה רמת התחזוקה של הכלי ירודה והם סובלים מלא מעט תאונות אימונים. מדי פעם יש גם תקלות שגובות חיי אדם, בפעם האחרונה היו 150 נפגעים בפיצוץ של מחסן צבאי. אולי בשנה הבאה נראה אותם קופצים בטבלה, זאת אחרי שבשנה שעברה הכריז שר הביטחון המקומי של תכנית לשדרוג הצבא בסיוע מדינות נאטו. אגב בשלב הראשון הם מתכוונים להוציא מהשרות את רובי הקלצ'ניקוב ולהחליף אותם ב M-4 אמריקאים.