בין השנים 1945-1963 ממשלת ארה"ב ביצעה מאות ניסויים גרעיניים באוקיינוסים ובמדבריות ארה"ב. רק מעל האוקיינוס השקט הוטלו למעלה ממאה פצצות בעוצמה של כ-210 מגהטון, כשפצצה בעוצמת מגהטון בודד עוצמתית פי 65 מזו שהוטלה מעל הירושימה בשנת 1945.
מלבד הרתעה, המטרה של האמריקאים הייתה לבחון את עוצמתן של פצצות חדשות מסוגים שונים, לוודא שהפצצות הקיימות לא החלידו – ולחקור, כמובן, את ההשלכות של פיצוץ גרעיני על הסביבה. כל הפיצוצים תועדו באופן מושלם, ולאורך השנים נערמו למעלה מ-10,000 סרטונים שננעלו בכספות מאובטחות במיוחד. יותר מחמישים שנה אחר כך, צוות מדענים מהמעבדה הלאומית על שם הפיזיקאי ארנסט לורנס הציל את הסרטונים שעמדו להירקב, הפך אותם לדיגיטליים – וניתח אותם מחדש. הנה הצצה לכמה מהם.
1. מבצע "דומיניק"
אוקטובר 1962, האוקיינוס השקט. ניסוי בודד מתוך 31 ניסויים גרעיניים שנערכו במסגרת מבצע "דומיניק". הפצצה התפוצצה בגובה 3.7 ק"מ מעל פני הים ובעוצמה של 8.3 מגהטונים, גדולה פי 400 משתי הפצצות שהוטלו מעל יפן בסוף המלחמה.
2. מבצע “Hardtack I”
האמריקאים היו אכזריים במיוחד לאוקיינוס השקט. במסגרת מבצע "Hardtack I" שנערך באמצע שנת 1958 הם פוצצו 35 התקנים גרעיניים מעל לאוקיינוס. הפצצה שמתפוצצת בסרטון היא "ג'וניפר" (Juniper), שעוצמתה כ-65 קילוטון. הפטרייה הענקית נישאה לגובה של יותר מ-12 ק"מ.
3. מבצע "Hardtack II"
לא כל פיצוץ גרעיני הוא כל כך בומבסטי. הניסוי "Rushmore", חלק ממבצע Hardtack II שנערך באוקטובר 1958, היה חלש פי 80 מהפיצוץ שהשמיד את הירושימה. הפעם הפצצה הוטלה מבלון שריחף כ-150 מטרים מעל הקרקע, במטרה לדמות שימוש בנשק גרעיני טקטי.
בשנים האחרונות סרקו החוקרים כ-6,500 סרטונים שטרם נראו עם כלים מתקדמים במיוחד. מאז, ארה"ב התירה לפרסום 4,400 מהם, כשעד כה עובדי המכון העלו כ-500 מהם ליוטיוב. בשנתיים הקרובות צפויים לעלות לרשת כ-500 נוספים, כך אמר דובר מכון המחקר ל-Business Insider.
4. מבצע "Plumbbob"
אחרי שנת 1963 ברית המועצות, ארה"ב והממלכה המאוחדת עברו לניסויים גרעיניים תת-קרקעיים. הניסוי התת קרקעי הראשון שלא גרם לנשורת גרעינית אירע בספטמבר 1957, במבצע "Plumbbob". הוא היה חלש במיוחד, עם עוצמה של 1.7 קילוטונים בלבד, אך הוא הורגש בכל רחבי העולם – והוביל לניסויים תת גרעיניים גדולים בהרבה.
5. מבצע "נוגט"
המעבר לניסויים תת-קרקעיים עזר להשתלט על הנשורת הגרעינית המסוכנת – אך חלק מהניסויים הפיצו אבק רדיואקטיבי בכוונה להבין את הסכנות הטמונות בו. מבצע "נוגט" האמריקני כלל 44 פיצוצים גרעיניים, בהם "Danny Boy" – שדימה פיצוץ של מוקשים גרעיניים. למרות שהפיצוץ היה קטן במיוחד עם 0.43 קילוטון בלבד, קשה להתעלם מהאפקט הרצחני שלו.
עוד בפז"ם:
>> מתכנן תכניות האטום של ארה"ב חושף אמת מצמררת