א', צעירה בת 18 מתל אביב, סבלה במשך שנים רבות מבעיות לבביות שהלכו וגברו. לפני כשמונה חודשים הושתל בגופה קוצב לב מיוחד שמחובר למוניטור שהותקן בביתה. אחת לשבועיים היא נאלצת לעבור ביקורת בבית החולים, ולאחרונה אף הוכרה על ידי הביטוח הלאומי כנכה בשיעור של 100 אחוז.
לפני כחצי שנה הגיעה א' לוועדה רפואית לקראת גיוסה לצה"ל. רופאה ציינה בפניה כי במידה ותציג מסמכים שיוכיחו את מצבה הרפואי, היא עתידה לקבל פרופיל 21 בגלל הסיכון הממשי לחייה. א' הציגה בפני הרופאה אישורים שמוכיחים כי קוצב הלב עתיד להישאר בגופה למשך שלוש וחצי שנים, אבל הוועדה הרפואית קבעה לה פרופיל 64. המשמעות: היא כשירה לשירות צבאי.
א' פנתה פעמים רבות ללשכת הגיוס טרם גיוסה והסבירה שהיא סובלת מהפרעות קצב הלב, מהתעלפויות ומאובדן הכרה. היא שלחה עשרות מסמכים רפואיים שתומכים בכך, אבל לטענתה התעלם צה"ל מפניותיה באופן גורף והיא לא זומנה לוועדה רפואית נוספת.
ביום הגיוס הגיעה א' ללשכת הגיוס בליווי אמה והופנתה לרופא. לדברי בני משפחתה, הרופא אמר לה: "אני מכיר את התיק שלך, תעלי לאוטובוס, אין לי מה לבדוק אותך". הרופא סירב לעיין במסמכיה של א', והיא עזבה את המקום עם אמה. זמן קצר לאחר ששבה הביתה אף איבדה את הכרתה.
בתחילת השבוע התדפקו לוכדי עריקים על דלת ביתה של א' באישון לילה, שלפו אותה מהמיטה ועצרו אותה. "לקחו אותי מהמיטה כאילו שאני מחבלת מסוכנת. לוכדי העריקים התעלמו מכל המסמכים שהצגתי, לקחו אותי מהבית מבלי שהספקתי לקחת את הכדורים שלי", סיפרה למקורביה. היא נלקחה למעצר וקצין בדרגת סגן אלוף גזר עליה עונש של 12 ימי מאסר. היא החלה לרצות את העונש בכלא 6 אתמול, בלי שאפשרו לה להכניס את המשגוח לקוצב הלב ולקבל את הכדורים שהיא זקוקה להם.
פרקליטה של החיילת, עו"ד עידן פסח, זועם על היחס של הצבא כלפי א': "מדובר בהתנהלות קשה, בריונית ובלתי מתחשבת מצד צה"ל כלפי חיילת המצויה במצב רפואי מסכן חיים ומי שמחוברת לקוצב לב 24 שעות ביממה. ההחלטה להגיע באישון לילה ולעצור אותה במיטתה, לאחר מכן למנוע ממנה קבלת טיפול רפואי ובסופו של יום אף לשלוח אותה לכלא צבאי, היא נפסדת ובלתי הגיונית. צה"ל שגה במקרה זה ומן הראוי שיתקן את שגיאתו לאלתר, ישחרר את החיילת ממאסרה ומן השירות הצבאי וזאת בטרם חלילה ייגרם אסון לחיילת ולמשפחתה".
תגובת דובר צה"ל: "לאחר בחינת המסמכים הרפואיים של החיילת בידי גורמי הרפואה בצה"ל נקבע כי היא כשירה לשירות וכי הבעיה ממנה היא סובלת לא פוטרת משירות צבאי. בפני החיילת עמדה האפשרות לערער על קביעת הרופאים, אך היא בחרה שלא לעשות זאת ולא הגישה ערעור. גיוסה נדחה לבקשתה ומשלא התייצבה למועד הגיוס, הוגדרה כמשתמטת. עם הגעתה לכלא הצבאי, תפגוש חובש ובמידת הצורך תקבל מענה רפואי הולם. מעבר לכך, מטעמי צנעת הפרט לא נוכל להרחיב אודות מצבה הרפואי של החיילת.
גורמי צבא ציינו כי בצה"ל משרתים חיילים נוספים שהוכרו כבעלי 100 אחוז נכות ע"י ביטוח לאומי.