במהלך הימים הקרובים, בכל פעם שתצפו במהדורת החדשות בטלוויזיה, תתנגן בפתיחתה פרסומת שאולי תגרום לכם לנוע באי נוחות על הספה. לא מדובר בפרסומת למוצר חדש וגם לא לתוכנית טלוויזיה שאתם חייבים לראות, אלא במיזם שנועד לסייע לאלו שסוחבים "פציעות שקופות" מהשירות הצבאי.
"אלבום שקוף" כך נקרא המיזם החברתי, במסגרתו פותחה תשתית לאומית להפניית לוחמים משוחררים שסובלים מפוסט טראומה לתהליכי שיקום בלחיצת כפתור. התשתית מאגדת את כל תוכניות השיקום המובילות, כאשר כולן מסובסדות \ בחינם. הקמפיין שאמור להוביל אלפי לוחמים לאתר, מבוסס על אלבום מוזיקלי שכתב ומבצע קצין לוחם משוחרר - אוהב גבעתי.
לדברי היוזמים, בישראל ישנם כיום עשרות אלפי לוחמים הסובלים מפוסט טראומה ואינם מוכרים על ידי המדינה, ויש צורך רב בהנגשת דרכי הסיוע הקיימות והפחתת הבירוקרטיה בתהליך. המיזם עלה לאוויר באפריל 2023 ובשבועיים הראשונים בלבד הייתה חשיפה גדולה מאוד לתכניו ומעל ל-150 הרשמות של לוחמים לתהליכי שיקום דרכו.
להתמודד עם "הפציעה השקופה"
אחד המצטרפים לפעילות הוא מתן זמיר (48). אירוע אחד משירותו הצבאי בלבנון מלווה אותו בהתמודדות נפשית לא פשוטה עד היום. הוא היה חובש קרבי שניסה להציל חיים של חבר שיצא איתו למשימה בחטיבת הצנחנים, אך לא חזר ממנה.
26 שנה לאחר המקרה, מתן הבין כי הוא מתמודד עם פוסט טראומה מאותו האירוע, והחל לטפל בעצמו וב"פציעות השקופות" אותן הוא סוחב מהשירות הצבאי. הכל החל בכניסה שגרתית לרשתות החברתיות, כאשר הופיע על המסך סרטון שאיתו מתן הזדהה במיוחד.
"כשקפץ לי הסרטון, מיד אמרתי לאשתי שאני רוצה שנראה אותו יחד. צפיתי בו גם עם הילדים הגדולים שלי". מדובר בקליפ "צללים" שמראה את הקושי בהתמודדות של בת הזוג בצל הטראומה. זהו הקליפ השני באלבום שקוף – אותו מיזם חברתי המסייע בהפניית לוחמים משוחררים שסובלים מפוסט טראומה בלחיצת כפתור, כאשר הרובד הראשוני שלו הוא אלבום מוזיקלי עם חמישה קליפים, שמראים מזוויות שונות את ההתמודדות עם הפציעה השקופה.
מתן כל כך התחבר לסרטון, וניסה לגלות מי האנשים שעומדים מאחוריו על מנת לפרגן. כך הוא הגיע לשני סופר ואוהב גבעתי, קצינים משוחררים מחיל הים שלקחו על עצמם ליזום ולהוביל את הפרויקט החשוב הזה.
"ראיתי שהמיזם משתתף בטקס יום הזיכרון בפאב האוזן פיל בדיזינגוף שארגנה שי טוקר, ושלחתי לשני ואוהב הודעה לשאול אם אני יכול להצטרף", הוא מספר. "הם בתגובה שאלו אותי אם הייתי רוצה להשתתף בטקס ולספר את הסיפור שלי. זו הייתה דילמה לא פשוטה עבורי". לאחר מחשבה, מתן החליט "ללכת על זה", והתחיל לכתוב את הסיפור שלו כדי שיוכל להקריא אותו בטקס.
"הבנתי שאני רוצה לקדם את המיזם דרך הסיפור שלי. זה סיפור מאוד אישי שאני לא משתף עם הרבה אנשים, והסיטואציה של לעמוד איתו מול קהל היא לא פשוטה בכלל. זה לא בא טבעי, אבל הלכתי על זה. הגעתי לטקס, סיפרתי את הסיפור שלי, וחיברתי אותו למיזם של אלבום שקוף".
שני סופר, אחת משני יוזמי הפרויקט, אומרת מצידה ש"הסיפור של מתן הוא סיפור של עוד כ-150 לוחמים משוחררים שכבר נרשמו לתהליכי שיקום דרכנו. אנחנו קוראים לכולם לשתף עם הקרובים אליהם את האתר וכך, נוביל כמה שיותר לוחמים ולוחמות שמתמודדים עם חוויות לחימה לדרך חדשה".
"יצרו מערכת אמון במקום שהכי צריך אותה"
במיזם יצרו "האב" עם מספר גדול של עמותת וארגונים המציעים עזרה בתחום ההתמודדות עם פוסט טראומה. באתר שלהם, יש המון אופציות ובלחיצת כפתור אפשר למלא טופס מקוון ולקבל מענה תוך 72 שעות, בדרך לקבלת עזרה משנת חיים. "הם יצרו מערכת אמון במקום שבו הכי צריך אותה", מתן משתף בחשיבות של הפלטפורמה.
"אחד החברים שהיה איתי באותה המשימה בה נהרג חברנו הטוב, היה פוסט טראומתי לא מטופל. לצערי, הוא שם קץ לחייו לפני כ-10 שנים. כל כך הרבה היה משתנה אם מיזמים כמו זה היו נגישים לנו, אלה שסוחבים טראומה שלא מטפלים בה כל כך הרבה שנים", מתן מוסיף בכאב, אך גם בתקווה.
למה כל כך התחברת למיזם?
"מאז שנחשפתי לפרויקט הבנתי כמה חשוב זה ליצור פלטפורמה דיגיטלית שמאגדת את כל הפתרונות והעזרה לפוסט טראומטיים. זו לא עבודה קלה בכלל. במיזם חיברו את זה לאומנות, ודרכה חיברו לזה אנשים. זה משהו חדשני וזה תפס אותי במקום הכי אותנטי".
איך המיזם שינה את הדרך שבה אתה מתמודד?
"מאז אותו יום לפני כשחודשיים כשנחשפתי עם הסיפור שלי, הבנתי שאני רוצה לעזור להרבה מאוד אנשים. הבנתי את החשיבות של ההפנמה, של לצאת עם זה החוצה. אולי בשלב מסוים יהיה לי את האומץ לפנות למשרד הביטחון ולקבל הכרה כמתמודד עם פוסט טראומה. הצלחתי להתגבר על מקום שהוא מאוד קשה לי. בזכות המיזם גיליתי על עצמי ועל הכוחות שלי".