מנהלת התיאום והקישור 'אפרים' אמורה להיות שער הביטחון של מדינת ישראל, המקום האחרון שימנע מפעילי טרור לחדור לישראל במסווה של פועלים פלסטינים תמימים או חולים שהגיעו לקבל טיפול רפואי כדי לבצע פיגועים. אלא שבשנה וחצי האחרונות השער נפרץ, ועתה נחשפת שורה של תקלות חמורות ואי סדרים שערורייתיים שהתרחשו במת"ק – ושרק באורח נס לא הסתיימו בפיגועים ובמותם של חיילים ואזרחים.
אנו מביאים כאן לראשונה עדויות של קצינים בכירים במת"ק, אשר חושפים כיצד ניתנים לפלסטינים היתרי כניסה לישראל לצרכי עבודה או קבלת טיפול רפואי, זאת מבלי שהם עורכים ביקורות מעמיקות לגבי כשירות ההיתרים ובניגוד לנהלי הפיקוח והבקרה. העדויות חושפות כיצד חייל זוטר בדרגת סמל עשה במת"ק כבתוך שלו, חילק היתרי כניסה תמורת שוחד כספי, והחמור מכל – כיצד קצין בכיר בדרגת רס"ן קיבל טובות הנאה מפלסטינים במשך תקופה ארוכה.
"בעבודת הקצינים במת"ק אפרים התגלו מחדלים חמורים ביותר", טוען קצין בכיר בצה"ל. "מדובר על מחדלים הזועקים לשמיים, שכן בחקירת מצ"ח רובם הודו שפעלו בניגוד לנהלים, לא פיקחו וביקרו את מסירת היתרי הכניסה. איך חייל זוטר נתן היתרים תמורת שוחד במשך כשנה מבלי שהדבר התגלה? איך בכל הביקורות לכאורה שהיו במת"ק לא עלו על התנהלותו ולא עצרו אותו? מישהו שם נרדם חזק מאוד בשמירה וזה צריך להדליק אור אדום גדול".
4,500 שקל כדי להיכנס לישראל
עלי זייד בן 31, מקלקיליה נחשב במשך שנים רבות לקבלן היתרים הגדול ביותר באזור. כל הפלסטינים באזור (מת"ק אפרים אחראי על 84 כפרים פלסטינים באזור, שלוש ערים- קלקיליה, טול כרם, סלפית ו-23 שערים חקלאיים הגובלים בקו התפר ובגדר הביטחון) ידעו שלזייד יש קשרים טובים עם קצינים וחיילים במת"ק. הוא התערבב איתם, דאג לפנק אותם. כל פלסטיני שהיה זקוק להיתר כניסה לעבוד בישראל היה משלם לזייד סכום של 4,500 שקל.
זייד גם התחבר לסמל עופר רוטמן, חייל במת"ק אשר לא היה אהוב במיוחד על מפקדיו. חלקם אף טענו שמדובר בחייל בעייתי, מרדן שלא מקבל את מרותם. אחרים ציינו, כי היו להם מריבות רבות איתו, אבל כל זה לא הפריע להם להשאיר אותו בתפקידו, כאחד שיש לו סמכות לחלק היתרים ולא לפקח או לבקר את עבודתו.
במשך כשנה דאג זייד להעביר כ-18 אלף שקל במעטפות סגורות לידיו של רוטמן, וזה בתמורה נתן לפלסטינים 138 היתרי כניסה לישראל. עשרות מאלה שנכנסו לישראל הוגדרו על ידי השב"כ 'כמנועים' – כלומר כאלה שהיו מעורבים בפעילות טרור נגד אזרחים וחיילי צה"ל.
"הייתי נותן לעופר כל פעם 2,000 שקל, 4,000 שקל, 6,000 שקל במעטפות. מי ששלח אותי לטפל בזה היה אדם בשם מונעיד ממנהלת התיאום והקישור הפלסטיני", טען זייד בחקירתו. "לפעמים עופר היה מביא את האוטו שהיה לו לתיקונים במוסך והיה משלם על הטיפולים".
