טנק המערכה העתידי של הצבא הרוסי, T-14, כבר החל להיכנס לשירות, למרות לא מעט בעיות שעדיין קיימות בו. ברוסיה מתייחסים לבעיות הטכניות כאל "מחלות ילדות", אך מתברר כי מדובר בטנק שהחל לגבות קורבנות לפני שנשלח לשדה הקרב, עוד בשלב הייצור.
על פי כלי התקשורת ברוסיה, בשלוש השנים האחרונות נהרגו לפחות 12 פועלים בקווי הייצור של ה- T-14. חמישה מהם נהרגו בשנת 2020 לבדה כאשר בשנה זו גם נפצעו 26 עובדים.
הניסיון להגביר את קצב ייצור הכלים וההצטיידות של הצבא הרוסי ולקוחות זרים, תנאי העבודה הלקויים והלא בטיחותיים - גורמים לתאונות עבודה רבות וכמות חריגה של הרוגים.
מדובר בלא מעט תאונות מצמררות. למשל בדצמבר 2018 העובדים בחנו את יכולות הטנק בתנאי קור קיצוני וקרח. במהלך נסיעת המבחן הקרח נשבר ממשקל הטנק ואחד מעובדי החברה טבע למוות בתוכו.
ב-2019 התאבד בן 27 שעבד בקו הייצור אחרי שיחה קשה עם מנהליו. חבריו לעבודה האשימו את ההנהלה בהתאבדות וכעבור זמן קצר אחד העובדים התאבד בקו הייצור עצמו מול חבריו ההמומים.
שרשרת הטרגדיות והתאונות נמשכה, כשפועל נמחץ למוות מתובה של הטנק אחרי שלא שם לב כי עובד אחר שחרר את הכבלים.
איך הגיבו ראשי הפרויקט? ברוסיה ייחסו לראש האיגוד ציטוטים בהם האשים את הנהלת החברה, הנמצאת בבעלות ממשלת רוסיה, במקרי המוות והפציעה של הפועלים. לטענתו, המיזם מנוהל באופן רשלני ולכן זה המצב.
לא פחות מ-30,000 פועלים מועסקים בקווי הייצור של T-14 ארמטה וה- T-15, הנגמ"ש שמבוסס על הטנק, בדומה לעקרון ה'נמ"ר' הישראלי.
הטנק הרוסי נחשף לראשונה בשנת 2015 ונכון להיום צבא רוסיה קיבל לידיו למעלה ממאה יחידות, כאשר התוכנית המקורית הייתה לייצר 2,300 טנקים מסוג זה עד לשנת 2020. מה שכמובן לא קרה וספק אם יקרה בחמש השנים הקרובות.
נתונים מרשימים ומזל רע
הטנק מצויד בתותח 125 מ"מ בעל טעינה אוטומטית, מה שמאפשר להסתפק בצוות של שלושה במקום ארבעה טנקיסטים, כמיטב המסורת הרוסית. לטנק מערכת הגנה אקטיבית מדגם 'אפגאניט' בנוסף למיגון אקטיבי ומערכות נוספות אותן הרוסים הגדירו כ"מתקדמות ביותר ומסווגות".
קונספט מעניין נוסף הוא תא לחימה ממוגן ומשוריין לאנשי הצוות, סוג של כמוסה פנימית. לא פחות חשוב, לפחות מבחינת הת"ש של הצוות, יהיה בו ככל הנראה אפילו תא שירותים.
על פניו, לטנק יש נתונים טובים ששמים אותו בשורה העולמית הראשונה מבחינת מיגון, מחשוב, יכולות לחימה ועוד. לצד שורה של ניסויים הרוסים גם שלחו את ה-T-14 למגרש המשחקים שלהם בסוריה, שם בחנו אותו בשלל מתארים מבצעים מול האויבים של אסד הבן.
לפחות על פי הפרסום הרשמי, הטנק עבר את טבילת האש שלו בהצלחה גדולה. כמה טנקים נפגעו, אולם אף אחד מהם לא נחדר על ידי טילי הנ"ט ששיגרו המורדים והטנקים שנפגעו – כך על פי הרוסים - ספגו פגיעות קלות בלבד.
לרוסים יש יכולות הנדסיות גבוהות בתחום הטנקים והכלים המשוריינים. למרות זאת, נראה שעם הטנק חסר המזל הזה הצרות לא נגמרות.
בעיני רבים מה שסימל את הצרות האלה היה כאשר הארמטה גרם למבוכה גדולה מול בכירי הממשל הרוסי, אחרי שנתקע בכיכר האדומה בזמן חזרות למצעד לציון 70 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית. באותו המצעד גם הנגמ"ש המבוסס עליו, T-15 נראה כשהוא מעלה עשן באופן חריג.
סביר מאוד שהרוסים יתגברו על הבעיות שיש לכל מערכת חדשה ואולי גם יגלו אחרות. הבעיה מבחינתם היא שהטנק כבר הגיע למחיר מאוד גבוה פר-יחידה, כמעט 8 מיליון דולר.
בכלל, בכל הקשור להוצאות ביטחוניות נראה שהרוסים מנסים להתנהל מעבר למה שיש להם בקופה, מה שפוגע בלא מעט פרויקטים וכנראה שגם מגביר את הלחץ, מה שלפחות במקרה הזה גובה קורבנות - ולא בשדה הקרב.
דיבורים באוויר ומבוכה על הקרקע
מה שככל הנראה מסמל יותר מכל את בעיות הפרויקט הענק, היא העובדה שמשרד ההגנה הודיע כי הצבא הרוסי יקבל במהלך שנת 2021 למעלה מ-400 כלי רכב משוריינים.
מדובר בין היתר בטנקים מסוג T-72 ו-T-90, נגמ"שי BMP-3, נגמ"שים גלגליים BTR-82 ועוד. יש גם נתונים על תותחים ועוד כמה כלים. ומה אין שם? שום דיווח על ה-T-14 וה-T-15. הדבר היחיד שנאמר זה שהייצור של הכלים החדשים והעתידיים של הצבא יחל בקרוב. רק שההצהרה הזו נמסרה בכל שנה מאז שנת 2016.
בזמן שפוטין מעלה את הרף של רוחות המלחמה מול האמריקאים, נראה כי בצבא הרוסי יש הרבה פחות טנקים ממה שהעריכו בעבר, פחות מ-3,000 כפי שנחשף לאחרונה בדו"ח מודיעיני גלוי של מומחים צבאיים.
על פי אותו הדו"ח, המספר הכולל של הטנקים הלוחמים הוא 2,685 טנקים. המספר הכולל של טנקים חדשים ומשודרגים (כלומר שיוצרו משנת 2000) ביחידות עומד על כ-1200 יחידות. רק 45 אחוזים מהסך הכולל.
כלומר, על פי הדו"ח לרוסים יש הרבה פחות טנקים ממה שחשבו וגם מה שיש, למעלה ממחציתם, נחשבים ישנים. הרוסים צריכים את ה-T-14 תקין ומהר כשמדינות רבות, כולל השכנים של ישראל במזה"ת, מביטים גם הם בצפייה לכיוון מוסקבה.