כמו בכל שנה, גם מחזור גיוס יולי 2017 נפתח בגיוס לחטיבות החי"ר. אלפי בני נוער (שוקיסטים?) יגיעו לבסיסי ההדרכה של החטיבות וייצאו משם אחרי חצי שנה כלוחמים מיומנים - וכולם יהיו בטוחים שהחטיבה שלהם הכי טובה בצה"ל, פשוט כי ככה לימדו אותם.
שלא יהיה לכם ספק: לכל חטיבות החי"ר יש היסטוריה מפוארת. כולן נלחמו באומץ ולא קיימת חטיבה שלא ראתה את האויב, חיסלה מחבלים ולצערנו גם איבדה לוחמים. ועדיין, אנחנו בפז"ם החלטנו להרים את הכפפה ולספק תשובה אובייקטיבית ככל האפשר לשאלה שכל דור של חיילים מתווכח עליה מחדש – מיהי באמת חטיבת החי"ר הכי טובה?
1) מורשת הקרב
גולני: לא סתם זו החטיבה מספר 1. היא הראשונה שהוקמה, עוד בפברואר 1948. כבר אז נוצר הזיהוי הצפוני של החטיבה, שהייתה אחראית על הגנת צפון הארץ ובלימת צבאות ערב.
מאז מלחמת העצמאות השתתפה גולני בכל מלחמות ישראל ובפעולות תגמול רבות. חייליה נלחמו תמיד בעקשנות הייחודית שמאפיינת אותם עד היום והפכה לשם דבר. את מלחמת ששת הימים הם נאלצו להעביר בחוסר מעש בזמן שהשאר רושמים היסטוריה, אבל ביום האחרון למלחמה הם נכנסו לעניינים וכבשו את רמת הגולן.
במלחמת יום כיפור הראו הגולנצ'יקים את העקשנות שלהם כשהשתתפו בבלימת הצבא הסורי, וכמובן שכבשו מחדש את העיניים של המדינה, החרמון. במלחמת לבנון הראשונה כבשו בין היתר את הכפר סיל ואת הבופור, שם נלחמו בגבורה ואף חילצו לוחמים של 669 שהיו במצוקה.
בתקופת דרום לבנון חיסלה גולני בין השאר את בנו של נסראללה. בחומת מגן הגיעה עד למוקטעה ובלבנון השנייה חיסלה עשרות מחבלי חיזבאללה. הדברים נכונים כמובן גם לסבבים בעזה. אגב, לא רבים יודעים, אבל לוחמי גולני ולא רק הסיירת השתתפו במבצע אנטבה והם אלה שפינו את הנפגעים למטוסים.
צנחנים: הוקמו גם הם ב-1948, וכבר אז הפכו לכוח מובחר של הצבא שהיה תמיד בחזית הלחימה (גדוד 890 של השנים הראשונות נקרא "הגדוד", בסגנון "היחידה" של סיירת מטכ"ל). גם הצנחנים היו תמיד בחזית והשתתפו בפעולות תגמול רבות, אלא שהם יצאו גם לפשיטות קומנדו טהורות, ולקרבות הם תמיד יצאו בסטייל.
את מלחמת סיני פתחו הצנחנים במבצע צניחה גדול. במלחמת לבנון הראשונה הם נחתו בעורף האויב מספינות של חיל הים מהן הסתערו על החוף. הם היו הראשונים שצלחו את התעלה במלחמת יום כיפור וכמובן שהיו בחזית בלבנון השנייה, במערכות עזה ועוד.
השיא היה כמובן בכיבוש ירושלים, או כמו שאמר לא מזמן מפקד בכיר שהשתתף במלחמה, "כששמענו שהצנחנים כבשו את הכותל אמרנו 'קיבינימט, הם לקחו לנו את הפוקוס ההיסטורי'". גם הצנחנים השתתפו במבצע אנטבה: הם אלה שהשתלטו על מגדל הפיקוח והשמידו את חיל האוויר האוגנדי על הקרקע.