הפרשה החמורה נחשפה בתחילה אפריל 2013. עורכת דין התקשרה לאחד הקצינים במת"ק אפרים וביקשה לברר מדוע עושים בעיות ללקוח שלה – פועל פלסטיני – לקבל היתר כניסה לעבוד בישראל. הקצין בדק את פרטיו של הפועל במחשבי המת"ק ועיניו חשכו: הוא היה מנוע כניסה לישראל.
הקצין הבין שמישהו נתן לפלסטיני היתר כניסה שלא בסמכות, אבל הדבר עדיין לא גרם לו לחשד שמדובר בתופעה רחבת היקף. עברה חצי שנה ורק אז התגלה מקרה נוסף של היתר לא חוקי מה שגרם לצמרת המת"ק הבכירה להגיש תלונה במצ"ח.
חוקרי מצ"ח חקרו את כל בכירי מת"ק אפרים וכן את סמל רוטמן כדי להבין כיצד פעלה שיטת הנפקת היתרי הכניסה לפלסטינים, בהם מנועי שב"כ מבלי שאף אחד לא הצליח לעלות עליה כבר קודם לכן ולטפל בה. הממצאים היו מביכים ומעוררי דאגה. רוטמן עצמו נעצר, העדיף לשמור על זכות השתיקה וכאשר עומת עם קבלן ההיתרים זייד, אמר בתגובה: "שיגיד מה שהוא רוצה, זה ממש לא מעניין אותי".
"מתוך 100 בקשות אני בודק 6"
החוקרים רצו להבין כיצד רוטמן, חייל זוטר במת"ק, פעל באין מפריע למעלה משנה מבלי שאף קצין לא גילה את מעשיו החמורים. ככל שהחוקרים חקרו את הקצינים הבכירים באזהרה בגין עבירה של התרשלות בעת מילוי תפקיד, הם נדהמו לגלות את גודל המחדל: אי יישום הנהלים, מעקב, בקרה ופיקוח אחר מתן ההיתרים.
רס"ן מוהדי חבקה, קצין בכיר במת"ק שנחקר על ידי מצ"ח, הודה בחקירתו, כי כאשר נכנס לתפקידו לפני למעלה משנה הוא לא קיבל חפיפה מהקצין שהחליף ובמשך חצי שנה לא היה מפקד לנציגות במת"ק.
החוקר: "ספר לי על הנוהל שמתייחס לבקרה על הדו"חות היומיים".
חבקה: "כל יום בבוקר אנחנו מחוייבים להוציא דו"ח של כל הבקשות של יום קודם, משמעות של הבקשות שאושרו והונפקו להם היתרים, הבקשות שסורבו והיתרים שבוטלו. המש"ק מוציא את הדו"ח ממערכת 'אבן מתגלגלת' ואחד החיילים שמכיר את אופן בדיקת הדו"חות בודק את הבקשות וההיתרים אל מול הדו"ח שיצא. המטרה: לוודא שמספר הבקשות זהה למספר שיצא בדו"ח ושאין בקשות חסרות או היתרים שבוטלו וחסרים. אנחנו לא יכולים לבדוק כל יום, אם רוצים לבדוק דו"ח ממש זה בערך שלוש שעות וזה לא מחייב שקצין יבדוק כל יום. פעם בשבוע נעשית בדיקה של קצין, סגן הקת"א בודק פעם בשבוע ופעם בחודש הקת"א. ככה זה הוגדר לי וככה המשכתי עם זה".
בהמשך רס"ן חבקה הסביר לחוקר מצ"ח על הקושי לאתר היתרי כניסה שניתנו שלא בסמכות לפלסטינים. "אם אתה רוצה לבדוק את הדו"ח באמת 100 אחוז אתה צריך שחייל יקדיש לכך יום שלם, צריך לבדוק שהשם אותו שם ות.ז אותה ת.ז, זה לא מספיק דו"ח אל מול בקשה. צריך לבדוק גם מול מחשב. זה יום שלם בדיקה", טען רס"ן חבקה. "אחרי המקרה אתה מתחיל להגיד אוקיי, אם היינו בודקים את זה אז יכול להיות שהיינו עולים על זה יותר מהר לצורך העניין. כדי לעלות על הדבר כזה צריך המון זמן, לבדוק את הבקשה ואת תוכן המסמכים".
