ג'יל רוזנברג, הישראלית מתל אביב שהתגייסה להילחם לצד הכורדים נגד דאע"ש, פרסמה בימים האחרונים תמונות שלה כשהיא מתאמנת בירי מקלצ'ניקוב ובאקדח, ודורכת על הדגל של "ג'בהת א-נוסרה". לא ברור היכן היא נמצאת, אבל לפי דף הפייסבוק שלה, לפיו היא "לא תהיה זמינה", נראה שהיא סיימה את שלב ההכשרה, ובדרך להשתתפות פעילה בקרבות.
רוזנברג, כזכור, הצטרפה למחתרת הכורדית (YPG) באמצעות הפייסבוק. החלטנו לבדוק איך היא עשתה את זה ומה כרוך בכך – ומסתבר שמדובר בתהליך פשוט למדי. רק קחו בחשבון שהכל נעשה על בסיס אידאולוגי בלבד: "אין תשלום בכלל, אבל תקבל כל מה שאתה צריך", כתבה לי המגייסת.
"להצטרף זה קל, אחי"
ה-YPG פתח לפני מספר חודשים דף פייסבוק שכל מטרתו היא לגייס אזרחים זרים, רצוי ממדינות המערב ורצוי שיהיה להם ניסיון מבצעי. הדף, "The Lions Of Rojava" (האריות מרוג'בה), משמש כפלטפורמה של גיוס וגם כסוג של דף חדשותי בו מתפרסמות תמונות של הלוחמים והלוחמות. לפחות לטענת מפעילי הדף וכן על פי התמונות שפורסמו שם, הקשר הראשוני של ג'יל הישראלית התנהל משם. ניתן למצוא שם אזרחים אמריקנים ששרתו בצבא ארה"ב, בריטים שהאחרון שבהם התגייס רק לפני שבוע, ואף לוחם של המארינס המלכותי שנסע לשם באחת החופשות. בנוסף יש שם דנים וכאמור ישראלית אחת. הם הבינו שהם חייבים לגייס לוחמים זרים בדיוק כמו האויבים שלהם ולמעשה פועלים באותה שיטת גיוס, רק בלי החלק האכזרי של הוצאות להורג ועריפת ראשים. מפעילי הדף, בהם חייל אמריקני לשעבר, יודעים לספר שגייסו מאות אזרחים זרים והמספר רק עולה אם כל יום שעובר.
אז גם אני שלחתי הודעה – ולא הייתי צריך להמתין זמן רב לתשובה. פחות מ-20 דקות אחרי ששלחתי להם מסר ובו כתבתי "איך אני יכול ליצור אתכם קשר", זכיתי לקבל מסר מפורט. בנוסף ציינו בהודעת התשובה שעלי לאשר חברות מ-ק"ק (השם המלא שמור במערכת). מדובר באישה, לפחות על פי התמונות והשפה, וזו שלחה בקשת חברות כמה שניות לאחר מכן.
"שלום אח", נפתחה ההודעה. "כל מה שאתה צריך זה לטוס לדוחה דובאי, גרמניה או שבדיה". שם, ככל הנראה, יהיה קשר ראשוני עם מגייס של הארגון או אדם שיאשר את מי שרוצה להתגייס. "משם (המדינות שציינה) עליך להגיע לסולמיניה שבעירק הכורדית ושם אנחנו נאסוף אותך", הסבירה ק' המגייסת. "אתה תפגוש את הגיבורים של YPG ברוג'בה, ואם תהיה מעוניין אתה יכול להצטרף אליהם ולשאר יוציא הצבא שנלחמים לצדם בסוריה".
נראה שהמגייסים מפגישים את המתנדבים עם בוגרי הקרבות נגד דאע"ש לפני שהם נשלחים לטירונות ולקרב. המטרה: לוודא את רצינות המועמד וככל הנראה לתת לו את הרגע האחרון לחשוב ולהחליט האם זה צעד שהוא באמת רוצה לעשות.
ההודעה נמשכת עם קישור לאתר של שדה תעופה ובו פרוט על כל הטיסות שיצאו לסולימניה בתקופה הקרובה. חברות התעופה אגב לא ידידותיות לאזרח הישראלי. מיד לאחר מכן מדגישה המגייסת ש"לא יהיה כל תשלום עבור הלחימה, אבל אתה לא צריך להביא איתך שום דבר צבאי. גם כדי שלא יעצרו אותך בשדה התעופה. אנחנו מספקים כל מה שצריך ברגע שתגיע".
