אתמול (רביעי) חשף שר הביטחון בני גנץ' כי סעיד ארג'אני הוא האיש שעומד מאחורי מתקפות "כטב"מי הנפץ" האחרונות של איראן. זהו ראש מערך כלי הטיס הבלתי מאוישים של משמרות המהפכה, שפגעו בספינה מרסר סטריט בעלת הייחוס לאיש עסקים ישראלי. גנץ התייחס לכך בתדרוך לשגרירי מדינות מועצת הביטחון, יחד עם שר החוץ יאיר לפיד.
במה מדובר למעשה? אנשי זרוע האוויר של משמרות המהפכה בעיקר וחיל האוויר האיראני בנוסף, הגיעו בעשור האחרון ליכולות משמעותיות בתחום הכטב"מים, שעומד במרכז ההסלמה בזירה הימית. זו התשובה של האיראנים לעליונות האווירית של ישראל, ארה"ב וסעודיה, שחילות האוויר שלהן מפעילות מטוסי קרב ומערכי הגנה אווירית מתקדמים.
"בתחום לוחמת הכטב"מים, איראן מסוגלת לבצע כל סוג של משימה", טען לאחרונה בנושא גנרל אליראזה סבאהיפארד, מפקד ההגנה האווירית של איראן. לטהרן יש כיום כמות גדולה ומגוונת של כלי טיס לא מאוישים, כמעט כולם מפיתוח עצמי. רובם גם הוכיחו את עצמם במשימות מבצעיות בתימן, עיראק, סעודיה וסוריה.
המערך כולל כטב"מ תוקף לטווחים ארוכים כמו ה"קאמאן 22" שלטענת איראן מסוגל לטוס למרחק של 3,000 ק"מ ולשאת מגוון טילים ופצצות. כטב"מ איראני נוסף הוא "מוהאג'ר 6" שמיוחס לו טווח של 2,000 ק"מ. לפני שנתיים חשפה איראן גם את ה"סימוראג" שמזכיר בצורתו את ה-זיק של צה"ל ומיוחס לו טווח של 1,500 ק"מ.
אליהם יש להוסיף את החימוש המשוטט, אותם כטב"מים מתאבדים שככל הנראה גם שימשו את האיראנים בתקיפה לעבר הספינה מרסר סטריט. עוד בארסנל האיראני גם כטב"מים שממריאים ונוחתים אנכית (VTOL) לשימוש מספינות בעיקר.
העובדה שיש לאיראן זרוע בעלת יכולות ידועה כבר שנים, למרות זאת העולם הופתע כשהצליחו להוציא לפועל תקיפה משולבת של טילי שיוט וכטב"מים מתאבדים, כשתקפו את מתקני הנפט בסעודיה. זו הייתה קריאת השכמה עבור כמה משירותי הביון בעולם, גם בישראל שאומנם ידעה מה קרה באיראן, אך ספק אם צפתה כזו רמה של פיקוד ושליטה.
על פי פרסומים זרים, ישראל או ארה"ב ניסו לפגוע בעבר ביכולות הייצור של הכטב"מים באיראן. זה קרה כאשר פיצוץ מסתורי התרחש במפעל במחוז איספהאן. האיראנים טענו אז שמדובר במפעל כימיקלים, אולם ב"גרדיאן" הבריטי נטען שבמקום מיוצרים כלי טיס שונים, כולל מל"טים.
על רקע המתיחות במפרץ כמו גם מול ישראל במסגרת המב"מ (מערכה שבין המלחמות) הימית, אמר מפקד ההגנה האווירית האיראני, כי מה שהחל כניסויים קטנים בכלי טיס לא מאוישים בתקופת מלחמת איראן-עיראק, הפך כיום ל"זרוע קטלנית". לדבריו הזרוע הזו יחד עם מערך ההגנה האווירית, סייעו לטהרן "להשיג עצמאות ולשבור מונופולים חזקים באזור".
בינתיים, האיראנים עושים שימוש הולך וגובר במטוסים לא מאוישים תוקפים וכמו שזה נראה, השימוש הזה רק יגבר. טהרן מראה עד כמה רחוק היא מוכנה ללכת, במסגרת המלחמה החשאית שעלתה מעל פני הים. ישראל מצידה, מנסה לרתום את העולם כדי לפעול יחד נגד האיום על נתיבי השיט הבינלאומיים.