החוקר: "אתה עושה בדיקה קפדנית פעם בחודש?"
חבקה: "כן אבל לא ברמה כזאת. אני מסתכל שיש מספר בקשות זהה למספר בדו"ח. אני לוקח בקשות בצורה מדגמית. מתוך 100 בקשות, שש, שבע אני בודק לעומק. אני לא נדרש מעבר לזה. מה שנדרש בנוהל זה לבדוק שמספר הבקשות תואם את מספר ההיתרים בדו"ח. זו בעיה לעלות על דבר כזה, כי אם מישהו רוצה לסרוח, תמיד יש לו אפשרות. תמיד יש אפשרות ופרצה להערים. אם אתה שואל אותי עכשיו, לקח, איך אפשר לחסום את התופעה שלא תקרה יותר מזה, זה מצריך המון שעות והמון כוח אדם, המשמעות לכך היא שצריך להמציא תפקיד 'קצין בודק דו"חות'. עכשיו בגזרה שלי יש נגיד 100 היתרים ביום במת"ק חברון, יש פי כמה וזה יצריך שני קצינים לפחות שכל היום יבדקו את הדו"חות כדי לבדוק במאה אחוז שאף אחד לא יעבוד עליך".
בהמשך תיאר חבקה את אופי העבודה במת"ק ובמידה ויש בקשות שמחייבות שימוש בסיסמה שלו , הוא פותח לחייל user כדבריו והוא מנפיק את הבקשות. "אני לא נשאר לידו שהוא מנפיק את הבקשות, כי יש לי עבודה אחרת", הוסיף חבקה, והודה שלא תיעד את הבדיקות שביצע בדו"חות בנימוק שלא חשב שיש צורך בכך.
בנוסף, הכחיש שהוא או מי מהקצינים התרשל וטען שהחייל אשם- הכוונה לסמל רוטמן שידע איך לעקוף את ביקורות מבלי להיתפס וניצל למעשה את הפרצות במערכת כדי להנפיק את ההיתרים.
מפקד המת"ק, סא"ל עאדל מסאלחה, טען בחקירתו כי העביר לקציניו הנחייה כיצד לפעול על פי הנהלים ולמנוע הישנות מיקרים כאלה, עוד בטרם נחשפה הפרשה. עם זאת סגן ספא עיז-אלדין, קצין נוסף במת"ק, טען כי כלל לא ידע שעל פי הנוהל על הקצין לבדוק בעצמו כל דו"ח. "אני לא מכיר דבר כזה", ציין אלדין. לדבריו, הוא פעל על פי מה שנאמר לו בחפיפה עם הקצין שהחליף. "את הנוהל הכתוב לא קראתי... אף קצין לא בודק בכל יום", הסביר סגן –עיז-אלדין. לדבריו, הבעיה נעוצה בכך שיש קצין אחד שעליו מוטל כל העומס, בנוסף למשימות רבות שעליו לבצע.
במסגרת חשיפת הפרשה נודע לחוקרי מצ"ח שרס"ן אברהם מידלש, קצין בכיר במת"ק, קיבל טובות הנאה מפלסטינים. רס"ן מידלש, ששימש כמפקד נציגות שער אפרים, סיפר לחוקר על אופי תפקידו ויחסיו עם פלסטינים.
באחד המקרים, מידלש סיפר כיצד דרך קצין ביחידה הכיר את ה', פלסטיני בעל מוסך אשר הביא לו מתנות שונות ומגוונות – מצלמת אבטחה לבית, מכונת קפה ואייפון חדש. "כשהגעתי לבקר במוסך שלו הוא הביא לי קרטון צבעוני עם מכונת קפה... נראה לי של חברת 'מיו', לא זוכר כמה היא עלתה בחנות- 400, 500 שקל, בלי מבצע היא עולה 600, 700 שקל. קיבלתי אותה ממנו במתנה. לא שילמתי לו... קיבלתי גם פלאפון מסוג 'אייפון' לא זוכר איזה דגם. זה היה אייפון משומש", טען מידליש. בהמשך סיפר שקיבל גם מתקן לאופניים וגם בדיקות חינם ושטיפות במוסך.
