צבא ארה"ב מתמודד בשנים האחרונות עם משבר לא פשוט בדמות עלייה קיצונית במקרי הפוסט טראומה בקרב בוגרי הלחימה בעירק ובאפגניסטן. בכדי להתמודד עם המטופלים הרבים, גויסו מטפלים מסוג חדש – קב"נים (קציני בריאות נפש) וירטואליים.
הפרויקט החדש, שזכה לשם "SIM Sensei", ממומן על ידי זרוע המחקר המתקדמת של משרד ההגנה האמריקאי (DARPA), ומתוכנן לשלב טכנולוגיית תלת מימד מתקדמת בכדי ליצור מטפלים וירטואליים אמינים בחזותם. התוכנה אמורה להיות בעלת יכולת לזהות הבעות פנים, תנועות גוף וטון דיבור של המטופלים, ועל ידי כך לאתר תופעות פסיכולוגיות.
מטפלים וירטואליים שיביעו הזדהות עם מצוקות החייל
הבלוג הביטחוני Danger Room מפרסם כי המטפלים הווירטואליים אמורים אפילו לספק אבחנה בסיסית למצבו של המטופל, ובעיקר להביע הזדהות עם מצוקותיו. ד"ר אלברט ריזו, מנהל הפרויקט ביחד עם ד"ר לואיס-פיליפ מורנסי, מספר כי המטפלים הווירטואליים לא יוכלו ממש לטפל בחיילים – אבל יוכלו להעביר מידע ודיאגנוזה כללית למטפלים, על בסיס ה"מפגש" עמם.
המערכת מיועדת בעצם לסייע למטפלים לקבוע סדר עדיפויות לטיפול בפונים – במקרה בו מאותרים סימני מצוקה קשים, יזכה החייל לטיפול מהיר יותר. "באירוע בו מאותר מקרה רציני, שבו מזהה המערכת סימני דיכאון קשים המצביעים על סיכון להתאבדות, המחשב יכול לקרוא מיידית לרופא בשר ודם לקחת פיקוד", מסביר ד"ר ריזו.
בשלב זה מתוכננת המערכת עבור מרפאות צבאיות, כשחייל יוכל להיכנס למרפאה, להתיישב מול המסך ולבחור לעצמו דמות של מטפל וירטואלי – ממש כמו במשחק מחשב. באמצעות מערכת המזהה תנועה, כדוגמת KINECT של מיקרוסופט, מיקרופון ומצלמת רשת – יתועדו תגובותיו ל"טיפול".
בשנים האחרונות מפעילים במשרד ההגנה האמריקאי חשיבה יצירתית רבה בניסיון להתמודד עם כמות מקרי הפוסט טראומה הדורשים טיפול. ב-2010 הוקם פורטל אינטרנטי המאפשר לחיילים ולחיילות בחזית לקיים שיחות וידאו עם מטפלים מרוחקים. עוד הוכנסו טיפולים בעזרת אימוני יוגה ורייקי.