נח"ל: הוקמה ב-1982 אחרי איחוד של מספר גדודי בט"ש (גדוד 50, נח"ל מוצנח, הוקם אמנם בשנות ה-50, אבל זה היה בעצם גדוד של חטיבת הצנחנים עד שנות ה-90).
מאז שהוקמה הייתה חטיבת הנח"ל תמיד בחזית הלחימה. היא חיסלה עשרות מחבלים בדרום לבנון וגדוד 50 היה הראשון שהשתתף בלחימה במלחמת לבנון השנייה, כשנכנס לחלץ טנק שעלה על מטען. במבצע צוק איתן היו הנחלאווים הכוח הקרקעי הראשון (לא כולל יחידות מובחרות) שנכנס לעזה. מעזה, כמו מלבנון, הם יצאו עם לא מעט עיטורים.
גבעתי: לוחמי חטיבת גבעתי השתתפו בקרבות הקשים של מלחמת העצמאות, הגנו על תל אביב, פרצו דרכים לירושלים ומנעו את כיבוש נגבה. אבל זמן קצר לאחר מכן החטיבה פורקה והוקמה מחדש רק ב-1982.
גבעתי המחודשת הוגדרה כסוג של חטיבת מרינס שנוחתת מהים (אלא שדווקא הצנחנים הם המנוסים בזה). גבעתי נלחמה בחזית בלבנון ובעזה ויצאה ללא מעט מבצעים. בימי האינתיפאדה השנייה זכתה החטיבה בפרס הרמטכ"ל ליחידות מצטיינות.
כפיר: זו החטיבה הגדולה ביותר וגם הצעירה ביותר בצה"ל, שהוקמה על בסיס גדודי החרמ"ש או "גדודי השטחים", כפי שכינו אותם. מרבית הפעילות שלהם, אז כמו היום, התנהלה סביב מעצרים ומחסומים בשטחי איו"ש. השנים הראשונות של כפיר היו רוויות כותרות שליליות, ואת התרח"ט הראשון שלה היא עשתה רק ב-2010. אין לה סיכוי בקטגוריית מורשת הקרב פשוט בגלל היעדר ותק.
סיכום: לאחר מאבק צמוד בין צנחנים לגולני, הנקודה הראשונה עוברת לצנחנים בגלל ירושלים והסטייל שבכניסה לקרבות מהאוויר ומהים.
2) המיונים
גולני: כל מה שצריך לעשות זה לסמן בהעדפות הגיוס את החטיבה, ולהתפלל שיגייסו אתכם לשם - כי זו החטיבה הכי מבוקשת ועל כל מקום פנוי מתמודדים בין חמישה לשבעה מתמודדים.
צנחנים: לסמן את הצנחנים בהעדפות זה לא מספיק. נדרש מעבר גיבוש פיזי ומנטלי שאותו מסיימים רק אחד מכל שלושה עד חמישה (תלוי במחזור). הגיבוש הזה מאפשר לחטיבה לבחור רק את מי שמתאים לה, ולמרות שבצה"ל לא יודו בזה, גם לקחת את אלה שמוגדרים "איכותיים יותר" בכל מיני פרמטרים.
נח"ל: סימון העדפות למתגייס. גם כאן על כל מקום פנוי מתמודדים כמה מלש"בים.
גבעתי: סימון העדפות למתגייס, ושוב צריך לעקוף בתור כמה וכמה מועמדים.
כפיר: סימון העדפות למתגייס. החטיבה שנמצאת בחזית הלחימה בטרור זוכה בשנים האחרונות לביקוש גובר והלך, אז נחזור על המנטרה: על כל מקום פנוי מתמודדים כמה מלש"בים.
סיכום: בזכות הגיבוש - הצנחנים בנוקאאוט.