החוקר: "מה יש לך להגיד על זה שקיבלת מתנות מ-ה'?"
מידלש: "אני ידעתי שזה אסור. אני לא יודע איך זה קרה. ידעתי שזה לא חוקי ולא בסדר. זה קרה אולי בגלל הקרבה. היינו ביחסים טובים. הרגשתי שאנחנו חברים. אני מתחרט על זה. לא סיפרתי לאף אחד מהצבא שקיבלתי ממנו מתנות, לא רציתי שיידעו ויידברו על זה".
מידלש סיפר על ההיכרות שלו עם סמל רוטמן, אבל לדבריו אין קשר בין טובות ההנאה שהוא קיבל מ-ה' לבין היתרי הכניסה שהנפיק רוטמן ללא ידיעתו. לדבריו, לעיתים היה נוהג לנסוע עם רוטמן לפאב-מסעדה של אחיו ברעננה ולשבת איתו. הוא הכחיש נמרצות שהיה מעורב בפרשת הנפקת ההיתרים ונמצא בעניין זה דובר אמת.
"הפקרות גדולה"
נגד רוטמן הוגש כתב אישום חמור ביותר לבית הדין הצבאי ביפו, על הנפקת 138 היתרים לפלסטינים, דבר שיש בו כדי לפגוע בביטחון המדינה. כתב אישום בגין קבלת טובות הנאה, מרמה והפרת אמונים הוגש גם מידלש.
"הפרשה הזו מעידה על הפקרות גדולה שהתרחשה ושרק במזל נחשפה", אומר קצין בכיר בצה"ל. "היא יכולה היתה להימשך כך שנים. איפה היו הקצינים של סמל רוטמן? איפה היתה הביקורת. איך יתכן שהיחידה קיבל 100 ציון בביקורת שנערכה בעת פעילותו של רוטמן. התחושה היא שרק הש.ג שילם את המחיר והמפקדים שוב יצאו נקיים וצחורים, למרות שגם להם יש פה אחריות פיקודות על המחדלים שנחשפו ואי יישום הנהלים", טוען קצין בכיר בצה"ל.
תגובת דובר המת"ק: "מדובר, לכאורה באירוע החורג מהנורמות ואמות המוסר המקובלות ואשר עם עליית החשדות וכתוצאה מערנות המפקדים ומיוזמתם הוחלט על פתיחת חקירת מצ"ח בנושא. עם סיום הבדיקות המקיפות במנהל האזרחי, יופקו ויוטמעו הלקחים הנדרשים".
תגובת הסנגורים של עופר רוטמן, עורכי הדין שלום פיניאה ואייל הדר: "החקירה הצבאית הניחה את שנדרשה להוכיח והותירה לטעמנו סימני שאלה כבדים ביחס ליכולתו האמיתית של הצבא לחקור את כשליו. כך לדוגמא, מרבית ההיתרים נופקו על פי הנטען בכתב האישום, על ידי הנאשם, חייל זוטר, עד מאי 13 כשההנפקה מותירה עקבות ברורות במסמכי היחידה. באותה עת ממש, "ביקורות שוטפות" של מפקדים ואף ביקורת צהלי"ת עמוקה ומקיפה שנערכה ביוני 13, מלמדים על תפקוד יחידה מיטבי. איש אינו מוטרד מאבסורד זה ולו בדיעבד. היתרים נוספים, נופקו על פי הנטען,מאוק' 13 ועד דצמ'13, תקופה בה ניהל הצבא, כך התבשרנו, מעקב צמוד אחר הנאשם קודם למעצרו. אין איש מוטרד אף מכך.
משך כשנה וחצי, איש מהמפקדים האמונים על התחום, אינו מעורב, מנחה, רואה או שומע. חוקרי מצח אוספים את החומר ומנהלים את החקירה לתדהמתנו, בעזרת אותם מפקדים ממש. החשבון בסופה של חקירה מונח לפתחו של הש.ג.
בכוונת הנאשם להיאבק על חפותו. מענה מפורט לכתב האישום יינתן בבית הדין. אנו משוכנעים כי התמיהות שהותירה החקירה וכשליה, יזכו לברור מעמיק במסגרת ההליך המשפטי".