מעניין לציין שבהמשך ההודעה כתבה המגייסת "ברגע שתגיע אלינו נספק לך מספר טלפון אליו תתקשר משדה התעופה. אח, האדם שתתקשר אליו יאסוף אותך אלינו". השיחה הסתיימה בפייסבוק כאשר המגייסת העבירה לי כתובת להמשך שיחה בטוחה יותר דרך הסקייפ.
בשיחה בסקייפ עם המגייסת ציינתי בפניה שאני ישראלי. מכיוון שהיא ראתה את דף הפייסבוק הפרטי שלי סיפרתי לה את האמת, שהייתי חייל בצה"ל, לוחם בצנחנים. רציתי לראות האם האזרחות הישראלית תהיה יתרון או חיסרון. וזה היה, כך מתברר, יתרון גדול – במיוחד השרות בצה"ל. "כן אח", ענתה כששאלתי אם השרות שלי זה לא בעיה, "האם זה בסדר?" – וזכיתי לקבל סמיילי ענק. שאר השיחה גלשה להרבה מאוד אידאולוגיה ותמונות זוועה שנחסוך מהגולשים.
"אל תחשוב על זה"
מסתבר ששיחות מהסוג הזה לא נשארות פרטיות במדינה כמו שלנו. נראה שהשיחה עם המגייסת הגיעה לידיעת גוף כזה או אחר, והמסר שלו אליי היה חד וברור: "אל תחשוב לעשות את השטות שאתה מתכוון לעשות". כמובן שהרגעתי והסברתי לו שמדובר במשימה עיתונאית.
זה המקום לציין שבמערכת הביטחון ישנו חשש כבד שישראלים יעשו "שטות" ויצאו להילחם באזורים מסוכנים. מלבד סכנת החיים הברורה הם מזהירים שהדבר עלול "לסבך את המדינה באופן חמור", כפי שכבר כתבנו בעבר. מהשיחה שקיבלתי אני מבין שיש מי שנמצא עם האצבע על הדופק, מה שאומר שאזרח ישראלי יכול לסבך את עצמו בצד הפלילי עוד לפני שיצא לשדה התעופה.
בשיחה שניהלתי עם גורם ביטחוני בכיר הוא הדגיש כי מי שיפול בשבי יעבור עינויים קשים ביותר, "לא יזדרזו לערוף את הראש", העריך, זאת בכדי לנצל את השבוי הישראלי לצורכי תעמולה. עוד ציין כי הסיכוי של שבוי כזה להיחלץ הוא אפסי. "יש לנו יכולות גבוהות אבל אני לא רואה מבצע צבאי יוצא לאזור הזה. אולי הגענו לאנטבה, אבל גם את שליט לא הוציאו מעזה בפעולה נועזת. גם לצבא הכי טוב בעולם יש מגבלות. בטח באזור הזה". לטענתו גם הסיכוי שישראל תנהל משא ומתן על שחרורה נמוך מאוד, "בעיקר כי הם ינצלו את זה לתעמולה, ועל כופר אין מה לדבר".
לדבריו אזרח ישראלי שיפול בשבי של המדינה האסלאמית יכול "לסבך מדינה מבחינה אסטרטגית, והכול בגלל חוסר מחשבה. כל ישראלי שמגיע לשם יהפוך למטרת איכות. הם יעשו הכול כדי לשים עליו את היד. אני מקווה שלפני שהם יטוסו הם יבינו שנפילה שלהם בשבי תהיה לא פחות מקטסטרופה".
אחד הדברים המסוכנים בהקשר הזה, ממנו מזהירים במערכת הביטחון, הוא הנושא של הגיוס באמצעות הרשתות החברתיות. מי שמתגייס למחתרת של הכורדים יוצר איתם קשר ראשוני דרך הרשתות החברתיות, פייסבוק וטוויטר, בדיוק כפי שעשתה ג'יל ועשינו אנחנו לצורך הכתבה, ועלול להכניס את עצמו למלכודת. "מי שחושב ללכת על זה שיכניס לו טוב טוב לראש שיכול להיות שיעשו לו תרגיל", הוא מזהיר ומזכיר את מקרה אלחנן טננבוים שנחטף אחרי שעשו לו עוקץ. "הם לא ידעו עם מי הם מדברים באמת. זה יכול להיות פעיל של דאע"ש שפשוט יוביל את אל לוע הארי".