3) הכשרת הלוחמים
חשוב להבין שאין קיים הבדל גדול בין ההכשרות של חטיבות החי"ר. כולן עוברות טירונות שמכשירות לרובאי 05 ולאחר מכן אימון מתקדם שמסמיך אותם לרובאי 07. אותם תרגילים, אותה טקטיקת לחימה ובגדול אותו הקושי.
גולני: התמחות בנגמ"ש הנמ"ר, הכלי הכי ממוגן בצה"ל. מסע כומתה: 70 ק"מ.
צנחנים: עוברים קורס צניחה שבמסגרתו צונחים חמש פעמים ביום ובלילה, עם ובלי ציוד. הם אולי לא צנחו מבצעית מאז מבצע קדש, אבל כמו שאמר לי לאחרונה מג"ד 101, לשים מישהו בדלת של מטוס ולהגיד לו לקפוץ זה מבחן אומץ משמעותי לפני שדה הקרב. מסע כומתה: 77 ק"מ.
נח"ל: טירונות ואימון מתקדם זהה לזה של כל חטיבות החי"ר, מסע כומתה של 60 ק"מ.
גבעתי: לומדים לפעול מנגמ"שי האכזרית שקיבלו מגולני לאחר שהאחרונים קיבלו את הנמ"ר. מסע כומתה: 40 ק"מ.
כפיר: הכשרה דומה לכולם, אבל בדגש על לחימה בטרור ושטח בנוי. מסע כומתה: 65 ק"מ.
סיכום: תיקו צנחנים-גולני. לצנחנים יש קורס צניחה, אבל לגולני יש נגמ"ש מהמתקדמים בעולם, ובשדה הקרב זה מציל חיים.
4) הדרך ליחידות המיוחדות
גולני: לאחר הגיוס ניתן להגיע ליחידות המובחרות של החטיבה, וסיירת גולני זה לא פחות ממותג. דרך גולני ניתן להגיע גם ליחידת אגוז.
צנחנים: גם סיירת צנחנים היא מותג, מה גם שניתן להגיע דרכה ליחידות דובדבן ומגלן.
נח"ל: אין יחידות חוץ מוכרות.
גבעתי: דרך גבעתי ניתן להגיע ליחידת רימון.
כפיר: דרך כפיר ניתן להגיע ליחידת עוקץ, לוט"ר ויחידת הנהיגה המבצעית.
סיכום: נקודה לצנחנים על שתי יחידות חוץ יוקרתיות.
5) סטיילינג
גולני: מדים ירוקים, סיכת לוחם מוגדלת וכומתה חומה.
צנחנים: מדי א' ייחודיים בגלל הירכית וחגורה מעל לחולצה, נעליים אדומות, כומתה אדומה וכנפי צניחה.
נח"ל: כומתה ירוק זוהר, נעליים אדומות.
גבעתי: כומתה סגולה, נעליים שחורות.
כפיר: כומתה מנומרת, נעליים אדומות.
סיכום: שוב תיקו צנחנים-גולני. נכון שקשה להתחרות בפוזה של הכומתה האדומה וכנפי הצניחה, אבל מצד שני, הכומתה החומה הפכה בלא מעט יזע ודמעות למותג בפני עצמה. אז נקודה לחומים וגם לאדומים.
6) מבחן הרמטכ"לים
גולני: שני רמטכ"לים. היינו אומרים 2.3, כי מוטה גור הצנחן היה גם מפקד החטיבה.
צנחנים: בסך הכל צמחו בחטיבה שמונה רמטכ"לים.
נח"ל: אין.
גבעתי: אין.
כפיר: אין.
סיכום: נקודה לצנחנים.
7) המסקנה הסופית
טוב, מי שספר את הנקודות כבר מבין איזו מהחטיבות היא הכי טובה בצה"ל, נכון? אז רק נדגיש שזה לא אומר שהשאר לא נלחמים ומנצחים, ונוסיף גילוי נאות: הכותב הוא צנחן בעצמו. והוא לגמרי משוכנע שזה לא יוזכר באף אחד מהטוקבקים.